Bu araştırma, “ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi”ndeki “Sofralık Üzüm Çeşitleri Araştırma Bağı”nda yer alan “Italia” üzüm çeşidinde, 2009 ve 2010 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada, kalem elde etmek amacıyla kış budama döneminde alınan yıllık dallardaki besin elementi içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 4 tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre planlanmış, her tekerrürde 5’er adet omca yer almış ve her omcadan 2’şer adet yıllık dal kış budama döneminde (Mart) kesilerek incelemeye alınmıştır. Yıllık dal örnekleri 1.–4., 5.–8., 9.–12. ve 13.–16. boğum aralıklarına ayrılmış, öğütülüp kurutularak analize hazır duruma getirilmiştir. Örneklerde toplam 21 adet elementin (C, N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Cu, Zn, Mn, Al, Co, Mo, B, Cd, Cr, Na, Ni, Pb ve Se) analizleri gerçekleştirilmiştir. Italia üzüm çeşidinin birinci ve ikinci yıl bulgularında, yıllık dalların dip boğum aralıklarında (1.– 4.) N miktarının düşük ve C/N oranının yüksek olduğu, orta ve uç boğum aralıklarına (9.–12. ve 13.–16.) doğru ise N miktarının yükselerek C/N oranının düşüş gösterdiği belirlenmiştir. İki yılın verilerinden elde edilen ortalama sonuçlarda; B, Fe, Mg, P, S ve Zn elementlerinde, boğum aralıkları arasında istatistikî olarakönemli farklılıklar belirlenmiş, bu elementlerin hepsi yıllık dalın dip boğum aralıklarında en düşük sonuçları verirken, orta ve uç boğumlara doğru düzenli şekilde artmıştır. Ortalama sonuçlarda istatistikî anlamdaönemli farklılık olmamasına karşın; Al, Mo, Cr, Mn, Na ve N elementleri, yıllık dalın dip boğum aralıklarından uç boğum aralıklarına doğru rakamsal artışlar, Pb elementi ise rakamsal bir azalış göstermiştir. Yıllık dal boyunca Ca, Cd, Cu, K, Ni ve Se elementlerinde dalgalanmalar görülmüş, Co elementine hiç rastlanılamamıştır
Yıllık dal Vitis vinifera L. Besin elementi Kış budaması Çanakkale
This research was carried out on “Italia” grape cultivar in the “Table Grape Cultivars Research Vineyards” of “COMU Dardanos Campus”, in between the years of 2009 and 2010. At the research, it was aimed on determining the nutrition elements of canes, were used to take graft material. The research was settled up according to randomized plots factorial design with 4 replications. There were 5 vine for each replication and 2 pieces of cane on each vine, were taken for an investigation in winter pruning season (March). Cane samples, were separated into 1–4th, 5–8th, 9–12th and 13–16th internodes, were dried and milled and ready for analysis. Total number of 21 elements (C, N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Cu, Zn, Mn, Al, Co, Mo, B, Cd, Cr, Na, Ni, Pb and Se), were analysed in samples. In first and second year samples of Italia grape variety, it was determined that the amount of N was low and C/N rate was high in bottom internodes (1–4th) of the canes, but towards to the middle and top internodes (9–12th and 13–16th), amount of N got higher C/N rate got lower. At average results, there were important differences determined on B, Fe, Mg, P, S, Zn elements for internodiums, when all these elements were given lower results in bottom internodiums, they were showed an increase towards the middle and top nodes respectively. However, there was not any important difference seen on average results, Al, Mo, Cr, Mn, Na and N elements are showed numerical increases from bottom internodes towards to the top internodes of canes, but Pb element was showed numerical decreases. Fluctuations were showed on Ca, Cd, Cu, K, Ni and Se elements throughout the cane, any of Co elements was revealed
Diğer ID | JA42PF56UF |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1 |