Cilt: 1 Sayı: 1, 1.06.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makalesi

Araştırma Makalesi

1. Dil- Düşünce İlişkisi

Araştırma Makalesi

2. Nesh Anlayışına Genel Bir Bakış

Çeviri

Kitap Tanıtımları

Kitap İncelemesi

5. Kur’an Kaynaklı Tasavvuf Kavramları

Din ve İnsan Dergisi’nin öncelikli hedefi din, felsefe, sosyal ve beşeri bilimler alanlarına ait araştırma makaleleri yayımlamaktır. Bununla birlikte yine bu alanlarda yapılan çalışmaları tanıtmak ve değerlendirmek; bunları araştırmacılar ve kamuoyu ile paylaşmak adına derleme, makale çevirisi, sempozyum ve kitap tanıtımlarına da yer verilmektedir.

Dergide, Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları başta olmak üzere din, felsefe, sosyal ve beşeri alanlardaki nitelikli çalışmalar yayınlanarak ilim, irfan dünyasına; insanlığın kültürel mirasına ve terakkisine katkı sunulması temel hedeftir. Yine gerek din gerekse felsefe, sosyal ve beşeri alanlardaki tartışmalı konuların ele alınarak objektif değerlendirmelerle araştırmacıların ve kamuoyunun istifadesine sunulması hedeflenmektedir.

1. Dergiye gönderilen makalelerde ÖRNEK MAKALE ŞABLONU kullanılabilir. Makale şablonuna dergi sayfasından (https://dinveinsan.hacibayram.edu.tr) ulaşabilirsiniz.
2. Örnek Makale Şablonunun başında bulunan künye sayfasındaki şu bilgiler yazar tarafından doldurulmalıdır: Unvan, Ad, Soyad, Kurum Bilgisi, İletişim Bilgisi, ORCID, Türkçe ve İngilizce Başlık.
3. Bilimsel çalışmalar ve ekleri (fotoğraf, şekil, tablo vs.), Microsoft Office 2010 ve üzeri bir programda Cambria Yazı Tipi, 11 punto 1,5 satır aralığı ile yazılmış olmalı (Özet/Abstract ve Anahtar Kelimeler / Keywords, 9 punto 1 satır aralığı). Farklı yazı tipi kullananlar yazı tipini destekleyen fontları da eklemelidir.
4. Yazının sayfa ayarları: üst: 2,5cm, sol: 2,5cm, sağ: 2,5cm, alt: 2,5cm, paragraf aralığı: önce 6nk; sonra 6nk; satır aralığı: 1,5 cm olmalıdır.
5. Makalenin Türkçe başlığı ilk sayfada, üstte ve ortada yer almalı, koyu ve 11 punto yazılmalıdır. Hemen altında koyu ve ortalı İngilizce başlık bulunmalıdır.
6. Makale içindeki başlıklar ve paragraf başları 1,25 cm içeriden başlamalıdır.
7. Makaledeki başlıklar ve alt başlıklar koyu ve her kelimenin ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır.
8. Makale başlığı dışında metnin tamamı iki yana yaslı olmalıdır.
9. Kaynakça, ilk satır asılı, ikinci satır 1,25 cm içeriden başlamalıdır.
10. Dipnotlar Cambria yazı tipinde, tek satır aralığı, 8 punto ve iki yana yaslı şekilde olmalıdır.
11. Çalışmalar, derginin Dergipark sayfasından elektronik olarak gönderilmelidir.
12. Çalışmanın başına, 250 sözcükten fazla olmayacak şekilde Türkçe ve yabancı dilde Özet (Abstract) ve en fazla 5 adet Anahtar Kelimeler (Keywords) konulmalıdır.
• İlgili editör gerekli gördüğü yazım düzeltmelerini kendisi yapabilir. Yine yabancı bir dilde yazılan özeti gerekli görmesi durumunda düzeltebilir.
• Derginin yayın etiği ile ilgili hususlar "Etik Kurallar" başlığı altında ayrıntılı olarak belirtildiği gibi şu hususlara riayet edilmesi gerekmektedir:
• Dergimize gönderilen her yazı, teknik yayın kurulunun ön kontrolünden sonra editör kurulunun dışında iki bağımsız hakeme gönderilir. Yazı hakemlerinin olumlu kanaat belirtmeleri üzerine yazı tekrar yayın kurulunda değerlendirilir ve gerekli telif ve etik belgelerin temininden sonra yazı yayımlanmak üzere düzenleme/mizanpaj aşamasına geçirilir. Gerekli düzenlemelerden sonra yayın sırasına alınır.
• Dergimize gönderilen her yazı intihal tespit programında taranarak değerlendirilir. Asgari koşulların altında kalan makaleler değerlendirilmez. İntihal tespiti için iThenticate, Turnitin, https://intihal.net/ gibi programlar kullanılır. Bu sistemler aracılığıyla makalelerin daha önce herhangi bir yerde yayımlanmadığı veya herhangi bir intihal içermediği teyit edilir. Buna karşın intihal ve benzeri bütün sorumluluk yazara aittir.
• Çalışmalardaki sıralama şu şekilde düzenlenmelidir:

