Vegetables like other plants use sunlight as an energy source for survive and continue their lives. White light consists of different wave lenght of lights; human eye is able to perceive solely some parts of these lights. On the other hand, plants have sensitive pigments which are able to perceive the lights which one out of this spectrum and those pigments are called “photoreceptor”. To use the light source knowingly conducive to the aim of production in the different stages of vegetable cultivation will be a technique which increases the success.
Sebzeler diğer bitkilerde olduğu gibi yaşamda kalabilmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için güneş ışığını enerjikaynağı olarak kullanmaktadırlar. Beyaz ışık, farklı dalga boylarındaki ışınlardan oluşmaktadır; insan gözü bu ışınlardan yalızca bir bölümünü algılayabilmektedir. Bitkiler ise bu renk tayfının dışındaki ışınlarıda algılayabilecek duyarlı pigmentlere sahiptirler, bu pigmentlere ”fotoreseptör” adı verilmektedir. Sebze yetiştiriciliğinin değişik aşamalarında üretim amacına uygun olarak ışık kaynaklarını bilerek kullanmak başarıyı artıran bir teknik olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 19 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr