Bu
araştırma, bağ budama artığı kompostu oluşturma süreci ile kompostun bazı
fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
Araştırmada, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Dardanos Yerleşkesi,
Ziraat Fakültesi Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı’ndaki sekiz
farklı üzüm çeşidinden kış budama döneminde (2016) alınan budama artıkları,
keçi gübresi ile 1:1 karıştırılmıştır (7,5 kg öğütülmüş budama artığı ve 7,5 kg
keçi gübresi). Kompost oluşturma sürecinde, dış hava sıcaklığı ile kompost iç
sıcaklığı düzenli şekilde ölçülerek kaydedilmiştir. Kompost oluşturma süreci
Haziran itibaren Ekim’e kadar yaklaşık 4 ay boyunca izlenerek, alınan
örneklerde pH, EC, %C ve %N analiz değerleri saptanmış, son örneklerde ise
makro–mikro besin elementleri analiz edilmiştir. Elde edilen verilere göre; 51
günlük dönemde dış hava sıcaklığı düzenli şekilde artış gösterirken, kompost
sıcaklığının 4 kez pik yapmak suretiyle azalma kaydettiği belirlenmiştir.
Başlangıçta) 8,57 olan kompost pH değeri, Temmuz’da en yüksek seviyeye (9,13)
ulaşmış, sonraki dönemlerde giderek azalma kaydetmiştir. Kompost örneklerinin EC
değerleri Temmuz ve Ağustos aylarında artış göstermiş, son dönemde 5,76 dS/m
olarak ölçülmüştür. C/N oranı ise ilk dönemden son döneme doğru düzenli olarak
azalma kaydetmiş, kompostlaşma sonunda 10,4 olarak hesaplanmıştır. Sonuç
olarak, bağ budama artıklarından oluşturulmuş olan kompostun tarımsal üretimde
kullanılabileceği belirtilebilir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 |