Cilt: 1 Sayı: 1, 14.09.2022

Yıl: 2022

ConICom dergisi alanında uzman akademisyen ve araştırmacılar tarafından yapılan ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel nitelikli çalışmaları yayınlayarak medya ve iletişim araştırmaları alanına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

ConICom, iletişim alanının disiplinler arası niteliğini önemsemekte, çeşitli konu başlıklarını bir araya getiren alan literatürüne katkı sağlayacak özgün, teorik ve uygulamalı araştırma, derleme, kitap eleştirisi ve etkinlik değerlendirmesi gibi makalelere öncelik veren süreli yayındır.

ConICom dergisine gönderilen makaleler çift kör hakemlik süreciyle değerlendirilir ve ücretsiz erişimle elektronik olarak yayınlanır. ConIcom dergisine aşağıdaki formatlarda makaleler kabul edilmektedir.

Derleme: Belli bir konuda yakın zamana kadar yapılmış bilimsel çalışmaların kapsamlı derlemesi.
Araştırma Makalesi: Özgün araştırmaları ve sonuçlarını sunan bilimsel formatta yazılmış makale.
Teorik ve Kuramsal Makaleler: İlgili bilim dalına katkı yapacak teorik düzlemde hazırlanmış makale.
Kitap eleştirisi ve etkinlik değerlendirmesi niteliğinde hazırlanmış makale

1. ConICom’da değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler uygun bir akademik dille yazılmalı, belirgin bir kuramsal ve yöntemsel arka plana sahip olmalı ve bu noktalar metin içerisinde sistematik bir biçimde ifade edilmelidir.
2. Makaleler; Türkçe başlık, İngilizce başlık, Türkçe özet (150-200 kelime), İngilizce özet (150-200 kelime), Türkçe anahtar kelimeler (5 adet), İngilizce anahtar kelimeler (5 adet), giriş, kavramsal arka plan, yöntem, analiz/bulguların tartışılması, sonuç, teşekkür (acknowledgments) ve kaynakça kısımlarından oluşmalıdır.
3. Makaleler için kapak sayfası hazırlanmasına gerek yoktur. Makale Türkçe ve İngilizce başlıklarla başlamalı, özetler ve anahtar kelimelerle devam etmelidir. Yazar isimleri başlıkların altında yer almalıdır.
4. Yazarların kurumsal bilgileri, posta adresleri, e-posta adresleri, ORCID numaraları makalenin ilk sayfasında başlığın altında yer alan yazar isimlerine verilecek dipnotla belirtilmelidir.
5. Makale bir tezden veya konferans bildirisinden üretildiyse, bu durum teşekkür/acknowledgments kısmında açıkça belirtilmelidir.
6. Dergimize tezden üretilen makaleler gönderilebilmektedir. Bu makalelerin yayınlanabilmesi, diğer makalelerde olduğu gibi hakem değerlendirmeleri ve editör kararı doğrultusunda gerçekleşebilmektedir. Hakemler veya editör, makalede revizyon talep edebilir. Tezden üretilen makalelerin yayınlanabilmesi için revizyon taleplerinin yerine getirilmesi gereklidir. Hakem veya editör görüşleri doğrultusunda revize edilmeyen tezden üretilmiş makaleler iade edilir.
7. Makaleler Microsoft Word dökümanında, Times New Roman, 12 punto, 1.5 satır aralığında yazılmalıdır.
8. Makaleler için kelime üst sınırı, Türkçe özet, İngilizce özet, anahtar kelimeler, dipnotlar, teşekkür ve kaynakça dahil olmak üzere 8000’dir.
9. Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde gönderilebilir.
10. İngilizce makale göndermeyi düşünen yazarların, gerekli redaksiyon desteği alarak metinlerini düzgün bir dil ve anlatıma kavuşturmaları ve bu şekilde dergiye göndermeleri gerekmektedir. Dil ve anlatım yeterliliği taşımayan İngilizce makaleler yayın sürecine alınmamakta ve iade edilmektedir.
11. Değerlendirmeler ve yorum yazıları için kelime üst sınırı, dipnotlar ve kaynakça dahil olmak üzere 3000 kelimedir.
12. Makaleler belirtilen gönderim süreleri dahilinde https://dergipark.org.tr/tr/pub/turcom adresi üzerinden “makale gönder” butonuna tıklanarak gönderilmelidir.
13. Makaleler gönderilirken yazarların aynı zamanda “Telif Hakkı Devir Formu” yüklemeleri gerekmektedir.

