EN
TR
Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Takipli Şizofreni Hastalarının Fiziksel Etkinlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi
Öz
Giriş ve Amaç: Şizofreni, günlük yaşam becerileri, sosyal ilişkiler, ebeveynleri ve çevreleri ile iletişim kurma gibi becerilere uyum sağlamakta ciddi sorunlara yol açmaktadır. Şizofreni hastalarında sedanter yaşam, fiziksel inaktivite ve kullanılan ilaçlar metabolik sendroma yol açarak yaşam süresinin kısalmasına sebep olmaktadır. Bu çalışma ile şizofreni hastalarındaki fiziksel aktivite sıklığı ve bu durumun yaşam kalitesine, pozitif, negatif belirtilerle olan ilişkisine, sağlıklı kontrol grubuna göre farklılıklarına cevap arama amaçlanmaktadır.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada araştırmacı tarafından katılımcılara sosyodemografik veri formu, uluslararası fiziksel aktivite anketi, SF-36 yaşam kalitesi ölçeği uygulandı. Ek olarak çalışma grubuna pozitif ve negatif sendrom ölçeği uygulanmıştır. Bu ölçeklerin birbiri ile olan ilişkileri; çalışma ve kontrol grubu ile farklılıkları incelenmiştir.
Bulgular: Katılımcıların SF-36 yaşam kalitesi ölçeği skorları incelendiğinde çalışma grubunun skorlarının kontrol grubuna kıyasla istatiksel olarak anlamlı bir şekilde düşük olduğu gösterilmiştir (p<0,05). Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ile SF-36 yaşam kalitesi anketi sonuçları karşılaştırıldığında her iki grupta da SF-36 alt grubu olan fiziksel fonksiyonun istatiksel anlamlı olacak şekilde UFAA alt grupları ile korele olduğu görülmektedir. Farklı olarak çalışma grubunda fiziksel aktif olan kişilerde emosyonel rol güçlüğü skorları artışı istatiksel olarak anlamlı görülmüştür (p<0,05).
Sonuç: Bu çalışma ile şizofreni hastalarının yaşam kalitelerinin ve fiziksel aktivite düzeylerinin daha düşük olduğu belirgin bir şekilde ortaya konulmuştur. Çalışmamızda şizofreni hastalarının fiziksel aktivite sıklığı ve süresinin kontrol grubuna göre oldukça az olduğu görülmekle birlikte, bu durumun yaşam kalitesi ve psikiyatrik belirtileri ile de ilişkili olduğu saptanmıştır. Bunlarla birlikte şizofreni hastalarının fiziksel aktivitesi ve bunu etkileyen durumlarla ilgili daha büyük örneklemin olduğu ve farklı klinik özellikleri karşılaştıracak ileriye dönük planlanmış çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Teşekkür
Yardım ve desteklerinden ötürü Sayın. Ş. Melih Şimşek'e teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Kaynakça
- Association, American Psyciatric Association, The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.), Washington DC: American Psyciatric, 2013.
- Doğan, S, Doğan, O ve ark., Şizofrenide psikososyal yaklaşımlar: ayaktan hastalar, Anadolu Psikiyatri Dergisi, 2002, 3, 69–74.
- Klinberg, S, Langle, G, Buchkremer, G, Neuroleptics-psychotherapy-psychiatric social work, In schizophrenia help is needed from many sides, MMW Fortschritte der Medizin, 2003, 145, 28–31.
- Cankorur, Ş.V., Ruhsal Bozukluklar ve Fiziksel Aktivite: Depresyon, Anksiyete Bozuklukları, Affektif Bozukluklar, Yeme Bozuklukları, Madde Kullanım Bozuklukları ve Şizofreni, Korunma ve Tedavide Fiziksel Aktivitenin Rolü, Turkiye Klinikleri Journal Sports Med-Special Topics, 2016, 2(2), 20-6.
- Support Federal Physical Activity Guidelines, American College of Sports Medicine, American Heart Association, 2009.
- Deslandes, A, Moraes, H, et al., Exercise and mental health: many reasons to move, Neuropsychobiology, 2009, 59[4],191-8.
- Carek, P.J, Laibstain, S.E, Carek, S.M, Exercise for the treatment of depression and anxiety, The International Journal of Psychiatry in Medicine, 2011, 41[1], 15- 28.
- Knöchel, C, Oertel-Knöchel, V, et al., Cognitive and behavioural effects of physical exercise in psychiatric patients, Progress in Neurobiology, 2012, 96[1], 46-68.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Psikiyatri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi
29 Mayıs 2022
Kabul Tarihi
22 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 4
APA
Şimşek, M. H., Akkuş, M., Kefeli, M. C., & Yıldız, S. (2022). Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Takipli Şizofreni Hastalarının Fiziksel Etkinlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(4), 456-465. https://doi.org/10.34087/cbusbed.1122958
AMA
1.Şimşek MH, Akkuş M, Kefeli MC, Yıldız S. Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Takipli Şizofreni Hastalarının Fiziksel Etkinlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi. CBU-SBED. 2022;9(4):456-465. doi:10.34087/cbusbed.1122958
Chicago
Şimşek, Meltem Hazel, Mustafa Akkuş, Mehmet Celal Kefeli, ve Sevler Yıldız. 2022. “Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Takipli Şizofreni Hastalarının Fiziksel Etkinlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9 (4): 456-65. https://doi.org/10.34087/cbusbed.1122958.
EndNote
Şimşek MH, Akkuş M, Kefeli MC, Yıldız S (01 Aralık 2022) Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Takipli Şizofreni Hastalarının Fiziksel Etkinlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9 4 456–465.
IEEE
[1]M. H. Şimşek, M. Akkuş, M. C. Kefeli, ve S. Yıldız, “Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Takipli Şizofreni Hastalarının Fiziksel Etkinlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi”, CBU-SBED, c. 9, sy 4, ss. 456–465, Ara. 2022, doi: 10.34087/cbusbed.1122958.
ISNAD
Şimşek, Meltem Hazel - Akkuş, Mustafa - Kefeli, Mehmet Celal - Yıldız, Sevler. “Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Takipli Şizofreni Hastalarının Fiziksel Etkinlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9/4 (01 Aralık 2022): 456-465. https://doi.org/10.34087/cbusbed.1122958.
JAMA
1.Şimşek MH, Akkuş M, Kefeli MC, Yıldız S. Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Takipli Şizofreni Hastalarının Fiziksel Etkinlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi. CBU-SBED. 2022;9:456–465.
MLA
Şimşek, Meltem Hazel, vd. “Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Takipli Şizofreni Hastalarının Fiziksel Etkinlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 9, sy 4, Aralık 2022, ss. 456-65, doi:10.34087/cbusbed.1122958.
Vancouver
1.Meltem Hazel Şimşek, Mustafa Akkuş, Mehmet Celal Kefeli, Sevler Yıldız. Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Takipli Şizofreni Hastalarının Fiziksel Etkinlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi. CBU-SBED. 01 Aralık 2022;9(4):456-65. doi:10.34087/cbusbed.1122958