BibTex RIS Kaynak Göster

Neuroborreliosis and autoimmunity, Guillain Barré Syndrome: two case reports

Yıl 2016, Cilt: 41 Sayı: 1, 152 - 155, 23.03.2016

Öz

Lyme disease is a multisystemic disease and involvement of the nervous system is called neuroborreliosis. Clinical manifestations of peripheral neuroborreliosis include asymmetric polyradiculopathy, cranial nerve paralysis, multifocal mononeuropathies and sensorymotor polyneuropathies. Guillain-Barré syndrome also known as acute inflammatory demyelinating polyneuropathy is an immune-mediated neuropathy. Only limited number of cases with Lyme disease presented with Guillain-Barré syndrome symptoms are encountered in the literature reviews, which are mostly seen during paediatric age. Herein we will report two patients with Guillain-Barré syndrome who presented with atypical findings and followed up in our clinic. In these cases diagnosis of Lyme disease was confirmed by Western Blot technique which demonstrated the presence of antibodies formed against Borrelia burgdorferi.

Nöroborelyoz ve otoimmünite, Guillain Barre Sendromu: iki olgu sunumu

Yıl 2016, Cilt: 41 Sayı: 1, 152 - 155, 23.03.2016

Öz

Multisistemik bir hastalık olan Lyme Hastalığının sinir sistemi tutulumu nöroborelyoz olarak isimlendirilmektedir. Klinikte periferal nöroborelyoz asimetrik poliradikülopati, kranyal sinir felçleri, multifokal mononöropatiler, ve sensorimotor polinöropatiler şeklinde görülmektedir. Guillain Barre Sendromu immün ilişkili akut nöropati tablosudur. Literatür tarandığında Guillain Barre sendromu bulguları ile presente olan Lyme olguları sınırlıdır. Burada kas ve eklem ağrıları gibi atipik bulgular ile gelen ve takibinde Guillain Barre sendromu bulguları yerleşen iki olgu bildirilmiştir. Bu olguların her ikisinde de kene ısırığı hikayesi yoktu ve 15 gün kas ve eklem ağrıları nedeniyle ortopedi ve fizik tedavi kliniklerinde takip edilmişlerdi. Aynı zamanda tiroid otoantikorlarının yüksekliği tespit edilen hastaların Lyme hastalığı tanısı Borrelia burgdorferiye yönelik oluşmuş antikorları belirleyen Western Blot tekniği ile doğrulanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Olgu Sunumu
Yazarlar

Şule Türkoğlu Bu kişi benim

Elif Bolaç Bu kişi benim

Serpil Yıldız Bu kişi benim

Abdulkadir Küçükbayrak Bu kişi benim

Fatma Sırmatel Bu kişi benim

Nebil Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 41 Sayı: 1

Kaynak Göster

MLA Türkoğlu, Şule vd. “Neuroborreliosis and Autoimmunity, Guillain Barré Syndrome: Two Case Reports”. Cukurova Medical Journal, c. 41, sy. 1, 2016, ss. 152-5, doi:10.17826/cutf.159192.