**Makale Şablonu için Tıklayınız**


ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
Yazarlar ve Yayınlar
1. ConICom dergisine gönderilen tüm çalışmalar, derginin amaç ve kapsamına uygun olmalı, tamamen özgün olmalı, bilimsel ve akademik literatüre katkı sağlamalı, çalışmada başvurulan araştırma yöntemi geçerli ve güvenilir olmalı, alıntılamalar yazım kurallarına uygun şekilde ifade edilmelidir. Söz konusu kurallara uymayan çalışmalar hakemlere yönlendirilmeksizin reddedilecektir.
2. ConICom dergisine gönderilen makaleler başka bir yazılı ve / veya basılı (dijital ve / veya hardcopy) ortamda/platformda daha önce yayınlanmamış olmalıdır. Bu bağlamda; yazar(lar), gönderilen çalışmanın orijinal olduğunu ve başka bir yerde yayınlanmadığını taahhüt eder.
3. Yazar(lar), aynı çalışmayı veya araştırmayı içeren bir makaleyi aynı anda birden fazla dergiye göndermemelidir.
4. Ulusal veya uluslararası etkinliklerde (konferans, sempozyum, kongre vb.) sunulmuş ve özetleri yayınlanmış eserler, gerekli açıklamalar yapılarak yayın tarih ve yerlerinin de belirtilmesi koşuluyla değerlendirmeye dahil edilebilir.
5. Yazar(lar) ConICom dergisine değerlendirilmek üzere gönderdikleri makaleleri editörle iletişime geçerek (nedenini açıklayarak) geri çekebilirler.
6. Yazar(lar), başka kaynaklardan alınan ve/veya kullanılan materyal ile ilgili telif hakkı şartlarına uymak ve telif hakkının dergiye devrini ifade eden sözleşmeyi imzalamakla yükümlüdür.
7. Dergide yayınlanan tüm çalışmaların sorumluluğu yazar(lar)ına aittir.
8. Makalenin ConICom dergisinde yayın sürecine alınmak üzere gönderilen anket, görüşme, gözlem gibi yollarla veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alındığının makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmesi ve belgelendirilmesi; bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına ilişkin bilgiye makalede yer verilmesi; başka yazarlara ait ölçek, anket vb. kullanılması halinde bunun için ilgili kişilerden izin alındığına dair bilgiye makale içinde yer verilmesi gerekir. Ayrıca makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
9. Makaleler akademik bir üsluba uygun olarak hazırlanmalı; herhangi bir ayrımcılık, cinsiyetçilik, ırkçılık, siyasi yandaşlık veya genel anlamda bir nefret söylemi içermemelidir. Bu açıdan sorun tespit edilen çalışmalar yazar(lar)ına iade edilir.
10. ConICom dergisine gönderilen makaleler için yazar(lar)ı tarafından iThenticate, Turnitin vb. intihal programlarının herhangi birine yüklenerek benzerlik kontrolü yapılmalı ve intihal raporu da makaleyle birlikte sisteme yüklenmelidir. Raporda makalelerin tek bir kaynağa benzeşim oranı %4 ve üzeri olmamalıdır. Benzerlik oranı %20’yi geçen makaleler yazara iade edilir ve değerlendirme süreci sonlandırılır. ConICom dergisine gönderilen yazıların herhangi bir aşamada, amaca yönelik bir yazılım aracılığıyla intihal açısından incelenebileceği hakkı saklıdır.
11. ConICom dergisine gönderilen makaleler ÖN KONTROL, İNTİHAL TARAMASI, HAKEM DEĞERLENDİRMESİ ile TÜRKÇE-İNGİLİZCE DİL KONTROLÜ aşamalarından geçirilmektedir. Ön Kontrol aşamasında üç defa incelendiği halde bu süreçten geçemeyen çalışma, yazar(lar)a iade edilir ve aynı yayın döneminde tekrar işleme alınmaz. Ön Kontrol aşamasını geçen çalışmalar ise çift taraflı kör hakemlik ilkesi çerçevesinde en az iki hakemin görev aldığı değerlendirme sürecine alınır.
12. Editör kurulu tarafından yazar(lar)ın ConICom dergisine makale gönderirken yukarıda belirtilen koşulları kabul ettikleri varsayılır.
13. Yazar(lar)a makalelerinin yayımlanması karşılığında herhangi bir telif ücreti ödenmeyecektir.


Hakemler

1. Dergiye gönderilen yazılar, bir editör ve en az iki hakem tarafından incelenmek suretiyle çift kör eş değerlendirme (double-blind peer review) sürecine alınır
2. Hakemler, yazarlar tarafından gönderilen makalelerle ilgili bilgileri ayrıcalıklı bilgiler olarak ele almak ve bunları gizli tutmakla yükümlüdür.
3. Hakemler adil ve tarafsız karar vermekle yükümlüdür. Makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi görüşünden bağımsız olarak değerlendirir.
4. Hakemler, yazar (lar) ın herhangi bir suistimalini (örneğin intihal, diğer etik olmayan faaliyetler) derhal yönetici editöre bildirmekle yükümlüdür.

Yayın Kurulu

1. Yayın kurulu, makale gönderme kurallarına uyulmaması ve hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yasal gereklilikleri ihlal etmeleri durumunda, makaleleri değerlendirilmek üzere kabul etmeme hakkını saklı tutar.
2. Editör kurulu ve hakemlerin raporlarına dayanarak, editör makaleyi kabul edebilir, reddedebilir veya üzerinde değişiklik yapılmasını isteyebilir. Reddedilen çalışmalar, yazarın yazılı izni olmadan başka amaçlar için kullanılamaz.
3. Editörler, makalenin başka yerlere gönderilmesi şüphesi dışında, sunulan eserlerin yayınlanana kadar gizliliğini sağlamakla yükümlüdür.
4. Yayın kurulu tarafından yapılan ilk incelemeden sonra, sadece seçilen makaleler hakem incelemesine tabi tutulur ve en az iki hakeme gönderilir.
5. Editörler, tüm makalelerin adil ve tarafsız bir şekilde değerlendirilmesini sağlamakla yükümlüdür; bu nedenle, bir makaleyi kabul etme veya reddetme kararı, yalnızca makalenin önemi, orijinalliği ve açıklığına ve çalışmanın derginin alanı ile ilgisine bağlıdır.
6. Editörler, herhangi bir yazara karşı ırk, din, cinsiyet, yaş, etnik köken, siyasi inanç, cinsel yönelim, uyruğu vb. Konularda ayrımcılık yapamazlar.

Dergiye gönderilen makalelerden gönderim, süreç işletim ya da yayın amacıyla herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Contemporary Issues of Communication is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).

30468