EN
TR
Din Görevlisinin Zihniyet Dünyası ve Bunun Mesleki Sonuçları
Öz
Din görevlileri büyük oranda kırsal, belli ölçüde de kentsel özellikler taşıyan toplum çevrelerinden mesleğe atılmışlardır. Ancak onların genel toplumsal özellikleri bir arada düşünüldüğünde, aralarında bir farklılıktan daha çok ideolojik ve entelektüel bir yakınlaşmanın olduğu görülür. Din görevlileri genel anlamda zihniyet bakımından kendi sosyokültürel ve ekonomik çevrelerinin şifrelerini yansıtan tutum, tavır ve davranış kalıpları içinde görülmüşlerdir. Şüphesiz bu zihniyet yapısı, içinden geldikleri toplumsal çevrelerin dini toplumsallaşma ve bütünleşmelerinde fonksiyonel olabilirse de modern toplumun içinde bulunduğu şartlar, talepler bağlamında önemli problemleri içinde barındırmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akgül Mehmet, Türkiye’de Din ve Değişim, İstanbul: Ötüken Yayınları, 2002.
- Akşit Bahattin, “Türkiye’de İslami Eğitim: Osmanlı’nın Son Dönemlerinde Medrese Reformu ve Cumhuriyet’te İmam-Hatip Okulları”, (ed. Richard Tapper), Çağdaş Türkiye’de İslam, İstanbul: Sarmal Yayınları, 1991.
- Arslan Mustafa, “Din Görevlilerinin Tutumlarında Halk İnançları Unsurları: Uygulamalı Bir Araştırma”, Isparta: Tabula Rasa, c. 10, 2004.
- Arslan Mustafa, “Yaygın Halk İnanışları ve Din hizmetleri”, 1.Din Hizmetleri Sempozyumu-2007”, Ankara: DİB Yayınları, c. 2, 2008.
- Arslan Mustafa, Türk popüler Dindarlığı, İstanbul: Dem Yayınları, 2004.
- Erdiç Şaban, Sosyo-kültürel Değişme ve Din İlişkileri –Yuva Kasabası Örneği-, Y.Lisans Tezi, Kayseri: ERÜ SBE, 2001.
- Freyer Hans, Din Sosyolojisi, (çev:Turgut Kalpsüz), Ankara: AÜİF Yayınları, 1964.
- Gellner Ernest, “Postmodernizm, Akıl ve Din”, (çev: Yusuf Kaplan), Bilgi ve Hikmet, Güz-1993, S:4.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
15 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi
15 Aralık 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 19 Sayı: 2
ISNAD
Erdiç, Şaban. “Din Görevlisinin Zihniyet Dünyası ve Bunun Mesleki Sonuçları”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 19/2 (01 Aralık 2015): 243-272. https://doi.org/10.18505/cuifd.57737.
Cited By
Din Görevlilerinde Mesleki Memnuniyet Algısı: Sivas Örneği
Journal of Divinity Faculty of Hitit University
https://doi.org/10.14395/hititilahiyat.443277