Araştırma Makalesi

Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi

Cilt: 3 Sayı: 4 21 Aralık 2016
  • Funda Kosova Kosova
  • Özlem Zeybek
  • Aslı Göker
  • Selda İldan Çalım
  • Zuhal Demirtaş
PDF İndir
TR

Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi

Öz


Amaç: Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Laktasyon, anne sütünün yapılması sürecidir. Bu süreçte hormonların etkili olduğu düşünülmektedir. Postpartum erken dönemde hipofiz ve üreme organları ile lumbosakral alan üzerine yapılan refleksolojinin laktasyon hormonları üzerindeki etkisini araştırmak için oksitosin, prolaktin, noradrenalin seviyeleri ile durumluk ve sürekli kaygı düzeylerine bakmayı amaçladık.


Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ve Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi’nde yapılmıştır. Çalışmada 30 kontrol grubu ile 60 refleksoloji yapılan gruba (1.grupta hipofiz ve üreme organları, 2.grupta ise lumbosakral) sosyo-demografik, gebelik ve doğum öyküleriyle ilgili bilgileri içeren anket formu ile Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği ve bu grupların toplanan kanlarında prolaktin, oksitosin ve noradrenalin seviyeleri Elisa yöntemi kullanılarak ölçülmüştür.


Bulgular: Deney grubu 1 ve 2 ile kontrol grubu kadınların sosyo-demografik, doğurganlık özellikleri, beden kitle indeksi ve visual analog skala arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p<0,05). Kontrol grubundakilere göre deney grubu 1 ve 2’deki kadınlarda oksitosin ve prolaktin seviyesinde istatistiksel olarak belirgin bir artış olmuştur. Noradrenalin seviyesi ise kontrol grubuna göre istatistiksel olarak deney grubu 1 de azalmış, deney grubu 2 de ise artmıştır. Deney grubu 1 ve 2 ile kontrol grubu kadınlar arasında durumluk kaygı ölçeği puan ortalamasında fark yokken, sürekli kaygı ölçeği puan ortalamasında istatistiksel olarak fark saptanmıştır (p<0,05).


Sonuçlar: Düzenli yapılan refleksolojinin laktasyonu etkileyen hormonları arttıracağından bebeğin gelişimi için ek besine gerek kalmayacak anne sütü tek başına yeterli olacaktır. Böylece daha sağlıklı bireyler yetişecektir.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Pınar G., Doğan n., algıer l., kaya n., çakmak f. Annelerin doğum sonu konforunu etkileyen faktörler. Dicle tıp dergisi. 2009;36(3):184-190.
  2. 2. Taşkın L. Doğum ve Kadın Sağlığı. 10.Baskı. Sistem Ofset, Ankara;2011,s:455-484.
  3. 3. Örsdemir Ç. Doğum Sonu Dönemde Annelerin Emzirmeye İlişkin Bilgileri ve Emzirme Davranışlarının Belirlenmesi, K.K.T.C. Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2011, Lefkoşa (Danışman: Yrd. Doç. Dr. Gülten Işık Koç).
  4. 4. Gartner LM., Morton J., Lawrence RA., Naylor AJ., O’Hare D., Schanler RJ. American Academy of Pediatrics Section on Breastfeeding: Breastfeeding And The Use Of Human Milk. Pediatrics 2005;115:496-506.
  5. 5. Yanıkkerem E., Ay S., Göker A. Primipar ve Multipar Gebelerin Emzirme Tutumu ve Yaşadıkları Endişeler. Van Tıp Dergisi. 2014;21(1):6-16.
  6. 6. Erenel A., Eroğlu K. Doğum Sonrası İlk Altı Ayda Ev Ziyareti Yoluyla Desteklenen Emzirme Eğitimi Modelinin Etkili Emzirme Davranışı Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2005;43–54.
  7. 7. Gözükara F. Emzirmenin Başarılmasında Anahtar Faktör: Baba Desteğinin Sağlanması ve Hemşirenin Rolleri. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2014;11(3):289-296.
  8. 8. Öztürk R., Sevil Ü. Refleksolojinin Kadın Sağlığı Üzerine Etkisi. Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi. 2013;3(8):87-100.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Funda Kosova Kosova Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Özlem Zeybek Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ

Aslı Göker Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ

Selda İldan Çalım Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ

Zuhal Demirtaş Bu kişi benim
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ

Yayımlanma Tarihi

21 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

22 Aralık 2016

Kabul Tarihi

22 Aralık 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Kosova, F. K., Zeybek, Ö., Göker, A., Çalım, S. İ., & Demirtaş, Z. (2016). Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(4). https://izlik.org/JA52HG33CB
AMA
1.Kosova FK, Zeybek Ö, Göker A, Çalım Sİ, Demirtaş Z. Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi. CBU-SBED. 2016;3(4). https://izlik.org/JA52HG33CB
Chicago
Kosova, Funda Kosova, Özlem Zeybek, Aslı Göker, Selda İldan Çalım, ve Zuhal Demirtaş. 2016. “Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi”. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 (4). https://izlik.org/JA52HG33CB.
EndNote
Kosova FK, Zeybek Ö, Göker A, Çalım Sİ, Demirtaş Z (01 Aralık 2016) Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 4
IEEE
[1]F. K. Kosova, Ö. Zeybek, A. Göker, S. İ. Çalım, ve Z. Demirtaş, “Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi”, CBU-SBED, c. 3, sy 4, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52HG33CB
ISNAD
Kosova, Funda Kosova - Zeybek, Özlem - Göker, Aslı - Çalım, Selda İldan - Demirtaş, Zuhal. “Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi”. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/4 (01 Aralık 2016). https://izlik.org/JA52HG33CB.
JAMA
1.Kosova FK, Zeybek Ö, Göker A, Çalım Sİ, Demirtaş Z. Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi. CBU-SBED. 2016;3. Available at https://izlik.org/JA52HG33CB.
MLA
Kosova, Funda Kosova, vd. “Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi”. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy 4, Aralık 2016, https://izlik.org/JA52HG33CB.
Vancouver
1.Funda Kosova Kosova, Özlem Zeybek, Aslı Göker, Selda İldan Çalım, Zuhal Demirtaş. Postpartum Erken Dönemde Uygulanan Refleksolojinin Laktasyon Hormonları Üzerine Etkisi. CBU-SBED [Internet]. 01 Aralık 2016;3(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA52HG33CB