Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yalova Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Ben Düşme Döneminden İtibaren Yapılan Farklı Düzeylerdeki Sulama Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2020, Cilt: 8 Sayı: 2, 409 - 417, 29.12.2020
https://doi.org/10.33202/comuagri.690822

Öz

Bu araştırma, ‘ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Bitkisel Üretim Araştırma ve Uygulama Birimi’nde yer alan ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı’ndaki ‘Yalova Çekirdeksizi’ üzüm çeşidi üzerinde, 2016 ve 2017 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada, ben düşme döneminden itibaren 4 hafta süresince yapılan farklı düzeylerdeki (0,0 L/omca (kontrol), 1,5 L/omca, 3,0 L/omca ve 6,0 L/omca) sulama konularının çeşidin üzüm verim ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için her bir konuda 10’ar adet omca belirlenerek, omcalara 4 hafta boyunca sızdırma sulama yöntemiyle sulama suyu uygulanmıştır. Ortalama verim 3,0 L/omca ve 6,0 L/omca sulama suyu konularında rakamsal bir artış göstermiş olsa da, bu farklılık önemli bulunmamıştır. En geniş salkımlar sırasıyla 1,5 L/omca (9,18 cm) ve 6,0 L/omca (9,17 cm) sulama konularından, en dar salkımlar 0,0 L/omca (kontrol) (8,18 cm) konusundan elde edilirken, 3,0 L/omca sulama konusu ara grubu oluşturmuştur. En yüksek ortalama salkım ağırlığı değeri 6,0 L/omca (209,5 g) sulama konusundan elde edilirken, en düşük ortalama salkım ağırlığı değeri 0,0 L/omca (kontrol)’da (144,7 g) belirlenmiş, 1,5 L/omca ve 3,0 L/omca konuları ara grubu oluşturmuştur. En yüksek tane ağırlığı değeri de yine 3,09 g ile 6,0 L/omca sulama konusundan alınırken, en düşük tane ağırlığı değeri sırasıyla 0,0 L/omca (kontrol) (2,58 g) ve 1,5 L/omca (2,59 g) konularında saptanmıştır. Sulama miktarı arttırıldıkça %SÇKM, pH ve olgunluk indisi (%SÇKM/%asitlik) azalırken, %asitlik artış göstermiştir. En yüksek %SÇKM sırasıyla 0,0 L/omca (kontrol) (%21,91) ve 1,5 L/omca (%21,47) konularından alınırken, en düşük %SÇKM 6,0 L/omca (%19,52) uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek olgunluk indisi değerine sahip üzümler 0,0 L/omca (kontrol) (38,27) ve 1,5 L/omca (37,80) sulama konularından alınırken, sırayla 3,0 L/omca (32,43) ve 6,0 L/omca (30,61) konuları en düşük olgunluk indisini oluşturmuştur. Haftalık periyotlarda (4 defa) verilen farklı düzeylerdeki sulamalarda, sulama miktarı arttırıldıkça %yaprak bağıl su içeriğinin yükseldiği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Referans1 Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., 1985. Conservation of germplasm of Vitis vinifera L. in Turkey. 4th Inter. Sym. Grapevine Breeding. Communications, Verona. 40–42.
  • Referans2 Altındişli, A., Kısmalı, İ., 1998. Bağcılıkta sulamanın ve ürün yükünün üzüm verim ve kalitesine etkileri. Ege Bölgesi 1. Tarım Kongresi (7–11 Eylül 1998). 1: 269–276.
  • Referans3 Araujo, F., Williams, L.E., Grimes, D.W., Matthews, M.A., 1995. A comparative study of young ‘Thompson Seedless’ grapevines under drip and furrow irrigation. Scientia Horticulturae. 60: 235–249.
  • Referans4 Bahar, E., Korkutal, İ., Kabataş, İ.E., 2017. Sangiovese üzüm çeşidinde farklı yaprak su potansiyelleri (ψyaprak) ve salkım seyreltme uygulamalarının salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Tek. Zir. Fak. Derg. 14 (02): 138–149.
  • Referans5 Baştuğ, R., Uzun, İ., Hakgören, F., 1998. Antalya koşullarında farklı sulama yöntemlerinin asmalarda verim, kalite özellikleri ve su kullanımına etkileri. Akdeniz Üniv. Zir. Fak. Derg. 11: 81–90.
  • Referans6 Bekişli, M.İ., Bilgiç, C., Gürsöz, S., 2014. Bağcılıkta sulamanın önemi. 12. Uluslararası Kültürteknik Sempozyumu. 21–23 Mayıs 2014, Tekirdağ.
  • Referans7 Calane, E., 1984. Grapevine irrigation trials at Leition (Valais) intermediate results. Revue Suisse Vitic. Arbor. Hort. 1260.
  • Referans8 Ceylan, H., Dağdelen, N., 2018. Manisa koşullarında farklı sulama programlarının sofralık üzümde verim, verim bileşenleri ve su kullanım randımanına etkileri. Derim. 35 (1): 51–60.
