Yerel Mısır Genotiplerinin Nişasta, Fruktoz ve Glukoz İçeriklerine ait Varyasyonun Tespit Edilmesi
Yıl 2021,
Cilt: 9 Sayı: 2, 281 - 286, 21.12.2021
Gamze Düz
,
Fatih Kahrıman
Cem Ömer Egesel
Öz
Yerel mısır genotipleri genetik çeşitliliğin muhafazası için değerli gen kaynaklarıdır. Bu popülasyonların ticari değere sahip özellikler bakımından karakterizasyonu önem taşımaktadır. Günümüzde nişasta özellikle sanayi ürünü olarak değerlendirilmekle birlikte pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Glukoz ve fruktoz ise tatlandırıcı sektöründe yoğun kullanılan ve tatlandırıcı şurup üretimi için vazgeçilmez olan iki bileşendir. Bu araştırmanın amacı daha önce nişasta, glukoz ve fruktoz özellikleri bakımından hiç incelenmemiş yüz elli yerel köy popülasyondaki değişimi tespit etmektir. Varyasyonu belirleyebilmek için mısır tanelerinde bulunan nişasta, glukoz ve fruktoz bileşenlerinin miktar tayini spektorofotometrik yöntemler kullanılarak spektorofotometre ve microplate ile gerçekleştirilmiştir. Laboratuvar analizleri sonucu elde edilen verilerin istatistiksel analizleri augmented deneme desenine uygun olarak analiz edilmiştir. Yerel mısır genotiplerinin sahip olduğu ortalama nişasta oranı %68,31 fruktoz oranı %0,22 ve glukoz oranı %0,63 olarak tespit edilmiştir. Bu genotiplerin ilerleyen yıllarda yapılacak ıslah çalışmalarında gen kaynağı olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir.
Destekleyen Kurum
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırmalar Komisyonu
Proje Numarası
FYL-2019-2769
Teşekkür
Bu makale ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğrencisi Gamze Düz'ün ''Yerel mısır çeşitlerinde nişasta ve nişasta alt bileşenlerinin karakterizasyonu'' isimli Yüksek Lisans tez çalışmasından üretilmiştir. Bu çalışmaya FYL-2019-2769 nolu proje ile destek sağlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bilimsel Araştırmalar Komisyonu Başkanlığı’na teşekkür ederiz.
Kaynakça
- Al Naggar A.M.M., Atta M.M., Hassan H.T.O. (2011). Developing new high oil maize populations via one cycle of S1 recurrent selection. Journal of Plant Breeding and Crop Science, 15(4):125- 144. DOI: 10.5897/JPBCS.
- Aravind J, Mukesh SS, Wankhede DP and Kaur V (2019) augmentedRCBD: Analysis of augmented randomised complete block designs. R package version 0.1.1.9000.
- Anonim. (2017). Türk İş, Nişasta Bazlı Şekerler Raporu. Erişim Adresi: https://www.sekeris.org.tr/multimedia/33/sekerisnbs.pdf.
- Anonim. (2011). Gıda Teknoloji Nişasta Üretimi, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP). Milli Eğitim Bakanlığı. http://megep.meb.gov.tr Erişim Tarihi: 23.01.2020.
- Ashwell, G. (1957). Colorimetric analysis of sugar. Methods in Enzymology, 3(1966), s. 85-95. DOI:https://doi.org/10.1016/0076-6879(66)08010-8
- Burrell, M.M. (2003). The need for improved quality or quantitiy overview. Journal of Experimental Botany, 54, 451-456. DOI: 10.1093/jxb/erg049
- Cömertpay, G., Baloch F.S., Erdem H. (2016). Genetic variation for biofortifying the maize grain. Food Science and Technology. Turkish Journal of Agriculture (TURJAF), 4(8), 684-691.
Dewor, A.W. (1954). Sulfonated 1-naphthol and anthrone reactions applied to sulfuric acid extract of cereals. Agricultural and Food Cehmistry. 2(25), 1290-1292.
- Dursun Çapar, T. (2017). Gıda Analiz ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü. Yayınlanmış ders notu, Erciyes Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü. s. 1-7.
- Elgün, A., Ertugay Z. (1997). Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 297, s. 376.
