BibTex RIS Kaynak Göster

Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi

Yıl 2013, Yıl: 2013 Sayı: 1, 101 - 103, 01.02.2013

Öz

Dünyada ve ülkemizde doğal floradan toplanarak gerek çiğ olarak salata şeklinde gerekse pişirilerek yemek olarak tüketilen pek çok yabani bitki mevcuttur. Günümüzde sağlıklı beslenme bilincinin gelişmesiyle birlikte insanların tükettikleri gıdalardan sağlık ve şifa beklentileri de artmaktadır. Bitkilerde doğal olarak bulunan antimikrobiyal, antioksidan, antimutajen, antikanserojen, antidepresant, antienflamatuvar ve analjezik gibi maddeler içeren birçok bitkinin düzenli tüketilmesi ile kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin oldukça azaldığı bilinmektedir. Fonksiyonel gıdalar arasında yer alan semizotunda da sağlıklı yaşam üzerinde etkinlik gösteren bazı kimyasal bileşikler besin değeri taşımamakla beraber kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve ülser gibi bazı hastalıkların önlenmesinde etkili olmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde taze olarak salata veya yemeklerde sebze olarak yaygın şekilde kullanılan semizotu (Portulaca oleracea L.) bitkisinin fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmesinin yanı sıra tıbbi özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA68KK49ZD
Bölüm Derleme
Yazarlar

Rüveyde Tunçtürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tunçtürk, R. (2013). Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(1), 101-103.
AMA Tunçtürk R. Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Şubat 2013;(1):101-103.
Chicago Tunçtürk, Rüveyde. “Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca Oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1 (Şubat 2013): 101-3.
EndNote Tunçtürk R (01 Şubat 2013) Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 101–103.
IEEE R. Tunçtürk, “Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 1, ss. 101–103, Şubat 2013.
ISNAD Tunçtürk, Rüveyde. “Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca Oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (Şubat 2013), 101-103.
JAMA Tunçtürk R. Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:101–103.
MLA Tunçtürk, Rüveyde. “Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca Oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1, 2013, ss. 101-3.
Vancouver Tunçtürk R. Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):101-3.