  • Referans9 Duraktekin, G., Çolak, Y.B., Kuşvuran, K., Akça, H., Atağ, G.A., Çeliktopuz, E., 2017. Farklı sulama seviyelerinin yüzeyaltı damla sulama ile sulanan Yalova İncisi sofralık üzüm çeşidinde verim ve su kullanım randımanına etkisi. G.Ü. Zir. Fak. Derg. 34: 68–73.
  • Referans10 Esteban, M.A., Villanueva, M.J., Lissarrague, J.R., 1999. Effect of irrigation on changes in berry composition of Tempranillo during maturation. Sugars, Organic Acids, and Mineral Elements. Am. J. Enol. Vitic. 50 (4): 418–434.
  • Referans11 Esteban, M.A., Villanueva, M.J., Lissarrague, J.R., 2001. Effect of irrigation on changes in the anthocyanin composition of the skin of cv. Tempranillo (Vitis vinifera L..) grape berries during ripening. J. Sci. Food and Agric. 81: 409–420.
  • Referans12 Gündüz, M., Korkmaz, N., 2008. Damla sulama ile sulanan bağda farklı sulama uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. Anadolu J. of A.A.R.İ. 18 (1): 49–65.
  • Referans13 Gündüz, A., Coşkun, Z., Sağlam, M., Boz, Y., Kiracı, M.A., Solak, E., Kıran, T., 2015. Şarköy koşullarında Alphonse Lavallée üzüm çeşidi için uygun sulama programının belirlenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bil. Derg. 27: 482–491.
  • Referans14 Grigorov, M.S., Kurapina, N.V., Malyuga, A.V., 2000. Drip irrigation of vineyards in the Volga/Don interfluve. Sadovodstvoi Vinogradarstvo. 2: 19–20.
  • Referans15 FAO, 2017. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/en/data (Erişim tarihi: 24 Mart 2019).
  • Referans16 Hamman, A.R., Dami, E.I., 2000. Effects of irrigation on wine grape growth and fruit quality. Horttechnology. 10 (1): 162–168.
  • Referans17 İyice, R., 2018. Pozantı koşullarında yetiştirilen Italia ve Hamburg Misketi üzüm çeşitlerinde farklı göz yükü ve düzenlenmiş kısıntılı sulama uygulamalarının etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi/ Türkiye.
  • Referans18 Kaya, S., 2011. Farklı sulama programları altında kayısı yaprak su içeriği ve yaprak alanının değerlendirilmesi. B. Ü. Fen Bil. Derg. 1 (2): 1–9.
  • Referans20 Reynolds, A.G., Wesley, D.L., Tomek, L., Hakimi, J., Savigny, C., 2007. Influence of irrigation on vine performance, fruit composition, and wine quality of Chardonnay in a cool, humid climate. Am. J. Enol. Vitic. 58 (2): 217–228.
  • Referans21 Rühl, E., Alleweldt, G., 1984. Improving grape quality by irrigation. Univ. Hohesheim Stuttgart, Germany.
  • Referans22 Sabır, A., Sabır, F., Yazar, K., Kara, Z., 2015. Italia (V. vinifera L.) sofralık üzüm çeşidinde saksı kültüründe kısıntılı sulamanın verim ve kaliteye etkileri. S.Ü. Selçuk Tarım ve Gıda Bil. Derg. 27: 1–7.
  • Referans23 Shellie, K.C., 2006. Vine and berry response of Merlot (Vitis vinifera L.) to differential water stress. Am. J. Enol. Vitic. 57 (4): 514–518.
  • Referans24 Şener, S., İlhan, İ., 1992. Aşağı Gediz havzasında Yuvarlak Çekirdeksiz üzümün su tüketimi ile sulamanın verim ve kaliteye etkileri. Menemen Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları. Menemen/İzmir. 55 s.
  • Referans25 Tangolar, S., Tangolar, S., Tarım, G., Ada, M., 2018. Pozantı koşullarında yetiştirilen Semillon ve Carignane üzüm çeşitlerinde kısıntılı sulamanın verim, kalite ve taç gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi. Y.Y.Ü. Tar. Bil. Derg. 28 (1): 92–102.
  • Referans26 Topuz, T., Dağdelen, N., 2017. Damla sulama ile sulanan bağda farklı sulama uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. A.M.Ü. Zir. Fak. Derg. 14 (1): 23–28.
  • Referans27 TÜİK, 2018. Bitkisel Üretim Verileri. http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi: 25 Mart 2019).
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Faruk Pekmezci

Alper Dardeniz

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Pekmezci, A. F., & Dardeniz, A. (2020). Yalova Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Ben Düşme Döneminden İtibaren Yapılan Farklı Düzeylerdeki Sulama Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 409-417. https://doi.org/10.33202/comuagri.690822