BibTex RIS Kaynak Göster

Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Yıl 2013, Yıl: 2013 Sayı: 1, 195 - 198, 01.02.2013

Öz

Güneydoğu Anadolu Bölgesi; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa illerinden oluşmaktadır. Bölgenin toplam bitkisel üretim alanı 3.212.086 ha olup bu alanın, %78,8’i tarla tarımı, %13,2’si meyve bahçesi, %5,9’ u nadas ve %2,1’i ise sebze alanı olarak değerlendirilmektedir. Tarla bitkisi olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, çeltik, susam, mercimek, nohut, tütün, bahçe bitkisi olarak meyvelerden antepfıstığı, badem, incir, kiraz, dut, sebzelerden; karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, salatalık ve soğan yetişen ürünlerin başında gelmektedir. Tıbbi ve aromatik bitkiler ile yağlık tohumlu bitkiler bakımından da gayet zengin bir bölgedir. Ülkemizdeki tarla tarımının toplam alan içerisinde en yüksek paya sahip olan bölgelerin başında gelen Güneydoğu Anadolu Bölgesi aynı zamanda kimyasalların en az kullanıldığı bölgelerimizin başında gelmektedir. Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt illerinin dağlık kesimlerinde yetişen antepfıstığı, şire üzümü, Mardin kirazı, Siirt Zivzik narı, doğal güvercin gübresi ile Dicle vadisinde yetişen Diyarbakır karpuzu, Lice domatesi, Karacadağ çeltiği, makarnalık buğday ve kırmızı mercimek bu bölgenin vazgeçilmez ürünlerindendir. Bu ürünlerin büyük çoğunluğu bölgeye has ürünler olup ekolojik olarak yetiştirilmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi toprağın çok az işlendiği, bir çok alanda çiftlik gübresinin kullanıldığı ve kimyasalların neredeyse hiç kullanılmadığı alanlarla kaplı olduğu gibi, hala bir çok alanı ham ve ekolojik tarım açısından yüksek potansiyele sahip olan ve keşfedilmeyi bekleyen bir bölgemizdir. Bu bölgeye has olarak yetiştirilen birçok ürün organik tarım açısından önemli potansiyel oluşturmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA57YT48HY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hakan Çetinkaya Bu kişi benim

Enver Kendal Bu kişi benim

Mehmet Salih Sayar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çetinkaya, H., Kendal, E., & Sayar, M. S. (2013). Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(1), 195-198.
AMA Çetinkaya H, Kendal E, Sayar MS. Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Şubat 2013;(1):195-198.
Chicago Çetinkaya, Hakan, Enver Kendal, ve Mehmet Salih Sayar. “Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1 (Şubat 2013): 195-98.
EndNote Çetinkaya H, Kendal E, Sayar MS (01 Şubat 2013) Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 195–198.
IEEE H. Çetinkaya, E. Kendal, ve M. S. Sayar, “Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 1, ss. 195–198, Şubat 2013.
ISNAD Çetinkaya, Hakan vd. “Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (Şubat 2013), 195-198.
JAMA Çetinkaya H, Kendal E, Sayar MS. Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:195–198.
MLA Çetinkaya, Hakan vd. “Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1, 2013, ss. 195-8.
Vancouver Çetinkaya H, Kendal E, Sayar MS. Ekolojik Tarım Açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):195-8.