BibTex RIS Kaynak Göster

Günümüz Asma Fidancılık İşletmelerinde Yürütülen Asma Fidanı Üretim Faaliyetlerinin İrdelenmesi

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 2, 127 - 143, 01.12.2015

Öz

Bu araştırma kapsamında, çoğunluğu ülkemizin Ege ve Marmara Bölgeleri’ne konumlanmış olan günümüz asma fidancılık işletmelerinin bazılarıyla (13 adet), 2010–2013 yılları arasında yaklaşık 100 soruluk bir anket çalışması yapılmıştır. Asma fidancılık işletmelerinin yüzyüze yapılan sorulara vermiş oldukları yanıtlar dikkatlice analiz edilerek, günümüz asma fidancılık işletmelerinde yürütülen asma fidanı üretim faaliyetlerinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Değerlendirmeler neticesinde, farklı asma fidancılık kuruluşlarının açık köklü aşılı fidan ve tüplü (kaplı) aşılı fidan üretim aşamalarının büyük ölçüde benzerlik gösterdiği, bununla birlikte bazı tarih, süre, sıcaklık, materyal ve yöntem farklılıklarının bulunduğu belirlenmiştir. Genel olarak, çimlendirme odalarında başlıca iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Birinci yöntem klasik yöntemdir. Bu yöntemi benimseyen bazı işletmelerde orta–kalın çelikler (7–12 mm) kullanılarak ve sandıklara normal yoğunlukta aşılı çelik (700– 800 adet) yerleştirilerek, aşılı çeliklerin 21–25 gün süresince ortalama 25–28°C sıcaklıkta tutulmasıyla, çimlendirme odasında daha uzun sürede daha kalın bir kallus, orta–yoğun pişkin sürgünler ile kuvvetlice bir kök sistemi oluşturma isteği ön plana çıkmakta, bu durumda alıştırma süresi de daha uzun (7–14 gün) olmaktadır. Son yıllarda benimsenen ikinci bir yöntem; bazı işletmelerde ince çelik (4–7 mm) kullanımı ve sandıklara yoğun aşılı çelik (900–1.200 adet) yerleştirilerek, 13–14 gün (maksimum 20 gün) süresince 30°C sabit sıcaklık veya ilk 3 gün 30–32°C‟den kademeli olarak sıcaklığın düşürülmesiyle, aşılı çeliklerin aşı bölgesinde daha kısa sürede yeterli ve çepeçevre ince bir kallus oluşumu, sıfır sürgün, köreltilen gözlerde kallus, dipte kallus ve(ya) çok az bir kök oluşturma isteği doğrultusunda geliştirilmesine dayanmaktadır. Bu durumda yoğun ve uzun kökler ile sürgün gelişimi hiç istenmemekte, alıştırma süresi de normalden daha kısa (3–7 gün) tutulmaktadır. Bununla birlikte, her fidancılık işletmesinin kendine uygun bir yöntemi tercih ettiği ve bazı işletmelerde ara uygulamalara da rastlanıldığı dikkati çekmektedir.

Kaynakça

  • 5 s. Burr, T.J., Ophel, K., Katz, B.H., Kerr, A., 1989. Effect of hot water treatment on systemic Agrobacterium tumafaciens Biovar 3 in dormant grape cuttings. Plant Disease. 73 (3): 242 245. s. 14 : 493 513. 11 15 Ocak, Ankara.
  • Hamilton, R., 1997. Hot water treatment of grapevine propagating material. The Australian Grapegrower and Winemaker. April: 21 22. : 2. 601 s. Dergisi (2): 107 115. A Zir. Fak. Derg. 3 (1): 53 61. Sempozy : 606 629. 11 15 Ocak, Ankara. rine etkileri. A. Cilt 27. eri. lerindeki 10

Examine the Production Activities of Vine Nurseries in the Light of Modern Day’s Vine Arboriculture Managements

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 2, 127 - 143, 01.12.2015

Öz

In this research, a survey has been conducted between the years 2010–2013 which consisted an
approximate of 100 question asked to some of the today‟s vine nurseries management enterprisers (13 number),
and majority of them were belonged to the Marmara and Aegean regions of our country. The answers of
questions asked to the vine nursery enterprisers, face to face, have been analyzed carefully aimed to examine the
production activities of vine nurseries that carried out by the modern day‟s vine arboriculture management
enterprisers. In the result of assessments, different vine nurseries organizations have been determined that the
phases of open–rooted grafted grapevine and tubed (covered) grafted saplings production showed a large extent
of similarity, however, differences were found in date, time, temperature, and materials and methods. Generally,
two different methods are used mainly in germination rooms. The first method is a classical method. The
medium-thick cuttings (7–12 mm) are used by some management enterprises those adopting this method and
placed the grafted cuttings (700–800 number) into the crates in normal intensity, and then kept them at an
average of 25–28°C for a duration of 21–25 days. The demand of the creation of a vigorous root system along
with the middle–intensive brazenly shoots and a thicker callus come into prominence for longer duration in the
germination room. In this case, the breaking period (7–14 days) is also become longer. According to the second
method, being adopted in recent years, usage of thin cuttings (4–7 mm) in some managements and placement of
heavy grafted cuttings (900–1200 number) to the crates where grafted cuttings are kept under constant temperature of 30°C for a duration of 13– 14 days (maximum 20 days) or by lowering the temperature gradually
from 30–32°C during first 3 days. This method endures the formation of a sufficient and all-around fine callus in
graft area within a shorter period in the direction of improving new shoots, callus in blinded buds, bottom-based
callus and/or creation of roots. In the light of the above-mentioned cases, intensive and long roots along with any
shoot growth have not been required, and the breaking period (3–7 days) is kept shorter than usual. However, in
this regard, each of the vine nursery management enterpriser preferred a suitable method according to
themselves, and even it observed during some intermediate applications.

Kaynakça

  • 5 s. Burr, T.J., Ophel, K., Katz, B.H., Kerr, A., 1989. Effect of hot water treatment on systemic Agrobacterium tumafaciens Biovar 3 in dormant grape cuttings. Plant Disease. 73 (3): 242 245. s. 14 : 493 513. 11 15 Ocak, Ankara.
  • Hamilton, R., 1997. Hot water treatment of grapevine propagating material. The Australian Grapegrower and Winemaker. April: 21 22. : 2. 601 s. Dergisi (2): 107 115. A Zir. Fak. Derg. 3 (1): 53 61. Sempozy : 606 629. 11 15 Ocak, Ankara. rine etkileri. A. Cilt 27. eri. lerindeki 10
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA23TK34HN
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Alper Dardeniz Bu kişi benim

Fadime Ateş Bu kişi benim

Harun Çoban

Kemal Abdurrahim Kahraman Bu kişi benim

Yüksel Savaş Bu kişi benim

Baboo Ali Bu kişi benim

Aysun Gökdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Dardeniz, A., Ateş, F., Çoban, H., Kahraman, K. A., vd. (2015). Günümüz Asma Fidancılık İşletmelerinde Yürütülen Asma Fidanı Üretim Faaliyetlerinin İrdelenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 127-143.