Rabdomiyolize Bağlı Akut Böbrek Yetmezliği ve Otoimmun Hemolitik Anemi Birlikteliği
Öz
21 yaşında erkek hasta hastanemize kas ağrısı, güçsüzlük, çay renginde idrar yakınması ile başvurdu. Başvuru anında labaratuvar bulguları; Hb; 8.2g/dl, Hct; 23.3%, retikülosit % 2.2, laktat dehidrogenaz; 2016 IU/L, kan üre nitrojeni; 143mg/dl, kreatinin; 17.95mg/dl, serum kreatin kinaz; 6877 IU/L olarak saptandı. İdrar tetkikinde hematüri, miyoglobinüri ve granüler silendirler görüldü. Olgu, non-travmatik rabdomyolize bağlı akut böbrek yetmezliği ve otoimmün anemi birlikteliği olarak değerlendirildi. Hemodiyaliz desteği ve prednizolone tedavisiyle başarılı bir şekilde tedavi edildi. İlaca bağlı hemoliz ve rabdomiyoliz nedenli akut böbrek yetmezliği birlikteliğine literatürde sadece bir olguda değinildiği için olgu ilginç ve sunulmaya değer görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Huerta AL, Varon J, Marik PE. Rhabdomyolysis an overview for clinicians. Crit Care. 2005;9:158–69.
- 2. Giannoglou GD, Chatzizisis YS, Misirli G. The syndrome of rhabdomyolysis: pathophysiology and diagnosis. Eur J Intern Med. 2007;19:90–100.
- 3. Bosch X, Poch E, Grau JM. Rhabdomyolysis and acute kidney injury. N Engl J Med. 2009;361:62–72.
- 4. Boutaud O, Roberts LJ. Mechanism based therapeutic approaches to rhabdomyolysis induced renal failure. Free Radic Biol Med. 2011;51:1062–7.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Olgu Sunumu
Yazarlar
Aysun Toraman
Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Lütfi Çetintepe
Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
İsmet Aydoğdu
Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Neslihan Erdem
Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Semra Tutcu Şahin
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Necmettin Güvence
Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Seyhun Kürşat
Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2016
Gönderilme Tarihi
25 Ekim 2016
Kabul Tarihi
30 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 2