ÖZ
İşletmelerin,
hayatta kalabilmeleri ve varlıklarını sürdürebilmeleri belirledikleri hedefleri
gerçekleştirebilmelerine bağlıdır. Otel işletmelerinde yiyecek-içecek
maliyetlerinin önemi bilinmektedir. Ancak daha önemli olan ise bu maliyetlerin hedeflenen
kabul edilebilir sınırlar içerisinde kalmasının sağlanmasıdır. Bunun
başarılması işletme yönetimi kadar sahipleri içinde önemlidir. Aynı şekilde
ülke ekonomisi ve toplum refahı içinde kaynakların verimli kullanılması gerekir.
Bu çalışmada, belli dönemler için
hedeflenen yeme içme menü maliyeti belirlenerek bu maliyet sınırları içerisinde
farklı yemek menü oluşturulması değerlendirilmektedir. Yiyecek içecek menülerinin
etkin kontrolü için standart reçetelere dayalı standart maliyet yöntemi
uygulamasının gerektirir. Hedeflenen maliyetlerde meydana gelecek olumsuz sapmaların
belli bir noktaya kadar, olumlu sonuçlarının ise tamamen çalışanlara
yansıtılmasını hedef alan bir yöntem önerilmektedir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | araştırma makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 12 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |