Research Article
BibTex RIS Cite

Hasat Sonrası Metil Salisilat Uygulamasının ‘’0900 Ziraat’’ Kiraz Çeşidinin Soğukta Muhafazası Süresince Kaliteye Olan Etkileri

Year 2023, Volume: 11 Issue: 2, 260 - 267, 28.12.2023
https://doi.org/10.33202/comuagri.1390241

Abstract

Bu çalışma ‘’0900 Ziraat’’ kiraz çeşidinde hasat sonrası metil salisilat uygulamasının depolama süresince meyve kalitesine olan etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Hasat edilen meyveler, metil salisilatın iki farklı dozunun uygulandığı (1 mM ve 2 mM) ve hiç uygulama yapılmayan meyveler (Kontrol) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. İlk iki gruba ait meyveler 1 ve 2 mM metil salisilat içeren solüsyonlara 5 dk süre ile daldırılmıştır. Kontrol grubu meyveleri ise aynı süre saf suya daldırılmıştır. Daldırma işleminden sonra tüm meyveler, fazla suyun süzülmesi için 30 dk oda koşullarında bekletilmiştir. Tüm meyveler 1 gün süresince ön soğutma işlemine tabi tutulmuş ve 0±0,5 °C sıcaklıkta ve %90±5 oransal nem içeren normal atmosfer koşullarında 35 gün süresince soğuk hava deposunda muhafaza edilmiştir. Araştırmada muhafaza süresince 7 gün aralıklarla, meyve eti sertliği (N), ağırlık kaybı (% g), suda çözünür kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asitlik (% malik asit), meyve kabuk rengi (L*,C*), fenolik bileşen (GAE mg/100g), kiraz sapı toplam klorofil mikarı (mg/ 100 g) gibi kalite özellikleri incelenmiştir. Çalışmada metil salisilat uygulamasının 2 mM dozu, hasat sorası ‘’0900 Ziraat’’ kiraz çeşidinin muhafazasında, özellikle meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı ve meyve kabuk rengi üzerine olumlu sonuçlar vermiştir. Hasattan sonra başlangıç analizlerinde yapılan ölçümlerde 2.671 N olan meyve eti sertliği, 35 günlük muhafaza süresinin sonunda kontrol uygulamasında 0.906 N, 1 mM metil salisilat uygulamasında 1.307N ve 2 mM metil salisilat uygulamasında ise 1.613 N değerinde tespit edilmiştir.

