Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects on Blossom-End Rot of Tomato Seedling Growing in Calcium Sulphate and Calcium Hydroxide Added Media

Yıl 2018, Cilt: 4 Sayı: 1, 28 - 42, 17.05.2018
https://doi.org/10.28979/comufbed.400687

Öz

In this study, it was aimed to
decrease the ratio of blossom-end rot (BER) in fruits, investigate the effect
on yield and yield characteristics by increasing the calcium content of tomato
plants. The study in which processing tomato cultivar (
Lycopersicon esculentum L., Rio Grande) was used as plant material
is composed of two steps. In the first step, tomato seedlings were grown by
different calcium sources (Ca(OH)
2 and CaSO4) and
Ca doses (
0, 100, 200 ve 300 gCa. m-2). In the second
stage, this seedling was planted to the pot and the vegetation experiment was
carried out in which the base fertilizer was applied with triple super
phosphate, potassium sulphate, calcium ammonium nitrate and calcium nitrate as
the top fertilizer.

It has been determined that the
addition of calcium sulphate in seedling growing stage increases the fruit
weight, fruit diameter, fruit length. It was also determined that the number of
fruits increased, the formation of fruit was faster after the flowers were
opened, and the harvesting period started early and lasted longer. Although the
addition of calcium sulphate at a dose of 100 g. m
-2 Ca reduced the
number of fruits seen in the BER, no fruit was found in the calcium hydroxide
applied seedlings and the plant height was found to increase. However, it has
been determined that the adverse effect of calcium hydroxide on yield should be
considered. If there is calcium deficiency in tomato growing areas; the
application of calcium sulphate at a dose of 100 g. m
-2 Ca in grown
seedlings resulted in a reduced likelihood of the occurrence of BER in fruits.

Kaynakça

  • Altuntaş Ö., 2016. Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI) 26(1): 98-105.
  • Anonim, 2017. http://www.drt.com.tr/blog/labels/domates.html (Erişim: 24.10.2017)
  • Anonymous, 2014. Minitab 16. User Manual Making Data Analysis Easier. Minitab Inc. State College, USA.
  • Budak Z., Erdal İ., 2016. Yapraktan Kalsiyum Uygulamasının Farklı Sera Domates Çeşitlerinde Verim, Meyve Kalitesi ve Mineral Beslenmesine Etkisi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 4 (1) 1-10. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, Isparta.
  • Ilyas M., Ayub G., Hussai, Z., Ahmad M., Bibi B., Rashid and Luqman, A., 2014. Response of tomato to different levels of calcium and magnesium concentration. World Applied Sciences Journal, 31(9): 1560-1564.
  • Karaman R., Turan M., Yıldırım E., Güneş A., Esringü A., Demirtaş A., Gürsoy A., Dizman M., Tutar A., Kılınç H., 2012. Ca ve B-Humat bileşiklerinin domates bitkisinin verim parametreleri ile klorofil ve stoma geçirgenliği üzerine etkilerinin belirlenmesi. SAÜ Fen Edebiyat Dergisi: 177-185.
  • Küçükçelik B., 2013. Soğuk Serada Perlit ve Cibrede Yetiştirilen Domates Çeşitlerinin Meyvelerine, Farklı Dozlarda Kalsiyum (Ca) Püskürtmenin, Çiçek Burnu Çürüklüğü ve Çatlamaya Etkisi. Namık Kemal Üniversitesi. Yüksek Lisans Tezi.
  • Özkan N., 2017. Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Özkan N., Müftüoğlu N. M., 2017 Farklı Kalsiyum ve Azotlu Gübre Uygulamalarının Domates Verimi ve Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 4(2): 213–219.
  • Sungur A., 2005. Farklı Kalsiyum Kaynak ve Dozları ile Farklı Azot Kaynaklarının Domatesin Verimi ve Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Sungur A., Müftüoğlu N. M. 2006. The effects of different nitrogen fertilizer treatments of tomato grown by applying different lime doses on some characteristics of fruit and blossom-end rot. 18th International Soil Meeting (ISM) on ‘‘Soil Sustaining Life on Earth Managing, Soil and Technology”. May 22-26, 2006, 989-992, Şanlıurfa-Turkey.
  • Topçuoğlu B., Yalçın S. R., Tarakçıoğlu C., 1998. Damla sulama sistemiyle amonyum ve nitrat formunda azotla gübrelemenin örtü altında yetiştirilen domates bitkisinin verim ve kalitesi ile bazı bitki besin maddesi içerikleri üzerine etkisi. Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü Yayını, Derim, 15(1): 20-29.
  • Tuna A.L., Özer Ö., 2005. Farklı Kalsiyum Bileşiklerinin Karpuz (Citrullus lanatus) Bitkisinde Verim, Beslenme ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(1): 203-212 ISSN 1018-8851.
  • Vural H., Eşiyok D., Duman İ., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü. Bornova, İzmir.
  • Winsor G., Adams P., 1987. Diagnosis of mineral disorders in plants. Vol 3, Glasshouse Crops Research Institute, Little Hampton, West Sussex, U.K., 1.

Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi

Yıl 2018, Cilt: 4 Sayı: 1, 28 - 42, 17.05.2018
https://doi.org/10.28979/comufbed.400687

Öz

Bu
çalışmada, domates bitkisinin kalsiyum içeriğini artırarak meyvelerde Çiçek
Burnu Çürüklüğü (ÇBÇ) oranını azaltma, verim ve verim
özelliklerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bitkisel
materyal olarak sanayi domatesi çeşidi (
Lycopersicon
esculentum
L., Rio Grande)'nin kullanıldığı çalışma iki aşamadan oluşmuştur.
Birinci aşamada, farklı kalsiyum kaynakları (Ca(OH)
2 ve CaSO4)
ve dozları
(0, 100, 200, 300 gCa/m2) uygulanarak domates fideleri yetiştirilmiştir. İkinci
aşamada, elde edilen fideler saksılara dikilerek taban
gübresi
olarak triple süperfosfat, potasyum sülfat, kalsiyum amonyum nitrat, üst gübresi
olarak kalsiyum nitrat uygulanarak vejetasyon denemesi kurulmuştur. 

Domates yetiştiriciliğinde, fide yetiştirme
aşamasında ortama kalsiyum sülfat
ilave edilmesinin meyve
ağırlığını, meyve çapını, meyve boyunu artırdığı tespit edilmiştir.
Ayrıca meyve sayısının arttığı,
ç
içek açtıktan sonra meyve oluşumunun daha
hızlı olduğu ve
hasat süresinin erken başlayıp daha uzun sürdüğü belirlenmiştir. Fide
yetiştirme aşamasında ortama
100
gCa/m2 dozunda
kalsiyum sülfat ilave
edilmesinin ÇBÇ görülen meyve sayısını azaltmasına
karşın, kalsiyum hidroksit
uygulanan fidelerde ÇBÇ olan meyveye rastlanmadığı ve bitki boyunun arttığı
saptanmıştır. Ancak kalsiyum hidroksitin
verim üzerindeki olumsuz etkisine dikkat edilmesi
gerektiği tespit edilmiştir. D
omates yetiştirilen
alanlarda kalsiyum eksikliği varsa; fide yetiştirilen ortama
100 gCa/m2 dozundakalsiyum
sülfat
uygulanması ile meyvelerde ÇBÇ görülme olasılığının azaldığı sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Altuntaş Ö., 2016. Prohexadione-Ca Uygulamalarının Domateste Bitki Büyümesi Besin Element Alımı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI) 26(1): 98-105.
  • Anonim, 2017. http://www.drt.com.tr/blog/labels/domates.html (Erişim: 24.10.2017)
  • Anonymous, 2014. Minitab 16. User Manual Making Data Analysis Easier. Minitab Inc. State College, USA.
  • Budak Z., Erdal İ., 2016. Yapraktan Kalsiyum Uygulamasının Farklı Sera Domates Çeşitlerinde Verim, Meyve Kalitesi ve Mineral Beslenmesine Etkisi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 4 (1) 1-10. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, Isparta.
  • Ilyas M., Ayub G., Hussai, Z., Ahmad M., Bibi B., Rashid and Luqman, A., 2014. Response of tomato to different levels of calcium and magnesium concentration. World Applied Sciences Journal, 31(9): 1560-1564.
  • Karaman R., Turan M., Yıldırım E., Güneş A., Esringü A., Demirtaş A., Gürsoy A., Dizman M., Tutar A., Kılınç H., 2012. Ca ve B-Humat bileşiklerinin domates bitkisinin verim parametreleri ile klorofil ve stoma geçirgenliği üzerine etkilerinin belirlenmesi. SAÜ Fen Edebiyat Dergisi: 177-185.
  • Küçükçelik B., 2013. Soğuk Serada Perlit ve Cibrede Yetiştirilen Domates Çeşitlerinin Meyvelerine, Farklı Dozlarda Kalsiyum (Ca) Püskürtmenin, Çiçek Burnu Çürüklüğü ve Çatlamaya Etkisi. Namık Kemal Üniversitesi. Yüksek Lisans Tezi.
  • Özkan N., 2017. Kalsiyum Katılan Ortamda Fide Yetiştirmenin ve Farklı Azotlu Gübrelerle Gübrelemenin Domateste Besin Maddeleri Alınımı Üzerine Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Özkan N., Müftüoğlu N. M., 2017 Farklı Kalsiyum ve Azotlu Gübre Uygulamalarının Domates Verimi ve Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 4(2): 213–219.
