Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Efficacy and tolerability of depot antipsychotic use in patients with schizophrenia and bipolar disorder

Yıl 2018, Cilt: 43 Sayı: Ek 1, 38 - 43, 29.12.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.406169

Öz

Purpose: The purpose of this study is to examine the efficacy and tolerability of depot antipsychotic use in patients with schizophrenia and bipolar disorder in remission and to compare these patient groups in terms of sociodemographic characteristics, drug side effects, disease severity and other clinical variables

Materials and Methods: One hundred patients diagnosed with schizophrenia, 100 patients diagnosed with bipolar disorder who are improved taken into the study. Schizophrenia and bipolar group were divided into two groups according to depot antipsychotic use and non-use. Schizophrenia patients' group and the bipolar disorder group were both administered the following battery of tests: Mini International Neuropsychiatric Interview, UKU Side Effect Rating Scale (The Udvalg for Kliniske Undersøgelser Side Effect Rating Scale), Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS) World Health Organization Questionnaire on Quality of Life: Short Form (WHOQOL-BREF).

Results: All patients using and not using long acting neuroleptics do not differ in terms of additional psychiatric diagnosis, family history of mental illness, family history of suicide. There was a significant difference between the patients using and not using the depot antipsychotic in terms of ECT story and suicide attempt.  

Conclusion: Examination of the efficacy of depot drug use in chronic patients shows that reduction of suicide attempt and in use of ECT are similar, and side effects of depot antipsychotic use are similar to oral use.


Kaynakça

  • 1

Şizofreni ve bipolar bozukluk hastalarında depo antipsikotik kullanmanın etkinliği ve güvenirliği

Yıl 2018, Cilt: 43 Sayı: Ek 1, 38 - 43, 29.12.2018
https://doi.org/10.17826/cumj.406169

Öz

Amaç: Bu çalışmada remisyondaki şizofreni ve bipolar bozukluk hastalarında depo antipsikotik kullanmanın etkinliği ve güvenirliğinin sosyodemografik özellikler, ilaç yan etkileri, hastalık şiddeti, yaşam kalitesi ve diğer klinik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Psikiyatri polikliniğinde izlenen DSM-IV TR ölçütlerine göre şizofreni ve bipolar tip I bozukluk tanısı konan ve çalışmaya katılım ölçütlerini karşılayan, remisyon dönemindeki 100 bipolar bozukluk, 100 şizofreni hastası ardışık olarak çalışmaya alınmıştır. Şizofreni ve bipolar grubu depo antipsikotik kullanan ve kullanmayan olarak ikişer gruba ayrılmıştır. Katılımcılar Sosyodemografik Bilgi Formu, MINI Uluslarararası Psikiyatrik Görüşme, UKU Yan Etki Ölçeği, Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (KPDÖ), Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu Türkçe Versiyonu (WHOQOL-BREF) ile değerlendirildi.

Bulgular: Depo nöroleptik kullanan ve kullanmayan tüm hastalar ek psikiyatrik tanı, ailede ruhsal hastalık, ailede intihar öyküsü açısından farklılaşmamaktadır. Hastalar intihar girişimi ve EKT öyküsü açısından depo antipsikotik kullananlar ve kullanmayanlar olarak karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmıştır.

Sonuç: Kronik hastalarda depo ilaç kullanımının etkinliği incelendiğinde, intihar girişimi ve EKT kullanımında azalma olacak şekilde görüldüğü ve depo antipsikotik kullanımının yan etkilerinin de oral kullanımı ile benzer olduğunu göstermektedir.

Kaynakça

  • 1
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Leman İnanç

Aysun Demir Özdemir Bu kişi benim

Hüseyin Güleç

Ümit Başar Semiz

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2018
Kabul Tarihi 11 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: Ek 1

Kaynak Göster

MLA İnanç, Leman vd. “Şizofreni Ve Bipolar Bozukluk hastalarında Depo Antipsikotik kullanmanın etkinliği Ve güvenirliği”. Cukurova Medical Journal, c. 43, sy. Ek 1, 2018, ss. 38-43, doi:10.17826/cumj.406169.