Sirke,
mayalanabilir farklı hammaddeler kullanılarak elde edilen bir fermantasyon
ürünüdür. Eski zamanlardan beri birçok uygarlık tarafından kullanılan sirke,
mutfaklarda tatlandırma ve dezenfeksiyon gibi birçok işleve sahiptir. Sirke
içerisinde barındırdığı çeşitli fenolik bileşikler, aminoasitler, vitaminler,
organik asitler gibi maddeler sayesinde antimikrobiyal, antioksidan,
antidiyabetik ve antikarsinojenik özellikleri ile sağlık üzerinde de birçok
faydalı etkiye sahiptir. Bu çalışmada yaygın olarak marketlerde bulunan üzüm,
elma ve nar sirkelerinin yanı sıra nadir bulunan kuşburnu, alıç, enginar ve
karadut sirkeleri ile birlikte toplam yedi farklı sirke örneğinin antioksidan
kapasiteleri DPPH ve galvinoksil yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir.
Çalışmanın sonucunda test edilen sirke örneklerinin antioksidan kapasite
düzeyleri yüksekten düşüğe doğru sıralandığında DPPH yöntemine göre: nar > kuşburnu > alıç > karadut > enginar
> üzüm > elma şeklinde olduğu ve galvinoksil yönteminde ise: nar >
kuşburnu > alıç > enginar > karadut > üzüm > elma şeklinde
olduğu görülmüştür. Bu sonuçlara göre enginar ve karadut sirkeleri hariç test
edilen sirke örneklerinin antioksidan özelliklerinin her iki yöntemle de benzer
sonuçlar sergilediği görülmektedir. Enginar ile karadut sirkelerinin DPPH ve
galvinoksil yöntemlerine göre farklı sonuçlar vermesi; farklı metotlar
kullanmanın antioksidan kapasite düzeylerinin belirlenmesinde daha doğru
sonuçlar elde edilmesindeki önemini göstermektedir.
Antioksidan kapasite DPPH radikali Galvinoksil radikali Sirke
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Mart 2020 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 1 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 1 |