The
selected thermal radiative property, namely emissivity (ɛ) was aimed to determine
for some seeds at different moisture content ranges. The emissivity values for
the seeds were determined via direct measurement method using cavity model in
dynamic temperature conditions. Seed emissivity values were determined to vary
between 0.47 and 0.87 for sunflower, between 0.68 and 0.96 for pea, between 0.49
and 0.86 for paddy, between 0.46 and 0.83 for flax and between 0.63 and 0.96
for corn. The ɛ value of wheat seeds ranged between 0.50 to 0.96 for all tested
varieties under conditions of varying moisture content and temperature.
Emissivity values of all seeds were affected by temperature and moisture
content. The emissivity values increased with increasing temperature.
Bazı
taneli ürünler için termal ışınım özelliği yani emissivite (ɛ) farklı nem içeriği
aralığında belirlenmesi amaçlanmıştır. Taneli ürünlerin emissivite değerleri,
dinamik sıcaklık değişim koşullarında boşluk modeli kullanarak doğrudan ölçüm
yöntemiyle belirlenmiştir. Emissivite değerleri, ayçiçeği için 0.47 ve 0.87,
bezelye için 0.68 ve 0.96, çeltik için 0.49 ve 0.86, keten tohumu için 0.46 ve
0.83, mısır için 0.63 ve 0.96 arasında değişim göstermiştir. Test edilen tüm
buğday çeşitlerinin ɛ değeri farklı nem içeriği ve sıcaklık koşullarında 0.50
ve 0.96 arasında değişmiştir. Tüm taneli ürünlerin emissivite değerleri nem
içeriği ve sıcaktan etkilenmiştir ve sıcaklığın artmasıyla ɛ değerinde artış
olmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2 |