Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Erkenci ve Orta Geç/Son Turfanda Üzüm Çeşitlerinin Pestisit Kalıntı Miktarlarının QuEChERS Analiz Yöntemi ile Belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 6, 39 - 44, 28.12.2018

Öz

Bu araştırmada, Çanakkale ilindeki 2 büyük
marketten alınan erkenci ve orta geç/son turfanda üzüm çeşitlerinin pestisit
kalıntı miktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Üzüm örneklerinin
ekstraksiyon ve clean–up işlemlerinde, yaş sebze ve meyvelerde başarıyla
kullanılan QuEChERS
(Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged,
Safe)
yöntemi
uygulanmış, kromatografik ayrıştırma ise LC/MS–MS cihazında yapılmıştır. Analizler
sonucunda, 10 örneğin tamamında en az bir pestisit
kalıntısına rastlanılmıştır. Erkenci üzüm çeşidi örneklerinde farklı
seviyelerde (0,011–0,018 mg/kg) Pyraclostrobin kalıntısı tespit edilmiştir. Üzümlerde
Pyraclostrobin pestisitinin MRL değeri TGK kodeksinde 1 mg/kg, FAO kodeksinde ise 2 mg/kg olduğundan, tespit edilen kalıntı miktarları MRL değerlerinin
altında kalmıştır. Orta geç/son turfanda üzüm çeşidi örneklerinde kalıntısı
tespit edilen pestisit sayısı oldukça fazla olmuştur. Beş örnekte de Boscalid pestisitinin
kalıntısına rastlanılmış, ancak saptanan farklı pestisitlerin kalıntı
miktarları AB ve TGK MRL değerlerinin altında bulunmuştur.

