Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hemşirelerin ölüm kaygıları, üst bilişsel süreçleri ve zihin kuramları

Yıl 2018, Cilt: 43 Sayı: Ek 1, 187 - 193, 29.12.2018

Öz

Amaç: Çalışmamızda mesleklerinin gereği hastalarla çok fazla zaman geçiren ve ölüm gerçeği ile iç içe yaşayan yoğun bakım hemşirelerinin ölüm kaygıları, zihin kuramları ve üst bilişsel süreçlerini değerlendirmeyi amaçladık. 

Gereç ve Yöntem: Tokat Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesi (YBÜ) ve Tokat Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde hemşire/sağlık memuru olarak çalışan ve kontrol grubu olarak da sağlık çalışanı olmayan kişiler çalışmaya alındı. Tüm katılımcılara; klinik veri değerlendirme formu, Templer Ölüm Kaygısı Ölçeği (TÖKÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Gözlerden Zihin Okuma Ölçeği (GZO) ve Üstbiliş-30 (ÜBÖ-30) ölçeği formları uygulandı. 

Bulgular: Çalışmaya YBÜ’de çalışan 55 ve psikiyatri servislerinde çalışan 51 hemşire/sağlık memuru ve sağlık çalışanı olmayan 45 kişi dahil edildi. Gruplar arasında sosyodemografik olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Ölçekler arası ilişkiye bakıldığında ise; TÖKÖ, BDÖ ve BAÖ puanları açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktu. ÜBÖ-30 için ise sadece düşünceleri kontrol ihtiyacı alt boyutunda psikiyatri servis çalışanlarının puanları sağlık çalışanı olmayan katılımcılardan istatistiksel olarak yüksekti. GZO testi için ise; hemşirelerin performansları sağlık çalışanı olmayan gruptan iyiydi. 

Sonuç: Hem YBÜ hem de psikiyatri klinik hemşirelerinin ölüm kaygıları arasında farklılık olmadığı ve hemşirelerin bazı parametrelerde farklı bir zihin kuramı işleyişine sahip olduğu görüldü. 


Kaynakça

  • 1

Death anxiety, metacognitive processes and theory of mind in a nurse sample

Yıl 2018, Cilt: 43 Sayı: Ek 1, 187 - 193, 29.12.2018

Öz

Purpose: We aimed to evaluate the death concerns, theory of mind and metacognitive processes of intensive care nurses who spend a lot of time with patients and live with the fact of death.

Materials and Methods:  Nurses/health officers  who work in Tokat State Hospital intensive care unit (ICU) and Tokat Mental Health and Diseases Hospital and non-health worker as a control group taken into the study. Clinical data form, Templer Death Anxiety Scale (TDAS), Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI), Reading The Mind in the Eyes Test (RMET) and Metacognition-30 (MCQ-30) Questionnaire were administered to all participants.

Results: The study included 55 nurses / health officers working in ICU, 51 nurses / health officers working in psychiatric services and 45 non-health workers. There was no sociodemographically significant difference between the groups. When the relationship between the scales is looked at; there was no significant difference between the groups in terms of TACE, BDI, and BAI scores. For MCQ-30 Questionnaire, need for control scores of psychiatric service workers were statistically higher than non-health workers. For the RMET test; the nurses' performances were better than the non-health workers group.

Conclusion: It was revealed that there was no difference between the death concerns of both ICU and psychiatry services nurses and nurses had a different theory of mind processes in some parameters.


Kaynakça

  • 1
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Müberrra Kulu Bu kişi benim 0000-0002-1402-2388

Filiz Özsoy 0000-0002-5198-8827

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2018
Kabul Tarihi 25 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: Ek 1

Kaynak Göster

MLA Kulu, Müberrra ve Filiz Özsoy. “Hemşirelerin ölüm kaygıları, üst bilişsel süreçleri Ve Zihin Kuramları”. Cukurova Medical Journal, c. 43, sy. Ek 1, 2018, ss. 187-93.