Bu araştırma, ‘Bayramiç–Çanakkale’ koşullarında, 2007 ve 2008 yılları arasında yürütülmüş olup ‘41B’ Amerikan asma anacı üzerine aşılı ‘Alphonse Lavallée’, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Chardonnay’, ‘Merlot’, ‘Sultani Çekirdeksiz’ ve ‘Superior Seedless’ üzüm çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada, fidanlık parsellerindeki aşı noktası dikim yüksekliğinin ( < 8,0 cm, 8,0–10,5 cm, 10,5–13,0 cm ve 13,0 cm < ) fidanlık randımanı (%) ile 1. boy açık köklü aşılı fidan randımanı (%) üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, vejetasyon dönemi sonunda her bir çeşit/anaç kombinasyonu için 1600 adet olmak üzere, toplam 9600 adet aşılı asma fidanı (200 adet aşılı asma fidanı x 4 tekerrür x 2 yıl x 6 farklı çeşit/anaç kombinasyonu= 9600 adet aşılı asma fidanı) incelemeye alınmıştır. Çeşit/anaç kombinasyonları bazında faklılıklar görülse de, fidanlık randımanı (%), 8,0 cm’nin altındaki (%52,93) ve 8,0–10,5 cm arasındaki (%52,94) aşı noktası dikim yüksekliklerinden etkilenmemiştir. Ancak fidanlık randımanı, özellikle 13,0 cm’nin üzerindeki (%49,21) yüzlek dikimlerden önemli seviyede etkilenerek azalma göstermiş (%4,0), aşı noktası dikim seviyesinin artışı, 1. boy açık köklü aşılı asma fidanı randımanını önemli seviyede yükseltmiştir. En yüksek fidanlık randımanları; Cabernet Sauvignon/41B (%56,48) ve Sultani Çekirdeksiz/41B (%55,53) çeşit/anaç kombinasyonlarından elde edilmiştir. En yüksek 1. boy açık köklü aşılı fidan randımanları; Superior Seedless/41B (%51,45), Sultani Çekirdeksiz/41B (%48,17) ve Merlot/41B (%47,96) çeşit/anaç kombinasyonlarından alınmıştır
Açık köklü aşılı fidan Aşı noktası dikim yüksekliği Fidanlık randımanı 1. boy açık köklü aşılı fidan randımanı
This research was conducted in Bayramiç–Çanakkale conditions in between the years of 2007 and 2008, ‘Alphonse Lavallée’, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Chardonnay’, ‘Merlot’, ‘Sultani Çekirdeksiz’ and ‘Superior Seedless’ grape varieties grafted on 41B rootstock were used as a material. In the study, effects of different planting heights from grafting point ( < 8.0 cm, 8.0–10.5 cm, 10.5–13.0 cm and 13.0 cm < ) on best grown nursery plant ratio (%) and first grade plant yield (%) were determined in the nursery. For this purpose, for each combinations of variety/rootstock combinations, including 1600 for a total of 9600 units grafted vine plants were grown (200 grafted vine plants x 4 repeats x 2 years x 6 different combinations of variety/rootstock) and examined at the end of vegetation periods. The obtained results showed that, different planting heights from grafting point affected the nursery ratio. Under 8 cm (52.93%) and between 8 cm to 10.5 cm (52.94%) of planting heights did not affect the nursery ratio statistically, even though there were some differences among variety/rootstock combinations. However, over 13.0 cm (49.21%) planting height affected (4.0%) the investigated parameters significantly. For the first grade plants amount, increasing planting heights increased the yield of the plants. The highest nursery ratio was obtained from Cabernet Sauvignon/41B (56.48%) and Sultani Çekirdeksiz/41B (55.53%) variety/rootstock combinations. The highest sapling ratio of first grade grafted vine saplings were taken in variety/rootstock combinations of Superior Seedless/41B (51.45%), Sultani Çekirdeksiz/41B (48.17%) ve Merlot/41B (47.96%)
Grafted vine saplings Planting height of grafting point Nursery ratio Sapling ratio of first grade grafted vine saplings
Diğer ID | JA74GH77FP |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1 |