TÜRKÇE BAŞLIK
İNGİLİZCE BAŞLIK

Özet
Anahtar Kelimeler

Abstract
Keywords

Giriş
Bölümler
Sonuç
Kaynakça

• Makalelerdeki dipnotlar, bilimsel yazılardaki kaynakça yazım kurallarına uygun olarak hazırlanıp metin içerisinde verilmelidir. (bkz. Kaynakça yazımı)
• Dergide yayınlanan yazılarda ileri sürülen görüşler yazarlarını bağlar. Yazıların bütün hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.
• Yayımlanan yazılara telif ücreti ödenmez. Yayımlanan yazı geri çekilemez.
• Gönderilecek bilimsel çalışmaların 20 sayfayı aşmaması önerilir. Bir sayıda aynı yazara ait birden çok makale yayımlanamaz.
• Çalışmaların, Haziran sayısı için en geç 15 Nisan, Aralık sayısı için en geç 15 Ekim’e kadar elektronik ortamda dergiye ulaşması gerekmektedir.

ATIF VE KAYNAKÇA YAZIMI
METİN İÇİ ALINTI (APA)
• Dergiye gönderilen yazıların atıf sistemi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA) stili kullanılabilir. Detaylı bilgi için https://apastyle.apa.org/ sayfası incelenmelidir.
• Metin içi alıntı yapılırken APA’nın yazar-tarih alıntılama sistemi kullanılmalı; yazar soy isimleri ve kaynakçada yer alan şekliyle basım yılı yazılmalıdır.
Örnek:
Mantık hem bir düşünme tarzını hem de bir bilim dalını ifade eder. Bu nedenle mantıklı düşünme ile mantık bilimi arasında kuvvetli bir bağ vardır (Öner, 1986).
• Belirli bir sayfadan alıntı yapılmış ya da ilgili fikirler belirli bir kısımdan alınmışsa kaynak, sayfasıyla birlikte yazılmalıdır.
Örnek:
Metafiziğin aksine olaylarla yetinen yani ilk sebepler ve eşyaların yeniden yaradılışı konusunda kendi kendine soru sormaksızın deneyin verileri ile yetinen ilim, pozitif felsefe, pozitif âlim gibi. (Korlaelçi, 2014: 4).
• Birden fazla kaynak, parantez içinde yer alırken alfabetik sıraya göre alıntılanmalı ve noktalı virgülle ayrılmalıdır.
Örnek:
(Arslan, 1995; Russell, 1945; Ural, 2018; Ülken, 1956).
• Metin içinde bir yazarın aynı tarihli birden fazla eseri aşağıdaki gibi belirtilmelidir.
Örnek: (Türer, 2021a) (Türer, 2021b)
• Yazar sayısı iki ise her kullanımda iki isim de yazılmalıdır. İki yazarlı çalışmalarda yazar isimleri arasında “ve” yer alırken İngilizce metinlerde “&” ve “and” kullanılabilir.
Örnek:
(Aslan ve Çelik, 1988: 14)
(Harman & Thomson, 1996: 160)
• Yazar sayısı üç veya daha fazlaysa ilk kullanımda sadece ilk isim ve diğerleri şeklinde kısaltma yapılır. İngilizce metinlerde ise “et al” şeklinde kısaltma yapılmalıdır.)
Örnek; (Jacqueline Russ, vd., 2012: 105).
• Çevirisi yapılmış, kopyalanmış veya yeniden basılmış kaynaklar alıntılanırken orijinal çalışmanın yılı ve çevirinin/yeniden basımın yılı birlikte verilir.
• Yazarı olmayan (dini kaynaklar gibi) veya yazarı bilinmeyen kaynaklar, metin içinde alıntılanırken yazarı olmayan kaynaklar için kaynağın başlığı ve yılı yazılmalıdır.
KAYNAKÇA (APA)
