Bu çalışmada, suda çözünür karbonhidrat (SÇK) ve tanen bakımından zengin Gladiçya (Gleditsia triacanthos) meyvesinin, çayırotu silajı yapımında silaj katkı maddesi olarak kullanım olanakları araştırılmıştır. Gladiçya meyvesi, silajların kompozisyonlarına, fermentasyon parametrelerine, in vitro gaz üretim parametrelerine, in vitro organik madde sindirim derecelerine (İVOMSD) ve metabolik enerji içeriklerine (ME) önemli derecede etki etmiştir. Gladiçya meyvesinin silajlara katılma oranına bağlı olarak oluşan silajların kuru madde içeriği (KM), Fleig skorları (FS), in vitro gaz üretimleri, organik madde sindirim dereceleri (OMSD), metabolik enerji içerikleri ve kuru madde sindirim dereceleri (KMSD) önemli derecede artarken, kül içerikleri (HK), asit deterjan fiber (ADF), nötral deterjan fiber (NDF) ve ham protein içerikleri (HP) azalmıştır. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, %6 oranında Gladiçya meyvesi ilavesi çayırotu silajının amonyak içerikleri %46 oranında, pH’sını ise %13,12 oranında düşürmüştür. Kontrol grubuna göre, %6 oranında Gladiçya meyvesi ilave edilen çayırotu silajının Fleig Skoru 56,0’den 90,46’ya yükselmiştir. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, %6 oranında Gladiçya meyvesi ilavesi çayırotu silajının ME içeriğini %8,76 oranında, OMSD ise %11,87 oranında kuru madde sindirim derecesini %20,28 artırmıştır. Sonuç olarak; daha kaliteli çayırotu silajı elde etmek için taze çayırotuna en az %3 oranında Gladiçya meyvesi katılması tavsiye edilebilir.
Çayırotu silajı Gladiçya meyvesi (Gleditsia triacanthos) Sindirim derecesi Metabolik enerji
Bu çalışma Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Merkezi tarafından desteklenmiştir.
Proje No: 2010/4-9D
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Merkezine yapmış olduğu katkılardan dolay teşekkür ederiz.
In the current study honey locust (Gleditsia triacanthos) pods which is rich in water soluble carbohydrate (WSC) and tannin, was used as a silage additive for grass plant. Honey locust pods had a significant effect on the chemical composition, fermentation parameters, in vitro gas production parameters, in vitro organic matter digestibility (OMD) and metabolisable energy (ME) content of grass silage. Although dry matter content, Fleig score, in vitro gas production, organic matter digestibility (OMD), metabolisable energy (ME) and dry matter digestibility (DMD) of the resultant grass silage increased, crude ash, acid detergent fiber, neutral detergent fiber and crude protein (CP) contents decreased with increasing level of honey locust pods. The inclusion of honey locust pods at %6 into grass material resulted in a decrease in % 46 of the ammonia concentration and13.12% of pH respectively, when compared with control group of grass silage. On the other hand, the inclusion of honey locust pods at 6% into grass material resulted in an increase in 8.76% of the metabolisable energy, 11.87% of organic matter digestibility and 20.28% of dry matter digestibility respectively, when compared with control group of grass silage. In addition, the inclusion of honey locust pods at %6 into grass material resulted in an increase in Fleig score from 56.0 to 90.46. It can be concluded that, at least, 3% of ground honey locust pods on fresh basis should be included into grass forage to obtain high quality grass silage.
Grass silage Honey locust (Gleditsia triacanthos) pods Digestibility Metabolisable energy
Proje No: 2010/4-9D
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Proje No: 2010/4-9D |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2021 |
Gönderilme Tarihi | 4 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 16 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 1 |