Olgu Sunumu

Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı

Cilt: 5 Sayı: 3 28 Eylül 2018
PDF İndir

Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı

Öz

Hemşirelikte model kullanımı, hemşirelerin tıbbi uygulamalara değil hemşirelik rolüne ve uygulamalarına odaklanmasını sağlamaktadır. Roy Adaptasyon Modeli son zamanlarda hemşirelik bakımında sık kullanılan bakım modellerinden biridir. Bu modele dayanan hemşirelik; bireylerin, ailelerin ve grupların uyum gereksinimlerini belirlemede ve çevrede meydana gelen değişimlere adaptasyon sürecine odaklanmaktadır.  Son yıllarda sezaryen oranlarında artış ve ileri anne yaşına bağlı gelişen anormal plasental invazyon maternal morbidite ve mortalite ile sonuçlanmaktadır. Bu makalede; anormal plasenta invazyonu sonrası Total Abdominal Histerektomi olan ve Meş onarımı yapılan kadının hemşirelik bakım gereksinimleri Roy Adaptasyon Modeli kullanılarak sunulmuştur. Hastanın durumu, Roy adaptasyon modelinin dört alanında değerlendirilmiş (fizyolojik, benlik kavramı, rol fonksiyonu ve karşılıklı bağımlılık) ve hemşirelik bakımı uygulanmıştır. Bu model hasta bakımı için ve hastanın postpartum komplikasyon sürecine adaptasyonunu arttırmak için kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Yapça, Ö.E, Karaca, İ, Delibaş, İ, Börekçi, B. Total plasental retansiyon, postpartum plasenta perkreta: Olgu sunumu. Bozok Medical Journal, 2013, 3(3), 66-68.2. Kahyaoğlu, S, Çelen, Ş, Kahyaoğlu, İ, Mollamahmutoğlu, L, Danışman N. Plasenta yapışma anomalileri: Klinik yaklaşım ve yönetim. Cumhuriyet Medical Journal, 2013, 35, 618-628.3. Çetin, O, Çim, N, Alkış, İ, Kolusarı, A, Gül, A, Orak, S. Plasenta previa perkreta olgusunda fertilite koruyucu cerrahi. Van Tıp Dergisi, 2015, 22(4), 297-300.4. Yıldız, D, Akbayrak, N. Doğum sonrası primipar annelere verilen eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin bebek bakımı, kaygı düzeyleri ve annelik rolüne etkisi. Gülhane Tıp Dergisi, 2014, 56, 36-41.5. Velioğlu, P. Hemşirelikte kavram ve kuramlar. Akademi basın ve yayıncılık, İstanbul; 20126. Özkaraman, A, Özer, S, Balcı-Alpaslan, G. Romatoidartritli bir vakanın hemşirelik bakımında Roy Adaptasyon Modeli’nin kullanımı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2012, 1(3), 138-152.7. Ursavaş, F.E, Karayurt, Ö, İşeri, Ö. Meme kanseri nedeniyle meme koruyucu cerrahi yapılan bir hastaya roy uyum modeline temellendirilmiş hemşirelik yaklaşımı. Journal Breast Health, 2014, 10, 134-140 DOI: 10.5152/tjbh.2014.19108. Pektekin, Ç. Hemşirelik felsefesi kuramlar-bakım modelleri ve politik yaklaşımlar. Medikal Sağlık ve Yayıncılık, İstanbul, 2013, 111-118.9. Zeigler, L, Smith, Pa, Fawcett, J. Breast cancer: evaluation of the common journey breast cancer support group. Journal Clinical Nursing, 2004, 13(4), 467-478.10. Whittemore, R, Roy, S.C. Adapting to diabetes mellitus: a theory synthesis. Nursing Science Quarterly: SAGE Journals, 2002, 15(4), 311-317.11. Alimohammadi, Maleki B, Shahriari M, Chitsaz, A. Effect of a care plan based on Roy adaptation model biological dimension on stroke patients’ physiologic adaptation level. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 2015, 20 (2), 275-28112. Forotaghe, S.M, Vanaki, Z, Memarian, R. "The effect of nursing care plan based on “Roy Adaptation model” on psychological adaptation in patients with diabetes type II." Evidence Based Care Journal, 2011, 5-20.13. Modrcin-Talbott, Ma, Harrison, L, Groer, MW, Younger, M.S. The biobehavioral effects of gentle human touch on preterm infants. Nursing Science Quarterly, 2003, 16 (1), 60-67.14. Kavradım, S.T, Özer, Z.C. Miyokard infarktüsü sonrası roy uyum modeline dayalı hemşirelik yaklaşımı. Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi, 2016, 7(12), 24-39.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri

Bölüm

Olgu Sunumu

Yayımlanma Tarihi

28 Eylül 2018

Gönderilme Tarihi

16 Ağustos 2018

Kabul Tarihi

24 Eylül 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Üstgörül, S., Baydar, Ö., & Yanıkkerem, E. (2018). Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(3), 84-88. https://izlik.org/JA92AL53RB
AMA
1.Üstgörül S, Baydar Ö, Yanıkkerem E. Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı. CBU-SBED. 2018;5(3):84-88. https://izlik.org/JA92AL53RB
Chicago
Üstgörül, Sema, Özge Baydar, ve Emre Yanıkkerem. 2018. “Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı”. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5 (3): 84-88. https://izlik.org/JA92AL53RB.
EndNote
Üstgörül S, Baydar Ö, Yanıkkerem E (01 Eylül 2018) Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5 3 84–88.
IEEE
[1]S. Üstgörül, Ö. Baydar, ve E. Yanıkkerem, “Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı”, CBU-SBED, c. 5, sy 3, ss. 84–88, Eyl. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92AL53RB
ISNAD
Üstgörül, Sema - Baydar, Özge - Yanıkkerem, Emre. “Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı”. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5/3 (01 Eylül 2018): 84-88. https://izlik.org/JA92AL53RB.
JAMA
1.Üstgörül S, Baydar Ö, Yanıkkerem E. Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı. CBU-SBED. 2018;5:84–88.
MLA
Üstgörül, Sema, vd. “Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı”. Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 5, sy 3, Eylül 2018, ss. 84-88, https://izlik.org/JA92AL53RB.
Vancouver
1.Sema Üstgörül, Özge Baydar, Emre Yanıkkerem. Anormal Plasenta İnvazyonlu Bir Vakanın Hemşirelik Bakımında Roy Adaptasyon Modelinin Kullanımı. CBU-SBED [Internet]. 01 Eylül 2018;5(3):84-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92AL53RB