Amaç: Bu çalışma, COVID-19 ile enfekte kişilerin hastaneye başvuru şekline ve olası risk faktörlerine göre koku ve tat alma disfonksiyonunu (KTD) değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak ve Eylül 2021 arasında COVID-19 tanısı konan toplam 200 hasta dahil edildi. Hastalar iki gruba ayrıldı. İlk grupta; kliniği daha hafif seyreden, evde izole olan 100 hasta, ikinci grupta; kliniği daha ağır seyreden pandemi servisinde yatan 100 hasta bulunmaktaydı. Hastalar hastaneye başvuru sırasında koku ve tat fonksiyonları ve çeşitli klinik bilgileri hakkında veri formu doldurdu. Hastalardan ayrıca görsel analog skalası (GAS) kullanarak koku ve tat bozukluklarını derecelendirmeleri istendi.
Bulgular: Evde izole olarak takip edilen hastaların, %72’ si kadın olup, yaş ortalaması 39,6±13,2’dır. Pandemi servisinde takip edilen hastaların ise %50’ si kadın ve ortalama yaş 52.4±11,0. Tüm hastalarda en sık görülen semptom tat (%41) ve koku (45,5) kaybıydı. Kadın cinsiyette ve gençlerde KTD daha yüksek bulundu. Ayaktan hastalarda KTD daha sıktı. Tat ve koku VAS skorları ayakta takip edilen hastalarda daha düşüktü.
Sonuç: KTD; COVID-19 ile enfekte kişilerde çeşitli mekanizmalar aracılığıyla artmış inflamatuar yanıta bağlı oluşur. KTD, anahtar semptom ve tanı göstergesi olarak görülmeli ve sorgulanmalıdır. KTD sıklığının yaş gruplarında ve cinsiyete göre farklılıklar gösterebileceği akılda tutulmalıdır.
yok.
yok.
Purpose: This study aims to evaluate olfactory and gustatory dysfunctions (OGDs) in COVID-19 patients according to hospital admission type and possible risk factors for OGD.
Materials and Methods: This study included 200 adult patients who were diagnosed with COVID-19 between January 2021 and September 2021. Patients were separated into two groups. The first group comprised 100 patients who applied to pandemic outpatient clinics with a milder course and were isolated at home. The second group comprised 100 patients with a more severe clinical course hospitalized in the pandemic ward. Patients completed a data form in which olfactory and gustatory functions and various clinical information were inquired about and rated their smell and taste dysfunction using a visual analog scale (VAS).
Results: In the ambulatory group, 72% of patients were female and the mean age was 39.6±13.2 years. In the admitted group, 50% of patients were female, and the mean age was 52.4±11.0 years. The most common symptoms in all patients were loss of taste (41%) and smell (45.5%). Females and younger individuals were significantly more likely to have OGD. OGD was more common in the ambulatory group. Smell/taste VAS scores were significantly lower in the ambulatory group.
Conclusion: OGD is associated with various mechanisms depending on the increased inflammatory response in the early stages of COVID-19. OGD appears to be the key symptom and diagnostic indicator and should be inquired about. It should be kept in mind that the frequency of OGD may differ according to age and gender.
yok.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research |
Authors | |
Project Number | yok. |
Publication Date | June 30, 2022 |
Acceptance Date | May 22, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |