BibTex RIS Kaynak Göster

Psychiatric factors associated with normal coronary angiography among angina like chest pain patients

Yıl 2016, Cilt: 41 Sayı: 1, 129 - 135, 23.03.2016

Öz

Purpose: This psychiatric and cardiological study aim to compared patients with normal coronary angiography and coronary hearth disease patients with respect to sociodemografic features, psychiatric comorbidities, anxiety and depression level, mental and physical quality of life. We also determined associated factors with normal coronary patients.
Material and Methods: Eighty-seven patients with normal coronary angiography (NCA) and thirty-one coronary artery disease (CAD) patients were included the study after coronary angiography. Groups were compared with regard to sociodemographic characteristics, comorbid psychiatric disorders and Beck Anxiety (BAI) and Beck Depression (BDI) Inventories and Health Related Quality of Life (SF-36) scale scores.
Results: There was statistically significant difference between the groups in terms of age, gender, marital status, occupation, family history for psychiatric disorders. Mental disorders were found in 82.8% of the patients with NCA and in 48.1% of the patients with angiographic coronary disease. The patients with NCA have a higher prevalence of psychiatric comorbidity, family history of psychiatric disorder, are relatively young, female and unmarried. There was significant difference in pain, general health and social function subgroups of quality of life scale between groups. The impact of mental and physical quality of life with NCA patients were as significant as those with CAD.
Conclusion: The present study revealed that prevalence of psychiatric co morbidities is high and impairment in quality of life is notable in the patients with NCA patients

Anjina benzeri göğüs ağrısı olan hastalarda normal koroner anjiografi ile ilişkili psikiyatrik faktörler

Yıl 2016, Cilt: 41 Sayı: 1, 129 - 135, 23.03.2016

Öz

Amaç: Bu psikiyatrik ve kardiyolojik araştırma normal koroner anjiyografi ve koroner arter hastalığı olan hastaların sosyodemografik özellikleri, psikiyatrik eştanılar, mental ve fiziksel yaşam kalitesi yönünden karşılaştırmaktır. Aynı zamanda normal koroner arterlerle ilişkili faktörleri belirlemek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Seksen yedi normal koroner arterli (NKA) ve otuz bir koroner arter hastalığı (KAH) olan hasta koroner anjiyografi sonrası çalışmaya dahil edildi. Gruplar sosyodemografik özelikler, psikiyatrik eştanılar ve Beck Anksiyete (BAÖ) ve Beck Depresyon (BDÖ) Ölçekleri, Yaşam Kalitesi Ölçeği (KF-36) sonuçları karşılaştırıldı.
Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, medeni durum, meslek, psikiyatrik aile öyküsü açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. NKA'lı hastaların %82,8’inde ve KAH'lı hastaların %48,1’inde mental hastalık vardı. NKA'lı hastalarda psikiyatrik eştanı, ailede psikiyatrik bozukluk öyküsü sıklığı yüksekti ve daha fazla genç, kadın ve bekarlardı. Gruplar arasında yaşam kalitesinin sosyal fonksiyon, genel sağlık ve ağrı alt gruplarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. NKA’lı hastaların mental ve fiziksel yaşam kalitesindeki bozulma KAH'lı hastalar kadardı.
Sonuç: Bu araştırma, NKA’lı hastalarda psikiyatrik eştanıların fazla ve yaşam kalitesinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Ebru Altıntaş Bu kişi benim

Fatma Yiğit Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 41 Sayı: 1

Kaynak Göster

MLA Altıntaş, Ebru ve Fatma Yiğit. “Psychiatric Factors Associated With Normal Coronary Angiography Among Angina Like Chest Pain Patients”. Cukurova Medical Journal, c. 41, sy. 1, 2016, ss. 129-35, doi:10.17826/cutf.156298.