Güneydoğu Anadolu Bölgesi; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa illerinden oluşmaktadır. Bölgenin toplam bitkisel üretim alanı 3.212.086 ha olup bu alanın, %78,8’i tarla tarımı, %13,2’si meyve bahçesi, %5,9’ u nadas ve %2,1’i ise sebze alanı olarak değerlendirilmektedir. Tarla bitkisi olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, çeltik, susam, mercimek, nohut, tütün, bahçe bitkisi olarak meyvelerden antepfıstığı, badem, incir, kiraz, dut, sebzelerden; karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, salatalık ve soğan yetişen ürünlerin başında gelmektedir. Tıbbi ve aromatik bitkiler ile yağlık tohumlu bitkiler bakımından da gayet zengin bir bölgedir. Ülkemizdeki tarla tarımının toplam alan içerisinde en yüksek paya sahip olan bölgelerin başında gelen Güneydoğu Anadolu Bölgesi aynı zamanda kimyasalların en az kullanıldığı bölgelerimizin başında gelmektedir. Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt illerinin dağlık kesimlerinde yetişen antepfıstığı, şire üzümü, Mardin kirazı, Siirt Zivzik narı, doğal güvercin gübresi ile Dicle vadisinde yetişen Diyarbakır karpuzu, Lice domatesi, Karacadağ çeltiği, makarnalık buğday ve kırmızı mercimek bu bölgenin vazgeçilmez ürünlerindendir. Bu ürünlerin büyük çoğunluğu bölgeye has ürünler olup ekolojik olarak yetiştirilmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi toprağın çok az işlendiği, bir çok alanda çiftlik gübresinin kullanıldığı ve kimyasalların neredeyse hiç kullanılmadığı alanlarla kaplı olduğu gibi, hala bir çok alanı ham ve ekolojik tarım açısından yüksek potansiyele sahip olan ve keşfedilmeyi bekleyen bir bölgemizdir. Bu bölgeye has olarak yetiştirilen birçok ürün organik tarım açısından önemli potansiyel oluşturmaktadır.
Diğer ID | JA57YT48HY |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1 |