Kapya biber çeşidi, özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde taze tüketim ve endüstriyel açıdan oldukça büyük üretim ve ihracat potansiyeline sahiptir. Çalışmada, Kapya biber çeşidinde farklı hasat sonrası uygulamaların etkileri incelenmiştir. Bu amaçla; Çanakkale ili Merkez ilçesi Çıplak köyünde özel üretici bahçesinden hasat edilen Kapya biberinin meyvelerine hasat sonrası farklı konsantrasyonlarda çörek otu yağı, CaCl2 ve SemperfreshTM uygulaması yapılmıştır. Uygulama yapılan ürünler, 7,5±0,5°C arası sıcaklık ve %90 oransal nem koşullarında 15 ve 30 gün süreyle depolanmışlardır. Her depolama süresi sonunda, depodan çıkarılan biberler 2 gün süreyle 18–20°C sıcaklıktaki raf ömrü koşullarında tutulmuşlardır. Depolama ve 2 günlük raf ömrü sonunda biberlerde bazı kalite özellikleri incelenmiştir. İncelenen bu kalite özellikleri; ağırlık kaybı (%), renk (h°), suda çözünebilir kuru madde oranı (%), titre edilebilir toplam asitlik miktarı (%), pH değeri, toplam fenolik bileşik içeriği (mg GAE /100 g) ile depolama süresince çürüme ve bozulma oranıdır (%). Kapya biber çeşidinde yapılan uygulamalar ve depolama sonucunda 15 gün süre ile yapılan depolamada daha fazla olumlu sonuç alınmış, depolama sıcaklığının yapılan uygulamalara etki ettiği gözlemlenmiştir. Çürüme ve bozulma oranı incelendiğinde çörekotu yağı 600 ppm uygulaması başarılı olmuştur. Depolama süreleri uzadıkça meyvedeki bozulmalar artmış özellikle meyvenin uç kısmından sapa doğru giden bozulmalar gözlemlenmiştir
Kapya biber çeşidi CaCl2 SemperfreshTM Çörek otu yağı Depolama
Red pepper cv. Capia has a quite large potential both for industry in terms of processing, exporting and for fresh consumption particularly in Marmara, Aegean and Mediterranean regions. The effects of different postharvest applications on red pepper cv. Capia were investigated in this study. For this purpose, black cumin oil, CaCl2 and SemperfreshTM were applied at different concentrations to red pepper cv. Capia fruits which harvested from a farmers‟ field in Çıplak village, Çanakkale. Treated fruits were stored at 7.5±0.5°C temperature and 90% relative humidity conditions for 15 and 30 days. Red pepper fruits were removed from storage and kept at 18–20°C temperature conditions for 2 days as shelf life at the end of each storage period. Some quality traits of red pepper fruits were examined at the end of each storage period. The quality traits examined are; weight loss (%), color (h°), soluble solid content (%), titrable acidity (%), pH in fruit pulp, total phenolic compounds content (GAE mg/100g) and deterioration and decay rate of red pepper fruits (%). More favorable results were obtained from 15 days of storage and it has been observed that applications were affected by the temperatures. 600 ppm black cumin oil was found successful in the rate of decay and deterioration. Deterioration indices on red pepper fruits increased and decays were observed by the end to stem of the fruits with the prolonged storage
Red pepper cv. Capia CaCl2 SemperfreshTM Black cumin oils Storage
Diğer ID | JA33CC88ZC |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 2 |