• Metin içinde kullanılan kaynaklar soy isim - isim şeklinde alfabetik olarak sıralanmalıdır.
• Kaynakçada aynı yazarın çok sayıda kaynağı varsa, kaynaklar eskiden yeni tarihe doğru sıralanarak yazılır. Aynı tarihli kaynaklarda harf ile sıralama yapılır. Örneğin: 2000a, 2000b.
• Kaynak olarak gösterilen eserin birden fazla yazarı varsa eserde ismi ilk yer alan yazarın soyadı ilk olarak kullanılmalıdır. Yazar sayısı üçten fazla ise ilk yazarın soy isminin arkasına “vd.” kısaltması eklenebilir.
• Kaynakta eserin yayın tarihi, isimden sonra parantez içerisine eklenmelidir.
Cohen, Martin, (2020). Platon’dan Mao’ya Siyaset Felsefesi, çev. Hamdi Bravo, Ankara: Fol Yayınları.
Tek Yazarlı Kitap
Akkanat, H. (2020). İbn Sina ve Gazali’de İlahi İrade Kurgusu, Ankara: Fecr Yayınları.
Çok yazarlı kitap
Baggett D., Walls J. (2011). Good God: The Theistic Foundations of Morality, New York: Oxford University Press.
Editörlü Kitap
Özkan, F. – Altuner, İ. (ed.) (2019). Felsefeye Giriş, Kahramanmaraş: KLM Yayınları.
Editörlü kitapta bölüm
Başdemir, H. Y. (2019). “İlk Çağ Felsefesi: Felsefi Düşünce ve Eski Toplumlar”, Felsefe Tarihi, Türer, C. (ed.), ss. 51-66, Ankara: Bilay Yayınları.
Dergide Yayınlanmış Makale
Ayık, Hasan (2020). “Dil-Düşünce İlişkisi”, Din ve İnsan Dergisi, 1, ss. 01-12.
• Dergide yayınlanmış ve birden fazla yazarı olan makalelerde alfabetik sıraya göre yazar künyeleri en başa eklenir.
• Makalelerin, varsa DOI numaraları yazılır.
Stirling, J. (2002). "William Morris and Work As It is and As It Might Be", Capital & Class, 76, 127–144. doi: 10.1177/030981680207600105.
Ansiklopediler
• Balkans: History (1987). Encyclopaedia Britannica içinde (15. Baskı. Cilt. 14, ss. 570- 588). Chicago: Encyclopaedia Britannica.
• Çevrimiçi ulaşılan bir kaynak kullanıldığında yazarın soyadı, adı, tırnak işareti içerisinde eserin adı ve erişim adresi yazılmalı sonuna erişilen tarih parantez içerisinde eklenmelidir.
Örnek:
Zalta, N. Edward. “Moral Responsibility”, https://plato.stanford.edu/entries/moralresponsibility/ (10.10.2021).
SAYFA ALTI ATIF (CHICAGO)
• Dergiye gönderilen yazıların atıf sistemi ve kaynakça düzenlenmesinde The Manual of Style 17th Edition, Notes and Bibliography (Chicago) stili de kullanılabilir.
Kitaplar
1. Tek yazarlı kitaplar:
İlk Not:
Celal Türer, Pragmatik Estetik (Ankara: Fol Kitap, 2021), 25.
Mehmet Ata Az, İlahi Basitlik Bağlamında Tanrı’nın Bilinebilirliği (İstanbul: OTTO, 2017), 65.
Kısa Not:
Türer, Pragmatik Estetik, 25.
Az, İlahi Basitlik Bağlamında Tanrı’nın Bilinebilirliği, 65.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Az, Mehmet Ata. İlahi Basitlik Bağlamında Tanrı’nın Bilinebilirliği. İstanbul: OTTO, 2017.
Türer, Celal. Pragmatik Estetik. Ankara: Fol Kitap, 2011.
2. İki yazarlı kitaplar:
İlk Not:
