BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2017, Cilt: 38 Sayı: 1, 79 - 94, 16.02.2017

Öz

Hadoop ve Mapreduce Teknolojisi aracılığıyla Gıda-tabanlı Mobil Uygulamaları için bir Arama Hizmeti

Yıl 2017, Cilt: 38 Sayı: 1, 79 - 94, 16.02.2017

Öz

Özet. Son zamanlarda güvenli gıda tüketimi ve e-sağlık üzerine birçok mobil uygulama geliştirilmiştir. Sağlık bilinciyle hareket eden kullanıcılar, özellikle zararlı gıda ve katkı maddelerinden kaçınarak, güvenli gıda tüketimi için bu alana yönelik uygulamaları son derece önemsemektedir. Günümüzde bu tür uygulamaları destekleyen yapılandırılmış veya yapılandırılmamış verileri içeren kapsamlı bir veritabanı eksikliği bulunmaktadır. Bu makalede mobil uygulamalar için sağlıklı bir gıda tüketimi arama hizmeti sunan Hadoop ve Mapreduce (MR) yaklaşımından yararlanan Mobile Apps Search Sevice (MSS) önerilmektedir. MSS, gıda ve gıda katkı maddeleri alanına yönelik hizmet vermekte ve mobil kullanıcıların sorgularını ele alarak bilgi sunma hizmetini kapsamaktadır. MSS herhangi bir mobil uygulamanın arkasındaki işlem olarak çalışabilir. Çünkü MSS, bir arama motoru ile aynı mantıkla çalışır; mobil uygulamalarda tıklamalarla oluşan kullanıcı sorgularına yanıt aramak ve kullanıcıya bilgi sunmak için bağlantılı bilgileri kataloglar ve web kaynakları üzerinde tarama yapar. MSS’in tasarımı ve geliştirilmesi, sistem mimarisi, sorgu anlayışı, Hadoop-MR ortamında ve Action Script kullanımı ile vurgulanmaktadır. Makalenin içinde, bir örnek olay incelemesi ile MSS'in genel özellikleri, işleyişi ve mevcut faydaları ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Mobil Sağlık Sistemleri, Gıda-Tabanlı Mobil Uygulamalar, Hadoop ve MR, Mobil Sistemler İçin Büyük Veri, Mobil Bilgi Servisi

 

Abstract. Many mobile applications on safe food consumption and e-health have been developed recently. Health conscious users highly regard such applications for safe food consumption, especially avoiding offending foods and additives. However, there is the lack of a comprehensive database containing structured or unstructured data to support such applications. In this paper we propose the Mobile Apps Search Sevice (MSS), a healthy food consumption search service for mobile applications utilizing Hadoop (a file system) and Mapreduce (MR- a framework). The MSS may work as a process behind any mobile application to provide a service to search for information on food and food additives. The MSS works by the same logic as a search engine (SE); it crawls over Web sources cataloguing relevant information for eventual use in responding to queries from mobile applications. MSS design and development are highlighted through its system architecture, query understanding, its use of the Hadoop/MR Environment, and action scripts. A case study helps displaying the virtues of MSS.

Keywords: Mobile Medical Systems, Food - Based Mobile Applications, Hadoop and MR, Big Data for Mobile Systems, Mobile Data Service

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Mühendislik Bilimleri Makalesi
Yazarlar

Mehmet Akif Çifçi

Duygu Çelik Ertuğrul Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Şubat 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 38 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çifçi, M. A., & Çelik Ertuğrul, D. (2017). Hadoop ve Mapreduce Teknolojisi aracılığıyla Gıda-tabanlı Mobil Uygulamaları için bir Arama Hizmeti. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, 38(1), 79-94.
AMA Çifçi MA, Çelik Ertuğrul D. Hadoop ve Mapreduce Teknolojisi aracılığıyla Gıda-tabanlı Mobil Uygulamaları için bir Arama Hizmeti. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. Şubat 2017;38(1):79-94.
Chicago Çifçi, Mehmet Akif, ve Duygu Çelik Ertuğrul. “Hadoop Ve Mapreduce Teknolojisi aracılığıyla Gıda-Tabanlı Mobil Uygulamaları için Bir Arama Hizmeti”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 38, sy. 1 (Şubat 2017): 79-94.
EndNote Çifçi MA, Çelik Ertuğrul D (01 Şubat 2017) Hadoop ve Mapreduce Teknolojisi aracılığıyla Gıda-tabanlı Mobil Uygulamaları için bir Arama Hizmeti. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 38 1 79–94.
IEEE M. A. Çifçi ve D. Çelik Ertuğrul, “Hadoop ve Mapreduce Teknolojisi aracılığıyla Gıda-tabanlı Mobil Uygulamaları için bir Arama Hizmeti”, Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 38, sy. 1, ss. 79–94, 2017.
ISNAD Çifçi, Mehmet Akif - Çelik Ertuğrul, Duygu. “Hadoop Ve Mapreduce Teknolojisi aracılığıyla Gıda-Tabanlı Mobil Uygulamaları için Bir Arama Hizmeti”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 38/1 (Şubat 2017), 79-94.
JAMA Çifçi MA, Çelik Ertuğrul D. Hadoop ve Mapreduce Teknolojisi aracılığıyla Gıda-tabanlı Mobil Uygulamaları için bir Arama Hizmeti. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. 2017;38:79–94.
MLA Çifçi, Mehmet Akif ve Duygu Çelik Ertuğrul. “Hadoop Ve Mapreduce Teknolojisi aracılığıyla Gıda-Tabanlı Mobil Uygulamaları için Bir Arama Hizmeti”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 38, sy. 1, 2017, ss. 79-94.
Vancouver Çifçi MA, Çelik Ertuğrul D. Hadoop ve Mapreduce Teknolojisi aracılığıyla Gıda-tabanlı Mobil Uygulamaları için bir Arama Hizmeti. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. 2017;38(1):79-94.