Araştırma, Kayseri İli Yeşilhisar İlçesi ekolojik koşullarında tesadüf
bloklarında faktöriyel deneme desenine
göre 3 tekerrürlü olarak 2013 yılında yürütülmüştür. Araştırmada farklı azotlu
gübre tipleri ve dozlarının mısırda ot verimi ve kalitesine etkisi
araştırılmıştır. Bu amaçla 7.5 kg/da saf azot ekimle birlikte
uygulandıktan sonra üst gübre olarak 0, 7.5, 15 ve 22.5 kg/da saf azot içerecek
şekilde amonyum nitrat, üre, DMPP inhibitörlü amonyum sülfat nitrat ve üreaz
inhibitörlü üre gübreleri uygulanmıştır.
Araştırma
sonuçlarına göre silajlık mısırda bitki boyu 1.82-2.29 m, yaprak oranı
%19.01-22.73, sap oranı %35.01-43.85, koçan oranı %36.49-45.26, kuru ot verimi
950-1564 kg/da, ham protein oranı %6.88-8.13, ham protein verimi 65.25-120.64
kg/da, ADF oranı %18.69-23.82, NDF oranı %43.98-50.08 arasında değişim
göstermiştir. Gübre çeşidi ve dozlarının ot verimi üzerine etkisi önemli
bulunmuştur. Artan azot dozlarına bağlı olarak kuru
ot verimleri artmıştır. Ancak 15 ve 22.5 kg/da N uygulamaları istatistiksel
olarak aynı grupta yer almıştır. Gübre çeşitleri incelendiğinde en yüksek
ortalama kuru ot verimi inhibitörlü gübrelerden elde edilmiştir.
Azot dozu Nitrifikasyon ve üreaz inhibitörleri Ot verimi ve kalite
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Ziraat Mühendisliği |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2019 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 |