References

  • Alique, R., Zamorano, J.P., Martinez, M.A., Alonso, J., 2005. Effect of heat and cold treatments on respiratory metabolism and shelf-life of sweet cherry, type picota cv. Ambrunes. Postharvest Biology Technology. 35:153-165.
  • Alonso, J., Alique, R., 2006. Sweet cherries, Handbook of Fruits and Fruit Processing. 359-367.
  • Asghari, M., Aghdam, M.S., 2010. Impact of salicylic acid on post-harvest physiology of horticultural crops. Trends in Food Science & Technology. 21(10): 502-509.
  • Barrelt, D. M., Gonzalez, C., 1994. Activity of softening enzymes during cherry maturation. Journal of Food Science. 59(3): 574-577.
  • Castillo, S., Valverde, J. M., Guillén, F., Zapata, P. J., Díaz-Mula, H. M., Valero, D., Serrano, M., 2014. Methyl jasmonate and methyl salicylate affect differentially the postharvest ripening process of 'Primulat' sweet cherry. In V. International Conference Postharvest Unlimited 1079 (pp. 541-544).
  • Chockchaisawasdee, S., Golding, J. B., Vuong, Q. V., Papoutsis, K. Stathopoulos, C. E., 2016. Sweet cherry: Composition, postharvest preservation, processing and trends for its future use. Trends in Food Science and Technology. 55: 72-83.
  • Dundar, O., Kuden, A.B., Dennis, F.G., 1997. Investigations on cold storage and post harvest physiology of J. H. Hale Peach. Acta Hortic, 441: 411–441.
  • Engin, H.,Ünal, A., 2006. 0900 Ziraat kiraz çeşidinin kış dinlenmesi üzerine araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 43 (1):12.
  • Erdinç, B., 2012. Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın soğukta muhafazası üzerine etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi. 7(2): 23-31.
  • Fischer, R. L., Bennett, A. B., 1991. Role of cell wall hydrolases in fruit ripening. Annual Review of Plant Biology. 42(1):675-703.
  • Fung, R.W.M., Wang, C.Y., Smith, D.L., Gross, K.C., Tao, Y., Tian, M., 2006. Characterization of alternative oxidase (AOX) gene expression in response tomethyl salicylate and methyl jasmonate pre-treatment and low temperature in tomatoes. J. Plant Physiol. 163, 1049–1060.
  • Gholami, M., Sedighi, A., Ershadi, A., Sarikhani, H., 2010. Effect of pre-and postharvest treatments of salicylic and gibberellic acid on ripening and some physicochemical properties of 'mashhad' sweet cherry (Prunus avium l.) fruit. XI International Symposium on Plant Bioregulators in Fruit Production. 884, 257- 264.
  • Gimenez, M. J., Valverde, J. M., Valero, D., Guillen, F., Martinez-Romero, D., Serrano, M., Castillo, S., 2014. Quality and antioxidant properties on sweet cherries as affected by preharvest salicylic and acetylsalicylic acids treatments. Food Chem., 160, 226-232.
  • Han, J., Tian, S.P., Meng, X.H., Ding, Z.H., 2006. Response of physiologic metabolism and cell structures in mango fruits to exogenous methyl salicylate under low temperature stress. Physiol. Plant 128: 125–133.
  • Hayat, S., Ahmad, A., 2007. Salicylic Acid: A Plant Hormone. Springer, Dordrecht.
  • Karaçalı, İ., 2006. Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No:494: 481s, İzmir.
  • Kumar, D., 2014. Salicylic acid signaling in disease resistance. Plant Sci. 228: 127–134.
  • Özkaya, O., Dündar. Ö., Küden, A., 2005. Adana koşullarında yetiştirilen Angeleno erik çeşidinin muhafaza performansı. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Mustafa Kemal Üniversitesi, 406-408, Antakya-Hatay.
  • Raskin, I., 1992. Salicylate, a new plant hormone. Plant Physiol. 99: 799–803.
  • Sayyari, M., Babalar, M., Kalantari, S., Martínez-Romero, D., Guillén, F., Serrano, M.,Valero, D., 2011. Vapour treatments with methyl salicylate or methyljasmonate alleviated chilling injury and enhanced antioxidant potential duringpostharvest storage of pomegranates. Food Chem. 124: 964–970.
  • SAS, 2019. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
  • Serrano, M. A., Díaz-Mula, H. M., Zapata, P. J., Castillo, S., Guillén, F. N., Martínez Romero, D., Valverde, J. M., Valero, D., 2009. Maturity stage at harvest determines the fruit quality and antioxidant potential after storage of sweet cherry cultivars. Journal of agricultural and food chemistry. 57 (8): 3240-3246.
  • Singleton, V. L., Rossi, J. A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture. 16(3): 144-158.
  • Valero, D., 2013. Maintenance of sweet cherry quality attributes as affected by innovative postharvest treatments. VII International Cherry Symposium 1161: 475-482.
  • Varlı, Yunusoğlu, S., Ekinci, N., 2023. The effect of post-harvest salicylic acid and modified atmosphere packaging treatments on the storage of ‘Roxana’Apricots. Erwerbs-Obstbau. 1-9.
  • Vlot, A.C., Dempsey, M.A., Klessig, D.F., 2009. Salicylic acid, a multifaceted hormoneto combat disease. Ann. Rev. Phytopathol. 47: 177–206.
  • Wani, A. A., Singh, P., Gul, K., Wani, M. H., Langowski, H., 2014. Sweet cherry (Prunus avium): Critical factors affecting the composition and shelf life. Food Packaging and Shelf Life. 1 (1): 86-99.
  • Yaşar, A. 2017. Kirazda hasat sonrası salisilik asit uygulaması ve modifiye atmosfer paketlemenin muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek lisans tezi. Konya. 43s.
  • Zhao, H., Fu, M., Du, Y., Sun, F., Chen, Q., Jin, T., Liu, B., 2021. Improvement of fruit quality and pedicel color of cold stored sweet cherry in response to pre-storage 1 methylciclopropene and chlorine dioxide treatments: Combination treatment of 1-MCP plus ClO2 improves post-harvest quality of sweet cherry fruit. Scientia Horticulturae. 277:109806.
Year 2023, Volume: 11 Issue: 2, 260 - 267, 28.12.2023
https://doi.org/10.33202/comuagri.1390241

Abstract

References

  • Alique, R., Zamorano, J.P., Martinez, M.A., Alonso, J., 2005. Effect of heat and cold treatments on respiratory metabolism and shelf-life of sweet cherry, type picota cv. Ambrunes. Postharvest Biology Technology. 35:153-165.
  • Alonso, J., Alique, R., 2006. Sweet cherries, Handbook of Fruits and Fruit Processing. 359-367.
  • Asghari, M., Aghdam, M.S., 2010. Impact of salicylic acid on post-harvest physiology of horticultural crops. Trends in Food Science & Technology. 21(10): 502-509.
  • Barrelt, D. M., Gonzalez, C., 1994. Activity of softening enzymes during cherry maturation. Journal of Food Science. 59(3): 574-577.
  • Castillo, S., Valverde, J. M., Guillén, F., Zapata, P. J., Díaz-Mula, H. M., Valero, D., Serrano, M., 2014. Methyl jasmonate and methyl salicylate affect differentially the postharvest ripening process of 'Primulat' sweet cherry. In V. International Conference Postharvest Unlimited 1079 (pp. 541-544).
  • Chockchaisawasdee, S., Golding, J. B., Vuong, Q. V., Papoutsis, K. Stathopoulos, C. E., 2016. Sweet cherry: Composition, postharvest preservation, processing and trends for its future use. Trends in Food Science and Technology. 55: 72-83.
  • Dundar, O., Kuden, A.B., Dennis, F.G., 1997. Investigations on cold storage and post harvest physiology of J. H. Hale Peach. Acta Hortic, 441: 411–441.
  • Engin, H.,Ünal, A., 2006. 0900 Ziraat kiraz çeşidinin kış dinlenmesi üzerine araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 43 (1):12.
  • Erdinç, B., 2012. Hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın soğukta muhafazası üzerine etkisi. Ziraat Fakültesi Dergisi. 7(2): 23-31.
  • Fischer, R. L., Bennett, A. B., 1991. Role of cell wall hydrolases in fruit ripening. Annual Review of Plant Biology. 42(1):675-703.
  • Fung, R.W.M., Wang, C.Y., Smith, D.L., Gross, K.C., Tao, Y., Tian, M., 2006. Characterization of alternative oxidase (AOX) gene expression in response tomethyl salicylate and methyl jasmonate pre-treatment and low temperature in tomatoes. J. Plant Physiol. 163, 1049–1060.
  • Gholami, M., Sedighi, A., Ershadi, A., Sarikhani, H., 2010. Effect of pre-and postharvest treatments of salicylic and gibberellic acid on ripening and some physicochemical properties of 'mashhad' sweet cherry (Prunus avium l.) fruit. XI International Symposium on Plant Bioregulators in Fruit Production. 884, 257- 264.
  • Gimenez, M. J., Valverde, J. M., Valero, D., Guillen, F., Martinez-Romero, D., Serrano, M., Castillo, S., 2014. Quality and antioxidant properties on sweet cherries as affected by preharvest salicylic and acetylsalicylic acids treatments. Food Chem., 160, 226-232.
  • Han, J., Tian, S.P., Meng, X.H., Ding, Z.H., 2006. Response of physiologic metabolism and cell structures in mango fruits to exogenous methyl salicylate under low temperature stress. Physiol. Plant 128: 125–133.
  • Hayat, S., Ahmad, A., 2007. Salicylic Acid: A Plant Hormone. Springer, Dordrecht.
  • Karaçalı, İ., 2006. Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. No:494: 481s, İzmir.
  • Kumar, D., 2014. Salicylic acid signaling in disease resistance. Plant Sci. 228: 127–134.
  • Özkaya, O., Dündar. Ö., Küden, A., 2005. Adana koşullarında yetiştirilen Angeleno erik çeşidinin muhafaza performansı. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Mustafa Kemal Üniversitesi, 406-408, Antakya-Hatay.
  • Raskin, I., 1992. Salicylate, a new plant hormone. Plant Physiol. 99: 799–803.
  • Sayyari, M., Babalar, M., Kalantari, S., Martínez-Romero, D., Guillén, F., Serrano, M.,Valero, D., 2011. Vapour treatments with methyl salicylate or methyljasmonate alleviated chilling injury and enhanced antioxidant potential duringpostharvest storage of pomegranates. Food Chem. 124: 964–970.
  • SAS, 2019. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
  • Serrano, M. A., Díaz-Mula, H. M., Zapata, P. J., Castillo, S., Guillén, F. N., Martínez Romero, D., Valverde, J. M., Valero, D., 2009. Maturity stage at harvest determines the fruit quality and antioxidant potential after storage of sweet cherry cultivars. Journal of agricultural and food chemistry. 57 (8): 3240-3246.
  • Singleton, V. L., Rossi, J. A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture. 16(3): 144-158.
  • Valero, D., 2013. Maintenance of sweet cherry quality attributes as affected by innovative postharvest treatments. VII International Cherry Symposium 1161: 475-482.
  • Varlı, Yunusoğlu, S., Ekinci, N., 2023. The effect of post-harvest salicylic acid and modified atmosphere packaging treatments on the storage of ‘Roxana’Apricots. Erwerbs-Obstbau. 1-9.
  • Vlot, A.C., Dempsey, M.A., Klessig, D.F., 2009. Salicylic acid, a multifaceted hormoneto combat disease. Ann. Rev. Phytopathol. 47: 177–206.
  • Wani, A. A., Singh, P., Gul, K., Wani, M. H., Langowski, H., 2014. Sweet cherry (Prunus avium): Critical factors affecting the composition and shelf life. Food Packaging and Shelf Life. 1 (1): 86-99.
  • Yaşar, A. 2017. Kirazda hasat sonrası salisilik asit uygulaması ve modifiye atmosfer paketlemenin muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek lisans tezi. Konya. 43s.
  • Zhao, H., Fu, M., Du, Y., Sun, F., Chen, Q., Jin, T., Liu, B., 2021. Improvement of fruit quality and pedicel color of cold stored sweet cherry in response to pre-storage 1 methylciclopropene and chlorine dioxide treatments: Combination treatment of 1-MCP plus ClO2 improves post-harvest quality of sweet cherry fruit. Scientia Horticulturae. 277:109806.
There are 29 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Articles
Authors

Neslihan Ekinci 0000-0001-7022-5289

Serpil Varlı Yunusoğlu 0000-0001-5699-0507

Publication Date December 28, 2023
Submission Date November 14, 2023
Acceptance Date December 19, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Ekinci, N., & Varlı Yunusoğlu, S. (2023). Hasat Sonrası Metil Salisilat Uygulamasının ‘’0900 Ziraat’’ Kiraz Çeşidinin Soğukta Muhafazası Süresince Kaliteye Olan Etkileri. COMU Journal of Agriculture Faculty, 11(2), 260-267. https://doi.org/10.33202/comuagri.1390241