- Escher, N., Kach, B., Nentwing, W. (2000). Decomposition of transgenic Bacillus thuringiensis maize by microorganisms and woodlice Porcellio scaber (Crustacea: Isopoda). Basic and Applied Ecology. 1, 161-169. Erişim Adresi: https://doi.org/10.1078/1439-1791- 00024
- Gomez, L., Doriane B., Rubio E., Vercambre G. (2007). The microplate reader an efficient tool for the separate enzymatic analysis of sugars in plant tissues validation of a micro method. Journal of the Science of Food and Agriculture 87, pp.1893–1905. DOI: 10.1002/jsfa.2924
- Guan, H, Kuriki, T. Sivak, M. Preiss, J. (1995). Maize branching enzyme catalyzes synthesis of glycogen like polysaccharide in glgB-deficient Escherichia coli. Proc Natl Acad. National Academy of Sciences, 92(4) pp.7-964. Erişim Adresi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7862674.
- Guevara, A., Carrillo, E., Salvidar, S., Millan, J. (2015). Effect of decortication and protease treatment on physicochemical and functional characteristics of red sorghum (Sorghum bicolor) and yellow maize (Zea mays) starches. Starch of Journal, 68 pp. 1-8. Erişim Adresi: https://doi.org/10.1002/star.201500151.
- Harrigan, G.G. Stork, L.G., Riordan, S.G., Reynolds, T.L., Ridley, W.P., Masucci, J.D., Susan MacIsaac, S., Halls, S.C., Orth, R., Smith, R.G., Wen, L., Brown, W.E., Welsch, M., Riley, R., McFarland, D., Pandravada, A., Glenn, K.C. (2007). Impact of genetics and environment on nutritional and metabolite components of maize grain. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55(15): 6177-6185.
- Jenkins, P.J., Cameron R.E., Donald A.M. (1993). A universal feature in the structure of starch granules from different botanical sources. Journal of Starch, 45(12) pp. 417- 420. Erişim Adresi: https://doi.org/10.1002/star.19930451202
- Karaoğlu, M.M. (1998). Farklı yöntemler uygulanarak elde edilmiş modifiye nişastaların kek kalitesi üzerin etkileri. Atatürk Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi), Erzurum
- Karn, A., Gilliman, J.D., Garcia, S. (2016). Genetic analysis of teosinte alleles for kernel composition traits in maize. G3-Genes Genomes Genetics of Journal, 7 pp.1154-1167. DOI: 10.1534/g3.117.039529.
- Korkmaz, A. (2008). Fruktoz; Kronik hastalıklar için gizli bir tehdit. Journal of TAF Preventive Medicine Bulletin. 7(4), 343-346
- Malik, C.P., Singh, M.B. (1980). Glucose concent of plant. Plant Enzymology and Histoenzymology, pp.278. Erişim Adresi: https://www.worldcat.org/title/plant enzymology-and-histo-enzymology-a-text-manual/oclc/9168266
- Özcan S. (2009). Modern dünyanın vazgeçilmez bitkisi mısır: Genetiği değistirilmiş (transgenik) mısırın tarımsal üretime katkısı. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2 s. 1-34. ISSN: 1308-0040
- R Core Team 2018. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing. Vienna, Austria. URL https://www.R-project.org/
- Robinson HF, 1966. Quantitative genetics in relation to breeding on centennial of Mendelism. Indian Journal of Genetics and Plant Breeding, 171.
- Saldivar, S. O. (2010). Cereal grains: Properties, processing, and nutritional attributes. Retrieved from https://ebookcentral.proquest.com
- Uluöz, M., M. Gönül, S. Gözlü, (1974). Nişasta; özellikleri, jeletinizasyonu, modifikasyonu ve gıda endüstrisinde kullanılması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 245 pp. 40.
- Yang, G., Dong, Y., Li, Y., Wang, Q., Shi, Q., Zhou, Q. (2012). Verification of QTL for grain starch content and its genetic correlation with oil content using two connected RIL populations in High Oil Maize. Plos One, 8 (1) pp. 82-89 DOI:10.1371/journal.pone.0053770
- Zar, J.H., (1999). Biostatistical analysis (4th edition), Prentice Hall PTR, pp: 663.
- Zdunic, Z., Dugalic, K., Mijic, A., Simic, D. (2008). Genetic analysis of grain yield and starch content in nine maize populations. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 32(6):495-500.