Bu çalışmada; besin olarak tüketilen Citrus limon (L.) Burm. f. (Limon) ile
muamele edilen Saccharomyces cerevisiae ekstraktlarının yağ asidi, vitamin, fitosterol, flavonoid ve
resveratrol içerikleri ile antimikrobiyal aktiviteleri belirlenerek
karşılaştırmalar yapıldı.
Elde edilen sonuçlara göre; limon ekstraktındaki toplam yağ
asidi düzeylerinin belirgin, vitamin ve fitosteroller içeriklerinin kısmi seviyelerde
olduğu gözlendi. S. cerevisiae ile
hazırlanan limon ekstraktlarının toplam yağ asidi düzeylerinin çok belirgin,
vitamin içeriklerinin farklı miktarlarda arttığı, flavonoid içeriklerinin ise
farklı oranlarda azaldığı saptandı. Çalışmada limonun değişen oranlarda
antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelere sahip olduğu görüldü. S. cerevisiae içeren limon ekstraktlarının ise antimikrobiyal aktiviteleri incelendiğinde yağ asidi ekstraktlarının tüm
bakteri, maya ve dermatofit funguslarda değişen oranlarda etkili olduğu
görülürken, vitamin ekstraktlarının Escherichia
coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae FMC 5 ve flavonoid ekstraktlarının ise Bacillus megaterium DSM 32, Staphylococcus aureus
COWAN 1, Trichophyton sp.
dışındaki tüm mikroorganizmalarda az miktarlarda antimikrobiyal aktivite gösterdiği saptandı.
Sonuç olarak; besinsel lif kaynağı olan limon’un, bu
çalışmada kullanılan potansiyel probiyotik olarak kabul edilen S. cerevisiae için
hem enerji kaynağı hemde olumlu yönde etkilerinin olduğu ve limondan
elde edilen ekstraktlar içerisinde
gelişen bu maya türünün faydalı bitkisel biyolojik bileşiklere değişen
oranlarda etki gösterdiği saptandı.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 16 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 29 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 |