Bu araştırmada, Çanakkale ilindeki 2 büyük
marketten alınan erkenci ve orta geç/son turfanda üzüm çeşitlerinin pestisit
kalıntı miktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Üzüm örneklerinin
ekstraksiyon ve clean–up işlemlerinde, yaş sebze ve meyvelerde başarıyla
kullanılan QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged,
Safe) yöntemi
uygulanmış, kromatografik ayrıştırma ise LC/MS–MS cihazında yapılmıştır. Analizler
sonucunda, 10 örneğin tamamında en az bir pestisit
kalıntısına rastlanılmıştır. Erkenci üzüm çeşidi örneklerinde farklı
seviyelerde (0,011–0,018 mg/kg) Pyraclostrobin kalıntısı tespit edilmiştir. Üzümlerde
Pyraclostrobin pestisitinin MRL değeri TGK kodeksinde 1 mg/kg, FAO kodeksinde ise 2 mg/kg olduğundan, tespit edilen kalıntı miktarları MRL değerlerinin
altında kalmıştır. Orta geç/son turfanda üzüm çeşidi örneklerinde kalıntısı
tespit edilen pestisit sayısı oldukça fazla olmuştur. Beş örnekte de Boscalid pestisitinin
kalıntısına rastlanılmış, ancak saptanan farklı pestisitlerin kalıntı
miktarları AB ve TGK MRL değerlerinin altında bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 |