Kaynakça

  • Anonymous, 2002. Community methods of sampling for the official control of pesticide residues in and on products of plant and animal origin and repealing. Commission Directive 79/700/EEC.Anastassiades, M., Lehotay, S.J., Stajnbaher, D., Schenck, F.J., 2003. Fast and easy multiresidue method employing acetonitrile extraction/partitioning and dispersive solid–phase extraction for the determination of pesticide residues in produce. Journal of AOAC International. 86: 412–431.Dardeniz, 2013. Çanakkale ili bağcılığı ve son gelişmeler. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi (COMU Journal of Agriculture Faculty). Özel Bölüm. 1 (1): 107–110. Delen, N., Tiryaki, O., Türkseven, S., Temur, C., 2015. Türkiye’de pestisit kullanımı, kalıntı ve dayanıklılık sorunları, çözüm önerileri. TMMOB-Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, 12–16 Ocak 2015, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara, Bildiriler Kitabı–2. 758–778.Delen, N., 2016. Fungisitler. Genişletilmiş ve Güncellenmiş, İkinci Basım. Nobel Yayıncılık, ISBN:978-605-320-347-6. Ankara. FAO, 2017. Codex Alimentaius, Pesticide Residues in Food and Feed, Codex Pesticides Residues in Food Online Database http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/standards/pestres/en/(Erişim: 07.08.2017).Footprint, 2017. PPDB: Pesticide Properties Database. http://sitem.herts.ac. uk/aeru/ppdb/en/atoz. htm (Erişim: 07.08.2017).Güngör, T., Urkun, T., Er, E., 2002. Gıdalarda katkı kalıntı ve bulaşanların izlenmesi. Bursa Gıda Kontrol Arastırma Enstitüsü Yayını, Bursa. TGK, 2016. Türk Gıda Kodeksi. http://www. resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/11/20161125M1-1.htm (Erişim: 05.08.2017).Köycü, N.D., Özer, N., Delen, N., 2009. Bağlarda kurşuni küf hastalığı etmeni (Botrytis cinerea Pers. Ex. Fr.)’nin kullanılan fungusitlere karşı duyarlılık düzeyinin belirlenmesi ve kimyasal mücadelesi üzerinde çalışmalar. Türkiye III. Bitki Koruma Kongresi Bildirileri. 15–18 Temmuz, Van. 150 s.Lehotay, S.J., 2007. Determination of pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate: collaborative study. J. AOAC Int. 90: 485–520.Ersoy, N., Tatlı, Ö., Özcan, S., Evcil, E., Coşkun, L.Ş., Erdoğan, E., Keskin, G., 2011. Üzüm ve çilekte pestisit kalıntılarının LC–MS/MS ve GC–MS ile belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Selçuk Gıda ve Tarım Bilimleri Dergisi. 25 (2): 70–80.Tatlı, Ö., 2006. Ege Bölgesi’ne özgü bazı yaş meyve, sebze ve kurutulmuş gıda ürünlerinde pestisit kalıntı düzeylerinin tespiti. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 120 s.TGK, 2016. Türk Gıda Kodeksi. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/11/20161125M1-1.htm (Erişim: 07.08.2017).Tiryaki, O., Canhilal, R., Horuz, S., 2010. Tarım ilaçları kullanımı ve riskleri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 26 (2): 154–169.Tiryaki, O., 2016. Validation of QuEChERS method for the determination of some pesticide residues in two apple varieties. J. Environmental Science and Health B. 51 (10): 722–729.
Yıl 2018, Cilt: 6, 39 - 44, 28.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Anonymous, 2002. Community methods of sampling for the official control of pesticide residues in and on products of plant and animal origin and repealing. Commission Directive 79/700/EEC.Anastassiades, M., Lehotay, S.J., Stajnbaher, D., Schenck, F.J., 2003. Fast and easy multiresidue method employing acetonitrile extraction/partitioning and dispersive solid–phase extraction for the determination of pesticide residues in produce. Journal of AOAC International. 86: 412–431.Dardeniz, 2013. Çanakkale ili bağcılığı ve son gelişmeler. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi (COMU Journal of Agriculture Faculty). Özel Bölüm. 1 (1): 107–110. Delen, N., Tiryaki, O., Türkseven, S., Temur, C., 2015. Türkiye’de pestisit kullanımı, kalıntı ve dayanıklılık sorunları, çözüm önerileri. TMMOB-Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, 12–16 Ocak 2015, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara, Bildiriler Kitabı–2. 758–778.Delen, N., 2016. Fungisitler. Genişletilmiş ve Güncellenmiş, İkinci Basım. Nobel Yayıncılık, ISBN:978-605-320-347-6. Ankara. FAO, 2017. Codex Alimentaius, Pesticide Residues in Food and Feed, Codex Pesticides Residues in Food Online Database http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/standards/pestres/en/(Erişim: 07.08.2017).Footprint, 2017. PPDB: Pesticide Properties Database. http://sitem.herts.ac. uk/aeru/ppdb/en/atoz. htm (Erişim: 07.08.2017).Güngör, T., Urkun, T., Er, E., 2002. Gıdalarda katkı kalıntı ve bulaşanların izlenmesi. Bursa Gıda Kontrol Arastırma Enstitüsü Yayını, Bursa. TGK, 2016. Türk Gıda Kodeksi. http://www. resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/11/20161125M1-1.htm (Erişim: 05.08.2017).Köycü, N.D., Özer, N., Delen, N., 2009. Bağlarda kurşuni küf hastalığı etmeni (Botrytis cinerea Pers. Ex. Fr.)’nin kullanılan fungusitlere karşı duyarlılık düzeyinin belirlenmesi ve kimyasal mücadelesi üzerinde çalışmalar. Türkiye III. Bitki Koruma Kongresi Bildirileri. 15–18 Temmuz, Van. 150 s.Lehotay, S.J., 2007. Determination of pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate: collaborative study. J. AOAC Int. 90: 485–520.Ersoy, N., Tatlı, Ö., Özcan, S., Evcil, E., Coşkun, L.Ş., Erdoğan, E., Keskin, G., 2011. Üzüm ve çilekte pestisit kalıntılarının LC–MS/MS ve GC–MS ile belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Selçuk Gıda ve Tarım Bilimleri Dergisi. 25 (2): 70–80.Tatlı, Ö., 2006. Ege Bölgesi’ne özgü bazı yaş meyve, sebze ve kurutulmuş gıda ürünlerinde pestisit kalıntı düzeylerinin tespiti. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 120 s.TGK, 2016. Türk Gıda Kodeksi. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/11/20161125M1-1.htm (Erişim: 07.08.2017).Tiryaki, O., Canhilal, R., Horuz, S., 2010. Tarım ilaçları kullanımı ve riskleri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 26 (2): 154–169.Tiryaki, O., 2016. Validation of QuEChERS method for the determination of some pesticide residues in two apple varieties. J. Environmental Science and Health B. 51 (10): 722–729.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Alper Dardeniz

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 6

Kaynak Göster

APA Dardeniz, A. (2018). Erkenci ve Orta Geç/Son Turfanda Üzüm Çeşitlerinin Pestisit Kalıntı Miktarlarının QuEChERS Analiz Yöntemi ile Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(-), 39-44.