BibTex RIS Cite

Tarım Ürünleri Belgelendirmesi Yapan Kuruluşların Akreditasyon Standartlarında Yaşanan Değişimin Sektörel Etkileri

Year 2015, Volume: 3 Issue: 1, 133 - 142, 01.06.2015

Abstract

Bu çalışmada; ISO/IEC Kılavuz 65 dokümanı ve EN 45011: 1998 Ürün Belgelendirmesi Yapan Belgelendirme Kuruluşları İçin Genel Şartlar Standardı yerine, 2012 yılında yürürlüğe girmiş olan ve geçiş süreci henüz devam eden ISO 17065: 2012 Uygunluk Değerlendirmesi–Ürün, Proses ve Hizmet Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Şartlar Standardı ve bu iki standard arasındaki temel farklılıklar ile bu farklılıkların ürün belgelendirme kuruluşlarına etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca tarım ürünleri belgelendirmesi yapan kuruluşlar açısından ISO 17065: 2012 standardına adaptasyon ve geçiş sürecini incelemek amacıyla Türk Akreditasyon Kurumu’ndan tarımsal belgelendirme programları kapsamında akredite olan ürün belgelendirme kuruluşları ile anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre ürün belgelendirme kuruluşlarından ankete katılanların organizasyonel yapıları, sektörel deneyimleri, personel durumları, denetçilerinin eğitim durumları ve mesleki tecrübeleri, akreditasyon süreleri, ISO 17065’e geçiş hazırlıkları, eğitim ihtiyaçları ve karşılaştıkları sorunlar analiz edilmiştir

References

  • ISO 17065, 2012. Uygunluk Değerlendirmesi–Ürün, Proses ve Hizmet Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Şartlar Standardı.
  • Anonim 2014, TÜRKAK Duyurular, Türk Akreditasyon Kurumu. http://www.turkak.org.tr/TURKAKSITE/ DuyuruDetay.aspx?ID=70 (Erişim: 28.06.2014).
  • Priller, C., 2012. ISO/IEC 17065: 2012 Peresentation on new Standard, www.iso.org/catalogue_detail.htm (Erişim: 28.06.2014).
  • EN 45011, 1998 Ürün Belgelendirmesi Yapan Belgelendirme Kuruluşları İçin Genel Şartlar Standardı.
  • Anonymous, 2014. UKAS, Sık Sorulan Sorular, The United Kingdom Accreditation Service. http://www.ukas.com/tools/faq.asp. (Erişim: 28.06.2014).

Sectorial Effects of Changes in the Accreditation Standards for Agricultural Product Certification Organizations

Year 2015, Volume: 3 Issue: 1, 133 - 142, 01.06.2015

Abstract

In this study the effects of the new standard ISO/IEC 17065: 2012 Conformity Assessmen–Requirements for Bodies Certifying Products, Processes and Services which has replaced the ISO/IEC Guide 65: 1996 General Requirements for Bodies Operating Product Certification Systems and General Requirements for Bodies Operating Product Certification Systems on the Product Certificatin Organizations are evaluated. In addition; the survey studies were conducted to investigate the adaptation and transition period of ISO 17065: 2012 on product certification organizations which were accreditted by Turkish Accreditation Body according to agricultural certification programmes. According to survey studies results; organizational structures, sectorial experience, personnel structures, professional experience, duration of accreditation, preparation of transition, training needs and the problems faced by these organizations replied to survey studies were analysed

References

  • ISO 17065, 2012. Uygunluk Değerlendirmesi–Ürün, Proses ve Hizmet Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Şartlar Standardı.
  • Anonim 2014, TÜRKAK Duyurular, Türk Akreditasyon Kurumu. http://www.turkak.org.tr/TURKAKSITE/ DuyuruDetay.aspx?ID=70 (Erişim: 28.06.2014).
  • Priller, C., 2012. ISO/IEC 17065: 2012 Peresentation on new Standard, www.iso.org/catalogue_detail.htm (Erişim: 28.06.2014).
  • EN 45011, 1998 Ürün Belgelendirmesi Yapan Belgelendirme Kuruluşları İçin Genel Şartlar Standardı.
  • Anonymous, 2014. UKAS, Sık Sorulan Sorular, The United Kingdom Accreditation Service. http://www.ukas.com/tools/faq.asp. (Erişim: 28.06.2014).
There are 5 citations in total.

Details

Other ID JA69GG27UB
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Hasdemir This is me

Füsun Zehra Özkan This is me

Publication Date June 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Hasdemir, M., & Özkan, F. Z. (2015). Sectorial Effects of Changes in the Accreditation Standards for Agricultural Product Certification Organizations. COMU Journal of Agriculture Faculty, 3(1), 133-142.