BibTex RIS Cite

Syanobakteri Spirulina platensis’in Besin Kimyası ve Mikrobiyolojisi

Year 2011, Year: 2011 Issue: 1, 31 - 43, 01.02.2011

Abstract

Mikroalgler, farklı kimyasal ve biyolojik bileşikleri üretme özelliği nedeniyle önemli organizmalardır. Spirulina platensis
yüksek karbonat ve bikarbonat seviyeleri ve pH’sı 11’i bulabilen, yüksek pH ile karakterize edilen su kütlelerinde yoğun üretilen,
hasadı kolay olan planktonik bir canlıdır.
S. platensis yüksek protein, gamma-linolenik asit, B12 içeriği ve düşük yağ oranından dolayı ticari önemi olan bir mikroalgdir.
Spirulina, besin özellikleri yanında farmakolojik etkileri nedeniyle de ilgi odağıdır. Bilim insanları, mikroalg üreticileri,
mikroalglerin insan sağlığı üzerindeki pozitif etkilerini ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu araştırmalarda Spirulina’nın antiviral,
antikanser, antidiyabetik, antibiyotik, antioksidan, prebiyotik, probiyotik, bağışıklık sistemi güçlendirici, kardivasküler sistem
koruyucu, hipokolesterolomik ve antialerjik etkileri bulunmuş ve bu pozitif etkinin nedeni olarak da içerdikleri biyoaktif maddelerin
yüksekliği gösterilmiştir. Spirulina’nın intestinal kanaldaki laktobasillerin sayılarını arttırarak sindirim sistemi fonksiyonlarını
düzenlediği de bildirilmiştir.
Spirulina’nın üretim ve işleme aşamasında yanlış uygulamalar neticesinde mikrobiyal kirlenmeler oluşabilmektedir. Modern
ticari çiftliklerden alınan spirulina örneklerinin yüzlerce analizinde nadiren koliforma rastlanmıştır.
Toz S.platensis’in yüksek Cr tutma özelliği dikkate alındığında, deri sanayi atık sularında ve atıkların bekletildiği havuzlarda
S.platensis’in üremesine izin vererek; Cr gibi ağır metal kirliliğine sebep olan diğer birçok metal iyonunu da atık havuzlarında fiske
edilerek, kontrollü bir şekilde yok edilmesini mümkün olacaktır.

Food Chemistry and Microbiology of Cyanobacter Spirulina platensis

Year 2011, Year: 2011 Issue: 1, 31 - 43, 01.02.2011

Abstract

Microalgae are important organisms because of their different chemical structure and production capability of biological compounds. S. platensis is a planktonic organism which is intensely cultured and easily harvested in water bodies that characterised with high pH levels. In addition, S. platensis is a microalga has commercial importance because of its high protein, gammalinolenic acid, B12 and low fat ratio. Spirulina is an interest focus for reason of pharmacological properties besides food properties. Scientists and microalgae producers have been trying to find out positive effects of microalgae on human health. Antiviral, anticancer, antidiabetic, antibiotic, antioxidant, probiotic, hypocholesterolemic, antiallergic and cardiovascular prophylactic effects of Spirulina have determined in these researches and it has exposed that reason of these positive effects are Spirulina’s high bioactive material contents. It has reported that, Spirulina organise functions of digestive system by means of increasing lactobacillus in intestinal canal. Microbial pollutions may occur during production and processing phases of Spirulina because of wrong practises. Coliform had been rarely found in analyses of Spirulina samples from modern commercial farms. Because, S.platensis has have a high level capability for Cr fixing, Cr and a lot of metal ion causing heavy metal pollution can fixed and eliminate by means of production of S.platensis in ponds where waste water of leather industry has kept

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA54CE36UN
Journal Section Research Article
Authors

Hilal Kargın Yılmaz This is me

Mahitap Duygu Duru This is me

Publication Date February 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Year: 2011 Issue: 1

Cite

APA Kargın Yılmaz, H., & Duru, M. D. (2011). Food Chemistry and Microbiology of Cyanobacter Spirulina platensis. Turkish Journal of Scientific Reviews(1), 31-43.
AMA Kargın Yılmaz H, Duru MD. Food Chemistry and Microbiology of Cyanobacter Spirulina platensis. Turk.Bilimsel Derleme Derg. February 2011;(1):31-43.
Chicago Kargın Yılmaz, Hilal, and Mahitap Duygu Duru. “Food Chemistry and Microbiology of Cyanobacter Spirulina Platensis”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1 (February 2011): 31-43.
EndNote Kargın Yılmaz H, Duru MD (February 1, 2011) Food Chemistry and Microbiology of Cyanobacter Spirulina platensis. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 31–43.
IEEE H. Kargın Yılmaz and M. D. Duru, “Food Chemistry and Microbiology of Cyanobacter Spirulina platensis”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., no. 1, pp. 31–43, February 2011.
ISNAD Kargın Yılmaz, Hilal - Duru, Mahitap Duygu. “Food Chemistry and Microbiology of Cyanobacter Spirulina Platensis”. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 (February 2011), 31-43.
JAMA Kargın Yılmaz H, Duru MD. Food Chemistry and Microbiology of Cyanobacter Spirulina platensis. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2011;:31–43.
MLA Kargın Yılmaz, Hilal and Mahitap Duygu Duru. “Food Chemistry and Microbiology of Cyanobacter Spirulina Platensis”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1, 2011, pp. 31-43.
Vancouver Kargın Yılmaz H, Duru MD. Food Chemistry and Microbiology of Cyanobacter Spirulina platensis. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2011(1):31-43.