  • Sungur A., 2005. Farklı Kalsiyum Kaynak ve Dozları ile Farklı Azot Kaynaklarının Domatesin Verimi ve Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Sungur A., Müftüoğlu N. M. 2006. The effects of different nitrogen fertilizer treatments of tomato grown by applying different lime doses on some characteristics of fruit and blossom-end rot. 18th International Soil Meeting (ISM) on ‘‘Soil Sustaining Life on Earth Managing, Soil and Technology”. May 22-26, 2006, 989-992, Şanlıurfa-Turkey.
  • Topçuoğlu B., Yalçın S. R., Tarakçıoğlu C., 1998. Damla sulama sistemiyle amonyum ve nitrat formunda azotla gübrelemenin örtü altında yetiştirilen domates bitkisinin verim ve kalitesi ile bazı bitki besin maddesi içerikleri üzerine etkisi. Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü Yayını, Derim, 15(1): 20-29.
  • Tuna A.L., Özer Ö., 2005. Farklı Kalsiyum Bileşiklerinin Karpuz (Citrullus lanatus) Bitkisinde Verim, Beslenme ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(1): 203-212 ISSN 1018-8851.
  • Vural H., Eşiyok D., Duman İ., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü. Bornova, İzmir.
  • Winsor G., Adams P., 1987. Diagnosis of mineral disorders in plants. Vol 3, Glasshouse Crops Research Institute, Little Hampton, West Sussex, U.K., 1.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Necati Daldal Bu kişi benim

Nuray Mücella Müftüoğlu

Yayımlanma Tarihi 17 Mayıs 2018
Kabul Tarihi 29 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Daldal, N., & Müftüoğlu, N. M. (2018). Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(1), 28-42. https://doi.org/10.28979/comufbed.400687
AMA Daldal N, Müftüoğlu NM. Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Mayıs 2018;4(1):28-42. doi:10.28979/comufbed.400687
Chicago Daldal, Necati, ve Nuray Mücella Müftüoğlu. “Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat Ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi”. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4, sy. 1 (Mayıs 2018): 28-42. https://doi.org/10.28979/comufbed.400687.
EndNote Daldal N, Müftüoğlu NM (01 Mayıs 2018) Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 1 28–42.
IEEE N. Daldal ve N. M. Müftüoğlu, “Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy. 1, ss. 28–42, 2018, doi: 10.28979/comufbed.400687.
ISNAD Daldal, Necati - Müftüoğlu, Nuray Mücella. “Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat Ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi”. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4/1 (Mayıs 2018), 28-42. https://doi.org/10.28979/comufbed.400687.
JAMA Daldal N, Müftüoğlu NM. Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2018;4:28–42.
MLA Daldal, Necati ve Nuray Mücella Müftüoğlu. “Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat Ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi”. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 4, sy. 1, 2018, ss. 28-42, doi:10.28979/comufbed.400687.
Vancouver Daldal N, Müftüoğlu NM. Domates Fidelerinin Kalsiyum Sülfat ve Kalsiyum Hidroksit Katılan Ortamda Yetiştirilmesinin Çiçek Burnu Çürüklüğü Üzerine Etkisi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2018;4(1):28-42.

Cited By

 14421         download