Erden Miray ve Yazgan Yalkın, Çocuklarla Felsefe (İstanbul: Demavend Yayınları, 2021), 10.
Kısa Not:
Miray ve Yalkın, Çocuklarla Felsefe, 34.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Miray, Erden ve Yazgan Yalkın. Çocuklarla Felsefe. İstanbul: Demavend Yayınları, 2021.
3. Üç yazarlı kitaplar:
İlk Not:
İrfan Dağdelen, Hüseyin Türkmen ve Nergis Ulu, Türk Kütüphaneciliğinden İzdüşümler: Nail Bayraktara Armağan (İstanbul: Büyükşehir Belediye Başkanlığı - Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı - Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, 2005), 55.
Kısa Not:
Dağdelen, Türkmen ve Ulu, Türk Kütüphaneciliğinden İzdüşümler, 87.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Dağdelen, İrfan, Hüseyin Türkmen ve Nergis Ulu. Türk Kütüphaneciliğinden İzdişümler: Nail Bayraktara Armağan. İstanbul: Büyükşehir Belediye Başkanlığı - Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı - Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, 2005.
4. Üçten fazla yazarlı kitaplar:
İlk Not:
Eylem Canaslan vd., Felsefe ve Tarih (İstanbul: Pinhan Yayıncılık, 2020), 77.
Kısa Not:
Canaslan vd., Felsefe ve Tarih, 18.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Canaslan Eylem, Sadık Türker, Funda Günsoy, M. Ertan Kardeş, E. Burak Şaman ve Gökhan Murteza. Felsefe ve Tarih. İstanbul: Pinhan Yayıncılık, 2020.
5. Yazar veya editör adı bulunmayan kitaplar:
İlk Not:
“Türkiye ve Dünyada Yükseköğretim,” Bilim ve Teknoloji (İstanbul: TÜSİAD Yayınları, 1994), 81.
Kısa Not:
“Türkiye ve Dünyada Yükseköğretim,” 81.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
“Türkiye ve Dünyada Yükseköğretim.” Bilim ve Teknoloji. İstanbul: TÜSİAD Yayınları, 1994.
6. Kitap bölümleri:
İlk Not:
Tuba Nur Umut, “Murtaza Korlaelçi Düşüncesinde Ahlakın Merkezi Unsuru: Sorumluluk,” Felsefenin Vefalı Yüzü – Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi’ye Armağan içinde, ed. Celal Türer (Ankara: Aktif Düşünce Yayıncılık, 2019), 119.
Kısa Not:
Umut, “Murtaza Korlaelçi Düşüncesinde Ahlakın Merkezi Unsuru: Sorumluluk,” 123.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Umut, Tuba Nur. “Murtaza Korlaelçi Düşüncesinde Ahlakın Merkezi Unsuru: Sorumluluk.” Felsefenin Vefalı Yüzü – Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi’ye Armağan içinde, ed. Celal Türer, 119-124. Ankara: Aktif Düşünce Yayıncılık, 2019.
7. Yazarla birlikte editör veya çevirmeni olan eserler:
İlk Not:
Tuba Nur Umut, “Murtaza Korlaelçi Düşüncesinde Ahlakın Merkezi Unsuru: Sorumluluk,” Felsefenin Vefalı Yüzü – Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi’ye Armağan içinde, ed. Celal Türer (Ankara: Aktif Düşünce Yayıncılık, 2019), 119.
Suraiya Faroqhi, Osmanlı Tarihi Nasıl İncelenir: Kaynaklara Giriş, çev. Zeynep Altok. (İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2003), 57.
Kısa Not:
