Bozcaada
bağları ve şaraplarıyla ünlü, Ege denizinin kuzey-doğusunda ve Marmara
bölgesinin güney-batısında yer alan bir Ege adasıdır. Türkiye'nin Gökçeada ve
Marmara adasından sonra üçüncü büyük adasıdır. Adanın tarımsal ana ürününü üzüm
ve az miktarda tahıl, baklagiller ve diğer meyve ağaçları oluşturur. Ada'yı bu kadar
özel kılan terroir'dır. Fransızca bir kelime olan terroir, toprak, iklim ve
topografik özelliklerin, insan etkisi ile birlikte bağcılığa ve ürün kalitesine
etkisini incelemektedir. Yürütülen çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın
I. Bölümünde, Bozcaada’nın sadece iklim, jeoloji ve topoğrafik özellikleri,
II.bölümünde toprak haritalaması ve toprak özellikleri, III. bölümünde ise terroir ve bağcılık açısından
değerlendirilmesi incelenmiştir. Detaylı toprak etüd çalışması ile Bozcaada
topraklarının seri düzeyinde ayrıntılı toprak haritası hazırlanmıştır. Bu
çalışma, detaylı toprak haritası ve çeşitli toprak özellikleri ile bağcılığa
yönelik bir uygunluk değerlendirmesi olmak üzere iki ana sonuca sahiptir. Ancak,
bu bölümde Bozcaada’nın iklim, jeolojik ve özellikle topografik ( eğim,
yükseklik, bakı-yöney) özellikleri ile topoğrafik
nemlilik indeksi incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2 |