BibTex RIS Kaynak Göster

Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi

Yıl 2011, Yıl: 2011 Sayı: 2, 5 - 31, 01.07.2011

Öz

Buğday gerek dünyada gerekse ülkemizde temel bir gıda hammaddesidir. Dünyada ve Türkiye’de ticari olarak Triticum aestivum (ekmeklik
buğday) ve Triticum durum (makarnalık buğday) türü buğdaylar yetiştirilmektedir. Durum buğdayı kaliteli makarna üretimine bazı spesifik
özellikleri nedeniyle diğer buğday türlerinden daha uygundur. Uygun öğütme teknolojisi seçimi ve irmik özelliklerinde etkili olan tane fiziksel
özellikleri (boyut/homojenlik, sertlik ve camsılık), makarna renginde belirleyici olan sarı renkli pigmentler (karotenoidler ve flavonoidler) ve
oksidatif enzimler (LOX, PPO ve POD) ve makarna pişme kalitesinde (al dente) önemli olan protein miktar ve özellikleri (γ-gliadin 42 / γ-gliadin 45
ve LMW-1 / LMW-2 glutenin tipleri) durum buğdayında önemli olan kalite kriterlerindendir. Bu çalışmada sözkonusu kalite kriterleri tartışılmıştır.

Durum Wheat (Triticum durum) Quality

Yıl 2011, Yıl: 2011 Sayı: 2, 5 - 31, 01.07.2011

Öz

Wheat is the basic food material around the world, including in Turkey. Triticum aestivum (common or bread wheat) and Triticum durum (durum or pasta wheat) are the commercially produced wheat species in the world and Turkey. Durum wheat is better suited for high-quality pasta processing than other wheats due to its certain unique and superior characteristics. Kernel physical properties (size/homogeneity, hardness and vitreousness) that are crucial in selection of proper milling technology and semolina characteristics, yellow-colored pigments (carotenoids and flavonoids) and oxidative enzymes (LOX, PPO and POD) that are important in pasta color and protein content and properties (types of γ-gliadin 42 / γ-gliadin 45 and LMW-1 / LMW-2 glutenins) that are vital in al dente pasta-cooking characteristics are among the major quality criteria of durum wheat. Those quality criteria were reviewed in this study

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA93HA83JS
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ferhat Yüksel Bu kişi benim

Mehmet Koyuncu Bu kişi benim

Abdulvahit Sayaslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Yıl: 2011 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yüksel, F., Koyuncu, M., & Sayaslan, A. (2011). Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(2), 5-31.
AMA Yüksel F, Koyuncu M, Sayaslan A. Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Temmuz 2011;(2):5-31.
Chicago Yüksel, Ferhat, Mehmet Koyuncu, ve Abdulvahit Sayaslan. “Makarnalık Buğday (Triticum Durum) Kalitesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2011): 5-31.
EndNote Yüksel F, Koyuncu M, Sayaslan A (01 Temmuz 2011) Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 2 5–31.
IEEE F. Yüksel, M. Koyuncu, ve A. Sayaslan, “Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 2, ss. 5–31, Temmuz 2011.
ISNAD Yüksel, Ferhat vd. “Makarnalık Buğday (Triticum Durum) Kalitesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 2 (Temmuz 2011), 5-31.
JAMA Yüksel F, Koyuncu M, Sayaslan A. Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2011;:5–31.
MLA Yüksel, Ferhat vd. “Makarnalık Buğday (Triticum Durum) Kalitesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 2, 2011, ss. 5-31.
Vancouver Yüksel F, Koyuncu M, Sayaslan A. Makarnalık Buğday (Triticum durum) Kalitesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2011(2):5-31.