Umut, “Murtaza Korlaelçi Düşüncesinde Ahlakın Merkezi Unsuru: Sorumluluk,” 120.
Faroqhi, Osmanlı Tarihi Nasıl İncelenir, 58.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Umut, Tuba Nur. “Murtaza Korlaelçi Düşüncesinde Ahlakın Merkezi Unsuru: Sorumluluk.” Felsefenin Vefalı Yüzü – Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi’ye Armağan içinde, ed. Celal Türer, 119-124. Ankara: Aktif Düşünce Yayıncılık, 2019.
Faroqhi, Suraiya. Osmanlı Tarihi Nasıl İncelenir: Kaynaklara Giriş. çev. Zeynep Altok, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2003.
Makaleler
1. Tek yazarlı makaleler
İlk Not:
Song Niu, “The Strategic Partnership between South Korea and the United Arab Emirates,” Güvenlik Stratejileri Dergisi 17, (Nisan 2013): 132-136.
Kısa Not:
Niu, “The Strategic Partnership,” 132-136.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Niu, Song. “The Strategic Partnership between South Korea and the United Arab Emirates.” Güvenlik Stratejileri Dergisi 17, (Nisan 2013): 122-146.
2. İki yazarlı makaleler
İlk Not:
Tom D. Lewisand ve Gerald Graham, “Seven Tips for Effective Listening,” British Journal of Social Work 30, (2003): 13-35.
Kısa Not:
Lewisand ve Graham, “Seven Tips for Effective Listening,” 15-23.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Lewisand, Tom D. ve Gerald Graham. “Seven Tips for Effective Listening.” British Journal of Social Work 30, (2003): 1-43.
3. Üç yazarlı makaleler
İlk Not:
Shao-Hsun Keng, Chun-Hung Lin ve Peter F. Orazem, “Expanding College Access in Taiwan, 1978–2014: Effects on Graduate Quality and Income Inequality,” Journal of Human Capital 11, (Güz 2017): 9–10, https://dx.doi.org/10.1086/690235
Kısa Not:
Keng, Lin ve Orazem, “Expanding College Access,” 23.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Keng, Shao-Hsun, Chun-Hung Lin ve Peter F. Orazem. “Expanding College Access in Taiwan, 1978–2014: Effects on Graduate Quality and Income Inequality.” Journal of Human Capital 11, (Güz 2017): 1–34, https://doi.org/10.1086/690235
4. Üçten fazla yazarlı makaleler
İlk Not:
Rachel A. Bay vd., “Predicting Responses to Contemporary Environmental Change Using Evolutionary Response Architectures,” American Naturalist 189, sayı: 5 (Mayıs 2017): 465, https://doi.org/10.1086/691233
Kısa Not:
Bay vd., “Predicting Responses,” 465.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Bay, Rachael A., Noah Rose, Rowan Barrett, Louis Bernatchez, Cameron K. Ghalambor, Jesse R. Lasky, Rachel B. Brem, Stephen R. Palumbi ve Peter Ralph. “Predicting Responses to Contemporary Environmental Change Using Evolutionary Response Architectures.” American Naturalist 189, sayı: 5 (Mayıs 2017): 463–73, https://doi.org/10.1086/691233
5. Yazarı belli olmayan makaleler
İlk Not:
“Balkanlarda Türk Varlığı,” Toplumsal Tarih 7 (Mayıs 1990): 8.
