In this review, emphasized the effect of thinning on fruit quality, a literature review is presented on recent acknowledges about development of chemical thinning of apple. Different chemicals such as; dinitro compounds, NAA (Napthalen Acetic Acid), NAAm (Napthalen Acid Amid), carbaryl, etephon, gibberillik acid (GA3), thiourea, oxamyl and BA (6-Benzyladenine) are used for thinning. However, there are several factors on successful thinning application. Firstly application concentration and application time should be regulated in the best way. Tree age and vigor, variety and climatic conditions especially, temperature and humidity is to be quite important. On the other hand all world recently, it has become a pressure for using environmentaly friendly chemicals.
Bu derlemede, elmada seyreltmenin meyve kalitesi üzerine olan etkisi vurgulanarak, son literatür bilgileri doğrultusunda kimyasal seyreltme hakkındaki gelişmeler sunulmuştur. Seyreltme amacıyla kullanılan kimyasal maddeler; dinitro bileşikleri, NAA (Napthalen Acetic Acid), NAAm (Napthalen Acid Amid), carbarly, etephon, gibberellik asit (GA3), thiourea, oxamyl ve BA (6-Benzyladenine)’dır. Ancak kimyasal uygulamanın başarısını etkileyen birçok faktör vardır. Öncelikle uygulama dozu ve zamanının en iyi şekilde ayarlanması gerekmektedir. Ağacın yaşı, fizyolojik durumu, çeşit ve iklim koşulları (özellikle sıcaklık ve nem) oldukça önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra son yıllarda bütün Dünya’da çevreyle dost kimyasal madde kullanımı üzerinde baskılar oluşmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 21 Sayı: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr