BibTex RIS Cite

Yaban Tavşanı ve Sumaymununda Çekal Fermantasyon

Year 2012, Year: 2012 Issue: 1, 103 - 105, 01.02.2012

Abstract

Yaban hayatı canlıları doğada yaşamlarını sürdürebilmek için gerekli ekolojik nişlere ve bazı fizyolojik özelliklere sahiptir. Bu fizyolojik
özellikler bu canlıların mevcut nişlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Her türün ekolojik nişi, o canlının yaşam şeklini belirleyen ve içinde
bulunduğu ekosistemde varlığını devam ettirmesini sağlayan temel sorumluluklarıdır. Güçlü predasyon baskısına maruz kalan yaban tavşanı
özelleşmiş bir sindirim sistemine sahiptir. Gelişmiş çekumdaki fermantasyon sonucu oluşan besinsel değeri yüksek ürünlerin yeniden yutulması
(kaprofaji=çekotrofi) yaban tavşanının mevcut ekolojik nişini belirlemiştir. Yaban tavşanı bu özelliği sayesinde ekolojik ve coğrafik olarak geniş
yayılış gösterir. Yaban tavşanı gibi nerdeyse aynı sindirim sistemine sahip diğer bir çekal fermenter sumaymunudur. Sumaymunu Türkiye’deki
herbivorlar arasında kaprofaji yapan en büyük kemiricidir. Ayrıca sumaymunu yarı-suculdur ve doğal yayılışı sınırlıdır.

Caecal Fermentation in Hare and Coypu

Year 2012, Year: 2012 Issue: 1, 103 - 105, 01.02.2012

Abstract

Wildlife organisms have some necessary physiological properties and ecological niches in order to survive in nature. These physiological characteristics provide the appearance of available niches of these organisms. Ecological niches of each species which determines the way of organism’s life and provides the presence of its life in the ecosystem are the basic responsibilities. Hare that are exposed to strong predation pressure has a specialized digestive system. Re-ingestion of products of high nutritional value that occurs as a result of fermentation in advanced caecum (coprophagy = caecotrophy) has determined the current ecological niches of hare. Thanks to this feature, the hare displays broad ecological and geographical spread. Another caecal fermenter that has almost the same digestive system with the hare is the coypu. Coypu is the biggest rodent which makes coprophagy among the herbivors in Turkey. In addition, coypu is a semi-aquatic animal and its natural spread is limited

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA57HP46GU
Journal Section Research Article
Authors

Yasin Demirbaş This is me

Ayşegül İliker This is me

Publication Date February 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Year: 2012 Issue: 1

Cite

APA Demirbaş, Y., & İliker, A. (2012). Caecal Fermentation in Hare and Coypu. Turkish Journal of Scientific Reviews(1), 103-105.
AMA Demirbaş Y, İliker A. Caecal Fermentation in Hare and Coypu. Turk.Bilimsel Derleme Derg. February 2012;(1):103-105.
Chicago Demirbaş, Yasin, and Ayşegül İliker. “Caecal Fermentation in Hare and Coypu”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1 (February 2012): 103-5.
EndNote Demirbaş Y, İliker A (February 1, 2012) Caecal Fermentation in Hare and Coypu. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 103–105.
IEEE Y. Demirbaş and A. İliker, “Caecal Fermentation in Hare and Coypu”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., no. 1, pp. 103–105, February 2012.
ISNAD Demirbaş, Yasin - İliker, Ayşegül. “Caecal Fermentation in Hare and Coypu”. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 (February 2012), 103-105.
JAMA Demirbaş Y, İliker A. Caecal Fermentation in Hare and Coypu. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2012;:103–105.
MLA Demirbaş, Yasin and Ayşegül İliker. “Caecal Fermentation in Hare and Coypu”. Turkish Journal of Scientific Reviews, no. 1, 2012, pp. 103-5.
Vancouver Demirbaş Y, İliker A. Caecal Fermentation in Hare and Coypu. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2012(1):103-5.