Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Shift Work and Nutritional Behaviour: An Assessment on Employees at Tekirdağ T Type Closed Penal Institution

Yıl 2024, Cilt: 39 Sayı: 1, 241 - 253, 28.06.2024

Öz

This study aims to evaluate the relationship between shift work and nutritional habits among 200 correctional officers working at the Tekirdağ T Type Closed Penal Institution. Participants were surveyed about their demographic characteristics and dietary habits. The results indicated that 12.5% of shift workers did not skip meals, while those who did skip meals most frequently skipped breakfast (39.3%) and lunch/dinner (48.2%). It was found that the average body mass index (BMI) of those working in shifts for more than three years was significantly higher (p<0.05). It is suggested that the foods consumed and meal timing during night shifts may lead to an increase in BMI values.

Kaynakça

  • Alicja Kucharska, Beata Sińska, Grażyna Dykowska, & Zofia Sienkiewicz. (2018). Wpływ systemu zmianowego pracy pielęgniarek na ich spos&#243;b odżywiania i aktywność fizyczną. Zdrowie Publiczne i Zarządzanie 16(2): 105-111.
  • Anonim. (2006). Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük.
  • Azmi, N. A. S. M., Juliana, N., Teng, N. I. M. F., Azmani, S., Das, S., Effendy, N. (2020). Consequences of Circadian Disruption in Shift Workers on Chrononutrition and their Psychosocial Well-Being. International journal of environmental research and public health 17(6).

Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme

Yıl 2024, Cilt: 39 Sayı: 1, 241 - 253, 28.06.2024

Öz

Bu çalışma, Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda çalışan 200 infaz ve koruma memurunun vardiyalı çalışma sistemi ve beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya katılan bireylere demografik özellikleri ve beslenme alışkanlıklarını sorgulayan anket uygulanmıştır. Sonuçlar, vardiyalı çalışanların %12.5'inin öğün atlamadığını, öğün atlayanların ise en sık sabah (%39.3) ve öğle/akşam (%48.2) öğünlerini atladığını göstermiştir. Üç yıldan fazla vardiyalı çalışanların beden kütle indeksi (BKİ) ortalamalarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). Gece vardiyalarında tüketilen besinlerin ve öğün düzeninin BKİ değerlerinde artışa yol açabileceği düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Alicja Kucharska, Beata Sińska, Grażyna Dykowska, & Zofia Sienkiewicz. (2018). Wpływ systemu zmianowego pracy pielęgniarek na ich spos&#243;b odżywiania i aktywność fizyczną. Zdrowie Publiczne i Zarządzanie 16(2): 105-111.
  • Anonim. (2006). Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük.
  • Azmi, N. A. S. M., Juliana, N., Teng, N. I. M. F., Azmani, S., Das, S., Effendy, N. (2020). Consequences of Circadian Disruption in Shift Workers on Chrononutrition and their Psychosocial Well-Being. International journal of environmental research and public health 17(6).
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Çiğdem Bozkır 0000-0002-1103-6290

Tuğçe Kartal 0000-0003-1498-3696

Ezgi Ak Arslan 0009-0006-9679-2429

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 17 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 27 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bozkır, Ç., Kartal, T., & Ak Arslan, E. (2024). Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 39(1), 241-253.
AMA Bozkır Ç, Kartal T, Ak Arslan E. Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2024;39(1):241-253.
Chicago Bozkır, Çiğdem, Tuğçe Kartal, ve Ezgi Ak Arslan. “Vardiyalı Çalışma Sistemi Ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 39, sy. 1 (Haziran 2024): 241-53.
EndNote Bozkır Ç, Kartal T, Ak Arslan E (01 Haziran 2024) Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 1 241–253.
IEEE Ç. Bozkır, T. Kartal, ve E. Ak Arslan, “Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 39, sy. 1, ss. 241–253, 2024.
ISNAD Bozkır, Çiğdem vd. “Vardiyalı Çalışma Sistemi Ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39/1 (Haziran 2024), 241-253.
JAMA Bozkır Ç, Kartal T, Ak Arslan E. Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2024;39:241–253.
MLA Bozkır, Çiğdem vd. “Vardiyalı Çalışma Sistemi Ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 39, sy. 1, 2024, ss. 241-53.
Vancouver Bozkır Ç, Kartal T, Ak Arslan E. Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2024;39(1):241-53.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu