BibTex RIS Kaynak Göster

Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi

Yıl 2013, Yıl: 2013 Sayı: 1, 95 - 97, 01.02.2013

Öz

Diyarbakır’ın bir ilçesi olan Lice, il merkezinden uzaklığı yaklaşık 95 km ve ilin kuzey-doğusunda yer almaktadır. İlçenin etrafı meşe ağaçlarından oluşan ormanlar ile kaplı yüksek dağlarla çevrilidir. Dağların arasında uzanan serin ve geniş vadileri ile ünlü olup, kimyasalların neredeyse hiç kullanılmadığı doğal çevresi ile ekolojik tarıma son derece elverişli bir ilçemizdir. Nüfusun %90’ ının tarım ile uğraştığı bu ilçemizde Domates yetiştiriciliği yoğun bir şekilde yapılmakta olup, ilçede yetiştirilen yerel domatesler il genelinde ün kazanmıştır. Salça fabrikasının da burada kurulması bunu doğrulamaktadır. Yılda 1.500 ton civarında domates üretimi yapılan ilçede, üretilen domateslerin % 60’ ı sofralık olarak çevre illerdeki pazarları süslerken, % 40’lık bir oranı ise salçalık olarak değerlendirilmektedir. Yerel Lice domateslerinde her bir meyve 300 gr ağırlığına kadar ulaşmaktadır. Lice domatesi meyve iriliği yanında dala birleştiği yerin hafif yarıklı olması ve bu yarıkların etrafının hafif yeşil renkte olması bu domatesin en belirgin özelliğidir. Doğal ve serin kaynak suları ile sulanan Lice domatesi lezzetini buradan alırken bu lezzeti sayesinde kurutmalık olarak kışın bile sofralarda yerini almaktadır. bölge tüketicilerinin damak tadı için son derece önemli olup genetik kaynak olarak tescil edilmesi aynı zamanda genetik materyal için stokta muhafaza edilmesi ülkemizin ekolojik tarımına katkı sağlayacaktır. Mevcut durumda ekolojik olarak yetiştiriciliği yapılan Lice domatesi, ekolojik ürün sertifikalı olarak üretimi sağlanarak üreticilerin ürünlerinden daha yüksek miktarlarda gelir elde etmeleri sağlanmalıdır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA69CP68NY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Enver Kendal Bu kişi benim

Mehmet Salih Sayar Bu kişi benim

Cumali Özaslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kendal, E., Sayar, M. S., & Özaslan, C. (2013). Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(1), 95-97.
AMA Kendal E, Sayar MS, Özaslan C. Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. Şubat 2013;(1):95-97.
Chicago Kendal, Enver, Mehmet Salih Sayar, ve Cumali Özaslan. “Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1 (Şubat 2013): 95-97.
EndNote Kendal E, Sayar MS, Özaslan C (01 Şubat 2013) Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 95–97.
IEEE E. Kendal, M. S. Sayar, ve C. Özaslan, “Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., sy. 1, ss. 95–97, Şubat 2013.
ISNAD Kendal, Enver vd. “Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (Şubat 2013), 95-97.
JAMA Kendal E, Sayar MS, Özaslan C. Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:95–97.
MLA Kendal, Enver vd. “Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, sy. 1, 2013, ss. 95-97.
Vancouver Kendal E, Sayar MS, Özaslan C. Lice Domatesinin Ekolojik Tarımda Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):95-7.