Kısa Not:
“Balkanlarda Türk Varlığı,” 8.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
“Balkanlarda Türk Varlığı.” Toplumsal Tarih 7 (Mayıs 1990): 1-17.
6. Online dergide makale:
İlk Not:
Mehtap Doğan, “Biyolojik Doğalcılık Ekseninde John Searle ve Zihin-Beden Problemi,” MetaZihin: Yapay Zeka ve Zihin Felsefesi Dergisi 1/2, (2018): 227, erişim 5 Ocak 2019, https://dergipark.org.tr/tr/pub/metazihin/issue/41232/491868
Kısa Not:
Doğan, “Biyolojik Doğalcılık Ekseninde John Searle ve Zihin-Beden Problemi,” MetaZihin: Yapay Zeka ve Zihin Felsefesi Dergisi, 230.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Doğan, Mehtap. “Biyolojik Doğalcılık Ekseninde John Searle ve Zihin-Beden Problemi.” MetaZihin: Yapay Zeka ve Zihin Felsefesi Dergisi 1/2, (2018): 227-240, Erişim 5 Ocak 2019, https://dergipark.org.tr/tr/pub/metazihin/issue/41232/491868
7. Günlük gazetelerden ve dergilerden alınmış makaleler:
İlk Not:
Tarık Karahan, “Sosyal Bilim Ödülleri,” Milliyet, 27 Temmuz 2018.
Sheryl Gay Stolberg ve Robert Pear, “Wary Centrists Posing Challenge in Health Care Vote,” New York Times, 27 Şubat 2010, erişim 28 Şubat 2010, http://www.nytimes.com/2010/02/28/us/politics/28health.html
Daniel Mendelsohn, “But Enough about Me,” New Yorker, 25 January 2010, 68.
Kısa Not:
Karahan, “Sosyal Bilim Ödülleri.”
Stolberg ve Pear, “Wary Centrists.”
Mendelsohn, “But Enough about Me,” 68.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Karahan, Tarık. “Sosyal Bilim Ödülleri.” Milliyet, 27 Temmuz 2018.
Stolberg, Sheryl Gay ve Robert Pear. “Wary Centrists Posing Challenge in Health Care Vote.” New York Times, 27 Şubat 2010. erişim 28 Şubat 2010, http://www.nytimes.com/2010/02/28/us/politics/28health.html
Mendelsohn, Daniel. “But Enough about Me.” New Yorker, 25 January 2010.
Doktora ve Yüksek lisans tezleri
İlk Not:
Avni Erdemir, “Muslihu'd-din Mustafa İbn Vefâ Hayatı Eserleri Tesirleri ve Manzum Eserlerinin Tenkidli Metni,” (Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, 1999), 6-10.
Azize Şahin, “Üniversite Öğrencilerinde Bilinçli Farkındalık ile Yaşam Doyumu ve İyi Oluş Arasındaki İlişkiler,” (Yüksek Lisans Tezi, Üsküdar Üniversitesi, 2018), 8.
Kısa Not:
Erdemir, “Muslihu'd-din Mustafa,” 6-10.
Şahin, “Üniversite Öğrencilerinde Bilinçli Farkındalık,” 8.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Erdemir, Avni. “Muslihu'd-din Mustafa İbn Vefâ Hayatı Eserleri Tesirleri ve Manzum Eserlerinin Tenkidli Metni.” Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, 1999.
Şahin, Azize. “Üniversite Öğrencilerinde Bilinçli Farkındalık ile Yaşam Doyumu ve İyi Oluş Arasındaki İlişkiler.” Yüksek Lisans Tezi, Üsküdar Üniversitesi, İstanbul, 2018.
Arşiv belgeleri
İlk Not:
BOA, İ. Mes. Müh., 2079.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA). İrade Mesâil-i Mühimme (İ. Mes. Müh). 2079.
Raporlar
1. Yazarı belli olan rapor
İlk Not:
Fatma Gök, Öğretmen Profili Araştırma Raporu (Ankara: Eğitim Bilim ve Kültür Emekçileri Sendikası Yayınları 1999), 6-25.
Kısa Not:
Gök, Öğretmen Profili Araştırma Raporu, 6-25
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Gök, Fatma. Öğretmen Profili Araştırma Raporu. (Ankara: Eğitim Bilim ve Kültür Emekçileri Sendikası Yayınları, 1999).
2. Yazarı belli olmayan rapor
İlk Not:
Arnavutluk Ülke Raporu, (Ankara: TİKA Yayını 1995), 7.
Kısa Not:
Arnavutluk Ülke Raporu, 7.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Arnavutluk Ülke Raporu. Ankara: TİKA Yayını 1995.
3. Bir kurum, firma ya da enstitünün yazarı olduğu rapor
İlk Not:
Dış Politika Enstitüsü, Uluslararası İlişkilerle İlgili Anayasaya Konabilecek Hükümler, (Ankara: Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları, 1990), 33.
Kısa Not:
Dış Politika Enstitüsü, Anayasaya Konabilecek Hükümler, 33.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Dış Politika Enstitüsü. Uluslararası İlişkilerle İlgili Anayasaya Konabilecek Hükümler. Ankara: Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları, 1990.
Ansiklopedi
İlk Not:
Celal Türer, “Bilinç Akışı,” Felsefe Ansiklopedisi 2 içinde, ed. Ahmet Cevizci (İstanbul: Etik Yayınları, 2004), 586.
Kısa Not:
Türer, “Bilinç Akışı,” 590.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Türer, Celal. “Bilinç Akışı.” Felsefe Ansiklopedisi 2 içinde, ed. Ahmet Cevizci, 585-592. İstanbul: Etik Yayınları, 2004.
Mülakat veya Röportaj
İlk Not:
Edward Snowden, ‘‘Edward Snowden Explains How to Reclaim Your Privacy.’’ Röportajı yapan Micah Lee. The Intercept, 12 Kasım 2015, erişim 1 Ocak 2017,
https://theintercept.com/2015/11/12/edward-snowden-explains-how-to-reclaim-your-privacy/.
Kısa Not:
Snowden, röportaj.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Snowden, Edward. ‘‘Edward Snowden Explains How to Reclaim Your Privacy.’’ Röportajı yapan Micah Lee. The Intercept, 12 Kasım 2015, Erişim 1 Ocak 2017, https://theintercept.com/2015/11/12/edward-snowden-explains-how-to-reclaim-your-privacy/.
E-Kitap
İlk Not:
Fyodor Dostoevsky, Crime and Punishment, çev. Constance Garnett, ed. William Allan Nelson. (New York: P. F. Collier & Son, 1917), 413, http://archive.org/details/crimepunishmentoodostuoft.
Jane Austen, Pride and Prejudice (New York: Penguin Classics, 2007), 6. bölüm, Kindle.
Kısa Not:
Dostoevsky, Crime and Punishment, 413.
Austen, Pride and Prejudice, 6. bölüm.
Kaynakça (Alfabetik sıraya göre):
Dostoevsky, Fyodor. Crime and Punishment. çev. Constance Garnett. ed. William Allan Nelson. New York: P. F. Collier & Son, 1917. http://archive.org/details/crimepunishmentoodostuoft.
Austen, Jane. Pride and Prejudice. New York: Penguin Classics, 2007, Kindle.

