Objective: The aim of this study is to evaluate the working time of ProTaper and Mtwo retreatment systems for removal of three different resin-based filling materials during simulated retreatment.
Methods: 160 extracted maxillary anterior teeth were enlarged using two different rotary systems; ProTaper and Mtwo. The teeth were randomly divided into 8 groups of 20 specimens each. Six groups were filled with 3 different resin-based obturation materials, two groups were filled with an eugenol-based paste as control groups. In groups instrumented by ProTaper files, ProTaper Retreatment files, in groups instrumented by Mtwo files, Mtwo retreatment files were used for removal of root canal fillings. Time for reaching the working length (T1), time for re-preparation (T2) and total time for retreatment (Tt) were measured with a chronometer.
Results: Retreatment working time was evaluated for the systems used for preparation of the root canals. There was statistically significant differences between the ProTaper and Mtwo groups. T1, T2 and Tt were significantly higer in Mtwo groups when compared to ProTaper groups. There was statistically significant differences between the groups according to the obturation techniques. Teeth obturated with gutta-percha and AH Plus have shorter working time when compared to all the other obturation techniques.
Conclusions: T1,T2 and Tt of the teeth instrumentated with Mtwo were higher than the teeth instrumentated with ProTaper irrespective of the root filling material used. According to the results of our research, ProTaper Retreatment files were faster in removing root filling material from the root canal than Mtwo Retreatment files.
Amaç: Bu çalışmada retreatment amacıyla kullanılan Ni-Ti esaslı döner sistemlerin (ProTaper Retreatment, Mtwo R) kök kanallarından rezin esaslı kanal dolgu materyallerinin sökülme sürelerinde bir etkisinin olup olmayacağının incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmamızda 160 adet çekilmiş maksiller anterior diş kullanılmıştır. Bu dişler ProTaper ve Mtwo döner sistemleri ile genişletilmiştir. Daha sonra dişler rastgele sekiz gruba ayrılmıştır (n=20). Grup 1 ve 5 Resilon-Epiphany kök kanal dolum sistemi, Grup 2 ve 6 güta-perka ve Epiphany, Grup 3 ve 7 güta-perka ve AH Plus, Grup 4 ve 8 ise, kontrol grubu olarak, güta-perka ve öjenol esaslı kanal dolgu patı Pulp Canal Sealer ile dolduruldu. ProTaper ile genişletilen dişlerin kök kanal sökümleri ProTaper Retreatment eğeleri, Mtwo ile genişletilen dişlerin sökümleri ise Mtwo Retreatment eğeleri ile yapıldı. Çalışma boyuna ulaşmak için geçen süre (T1), tekrar şekillendirme için geçen süre (T2) ve retreatment için geçen toplam süre (Tt) kronometre ile ölçüldü.
Bulgular: Retreatment çalışma süreleri, kök kanallarının başlangıç şekillendirmesinde kullanılan iki döner sisteme göre değerlendirildi. T1 süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Mtwo kullanılan dişlerde T1, T2 ve Tt süreleri, ProTaper kullanılan dişlerden anlamlı şekilde uzundur. Dolum şekline göre T1, T2 ve Tt süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Dolum şekli Güta-perka+AH Plus olan dişlerin çalışma süreleri, diğer tekniklerle doldurulan dişlerden anlamlı düzeyde kısadır. Mtwo ile şekillendirilen dişlerin T1, T2 ve Tt süreleri, dolum ve retreatment tekniklerinden bağımsız olarak, ProTaper ile şekillendirilen dişlerden uzun bulundu.
Sonuç: Araştırmamızın sonuçlarına göre, ProTaper Retreatment eğelerinin Mtwo Retreatment eğelerine kıyasla, kanal dolum materyallerini kök kanallarından daha çabuk uzaklaştırdıkları sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ocak 2014 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ocak 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 1 |