Araştırma Makalesi

Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği)

Cilt: 6 Sayı: 3 27 Ekim 2023
PDF İndir
EN TR

Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği)

Öz

Amaç: Bu araştırmada aktif olarak Diyarbakır ilinde oynayan amatör futbolcuların farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu araştırmanın örneklem grubunu aktif olarak Diyarbakır ilinde oynayan 251 amatör futbolcu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu” (yaş, öğrenim düzeyi, futbol yaşı, kişisel gelir düzeyi, sağlıklı beslenme eğitimi alma ve sporcu beslenmesi eğitimi alma durumları) ve “Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçek ve kişisel bilgi formu, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak çalışmaya katılan hentbolculara çevrim içi yöntem ile uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS.22 paket programında analiz edildi. Verilerin analizi işleminde betimleyici istatistikler, ikili grup karşılaştırmalarında bağımsız gruplar için t testi, çoklu grupları karşılaştırmada tek yönlü varyans analizi ANOVA testi uygulandı. Sonuçların yorumlanmasında 0,05 anlamlılık düzeyi ele alınmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgulara göre amatör futbolcuların yaş ve gelir düzeyi değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilirken diğer değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Sonuç: Sonuç olarak amatör futbolcuların sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. İleride bu konuda yapılacak olan çalışmalarda örneklem büyüklüğü genişletilerek daha etkili sonuçlara varılabilir. Ayrıca farklı branşlarda yer alan sporculara da yapılarak sağlıklı beslenme ilişkin tutumları incelenebilir ve düşük çıkması durumunda bunu arttıracak çalışmalar yapılabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adatepe, E. ve Çelik, H. (2022). Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının İncelenmesi. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi 2022, Cilt 5, Özel Sayı 1
  2. Akıl, M., ve Gürbüz, Ü. (2010). Atletizm Atma Branşlarıyla Uğraşan Sporcuların Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 7(1).
  3. Cockburn E., Fortune A., Briggs M., ve Rumbold P. (2014). Nutritional knowledge of UK coaches. Nutrients, 6(4), 1442- 53.
  4. Gül, N. B. (2019). İstanbul amatör ve profesyonel basketbolcuların beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
  5. Gülen, Ö., Kumartaşlı, M., Madak, E., Sönmez, H. O., & Pepe, O. (2021). An Investigation Of The Nutrition Attitude Of Taekwon-Do Athletes In Terms Of Various Variables. The Online Journal of Recreation and Sports, 10(3), 31-45.
  6. Güneş, Z. (2009) Spor ve Beslenme. 5.Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  7. İnceoğlu, M. (2010). Tutum algı iletişim (5. Baskı). Beykent Üniversitesi Yayınları.
  8. Okur, E. (2021) amatör ve profesyonel takım futbolcularının besin tüketimleri ve beslenme destek ürünlerinin kullanma durumları ile bazı antropometrik ölçümlerin karşılaştırılması

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Ekim 2023

Gönderilme Tarihi

10 Haziran 2023

Kabul Tarihi

25 Ağustos 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Ateş, N., & Ateş, H. (2023). Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği). 6(3), 40-52. https://izlik.org/JA26PP99TX
AMA
1.Ateş N, Ateş H. Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği). ÇOMÜSBD. 2023;6(3):40-52. https://izlik.org/JA26PP99TX
Chicago
Ateş, Nurdan, ve Hamdullah Ateş. 2023. Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği). 6 (3): 40-52. https://izlik.org/JA26PP99TX.
EndNote
Ateş N, Ateş H (01 Ekim 2023) Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği). 6 3 40–52.
IEEE
[1]N. Ateş ve H. Ateş, “Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği)”, ÇOMÜSBD, c. 6, sy 3, ss. 40–52, Eki. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26PP99TX
ISNAD
Ateş, Nurdan - Ateş, Hamdullah. “Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği)” 6/3 (01 Ekim 2023): 40-52. https://izlik.org/JA26PP99TX.
JAMA
1.Ateş N, Ateş H. Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği). ÇOMÜSBD. 2023;6:40–52.
MLA
Ateş, Nurdan, ve Hamdullah Ateş. Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği). sy 3, Ekim 2023, ss. 40-52, https://izlik.org/JA26PP99TX.
Vancouver
1.Nurdan Ateş, Hamdullah Ateş. Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği) [Internet]. C. 6. 01 Ekim 2023;6(3):40-52. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26PP99TX

Sayın Araştırmacılar,

Spor Bilimleri alanındaki çalışmaları içeren uluslararası nitelikte ve hakemli dergi olarak yayımlanan ÇOMÜ Spor Bilimleri Dergisi'nin 2026 yılında yayınlanacak makaleleri için dergimizin kapsamı dahilinde olan konularla ilgili özgün araştırma ve derleme türünde İngilizce makaleler kabul edilecektir. Bu anlamda 2026 yayın dönemi için 2026 yılı Kasım ayı sonuna kadar makale gönderilebilir. Bilgilerinize sunulur.

Editör Prof. Dr. Hürmüz KOÇ