Din ve İnsan Dergisi’nin Araştırma ve Yayın Etiğine İlişkin Kuralları şu şekildedir:
1. Dergimize gönderilen her yazı, teknik yayın kurulunun ön kontrolünden sonra editör kurulunun dışında iki bağımsız hakeme gönderilir. Bu süreçte çift taraflı kör hakemlik uygulanır. Hakem değerlendirmelerinin olumlu kanaat belirtmeleri üzerine yazı tekrar yayın kurulunda değerlendirilir ve gerekli telif ve etik belgelerin temininden sonra yazı yayımlanmak üzere düzenleme/mizanpaj aşamasına geçirilir. Gerekli düzenlemelerden sonra yayın sırasına alınır.
2. Dergimize gönderilen her yazı intihal tespit programında taranarak değerlendirilir. Veya yazarlardan intihal tarama raporu istenebilir. Asgari koşulların altında kalan makaleler değerlendirilmez. İntihal tespiti için iThenticate, Turnitin, https://intihal.net/ gibi programlar kullanılır. Bu sistemler aracılığıyla makalelerin daha önce herhangi bir yerde yayımlanmadığı veya herhangi bir intihal içermediği teyit edilir. Buna karşın intihal ve içerikle ilgili konularda yazarlar sorumludur.
3. Dergimize gönderilen makalelerde kişisel verilen korunmasına özen gösterilmelidir. Bu doğrultuda dergi yönetimi, makalelerdeki görsellere/deneklere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Makalenin muhtevasında kullanılan kişisel veriler, bireylerin açık rızası olmadığı takdirde yayımlanmaz. Bu çerçevede yazar, editör kurulu, yayın kurulu ve hakemler söz konusu bireysel verileri korumaktan sorumludur.
4. Dergimize gönderilen makalelerin fikir özgürlüğü ve mülkiyet hakları gibi hususlar saygındır. Dergi yönetimi yayımlamaya uygun bulduğu tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazarların haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca derginin yayın ve editör kurulu makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla da yükümlüdür.
5. Yayımlanmak üzere gönderilen yazılarda temel insan haklarına ve hayvan haklarına saygı esas olmalıdır. Bu çerçevede makalelerde kullanılacak deneklere ilişkin etik kurul onayı mutlaka alınmalıdır. Bu çerçevede dergi yönetimi yazılarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Makalelerde kullanılan deneklerle ilgili etik kurul onayı veya deneysel araştırmalarla ilgili yasal izinlerin olmadığı durumlarda söz konusu makaleyi reddetmekle yükümlüdür.
6. Dergimize gönderilen yazılarda yayın etiğine ilişkin dikkat edilmesi gereken kurallar YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 8'deki "Bilim araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler" başlığında verildiği gibidir. Yazarların aşağıda ayrıntıları verilen hususlardan ciddiyetle sakınmaları gerekir:
a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak.
b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek.
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek.
ç) Tekrar yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak.
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak.
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek.
f) Diğer etik ihlali türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek. İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak.
7. Dergimize gönderilen yazılar için, COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için yayımlamış olduğu uluslararası standartlar dikkate alınacaktır.
Yazar:
a. Yayımlanan çalışmanın her türlü yayın hakkı Din ve İnsan Dergisi’ne aittir. Dergimize gönderilen yazılar için telif hakkı talep edilmez, ücret ödenmez.
b. Dergiye gönderilen yazılar, daha önce yayınlanmamış veya bir başka dergiye yayın için gönderilmemiş olmalıdır. Yani yayımlanmak üzere gönderilen çalışmaların özgün olması gerekir. Daha önce, ulusal ya da uluslararası kongre ya da sempozyumlarda sunulmuş ve özeti yayımlanmış çalışmalar, bu nitelikleri belirtilerek gönderilebilir.
c. Dergimize gönderilen çalışmalar, bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı olmamalıdır. YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinde belirtilen kurallara titizlikle riayet edilmelidir.
d. Din ve İnsan Dergisi Yayın Kurulu, bir yazının ön kontrol, değerlendirme süreci ve düzenleme süreci devam ederken yazar/lar/dan makalenin etik durumuna ilişkin ek belge isteyebilir.
e. Din ve İnsan Dergisi Yayın Kurulu, değerlendirme süreci başlamış bir yayındaki yazar sorumluluklarının değiştirilmesini (yazar ekleme/çıkarma, sıra değiştirme) kabul etmez.
f. Din ve İnsan Dergisi Yayın kurulu, yayımlanmak üzere gönderilen makale sahiplerinin bu koşullara uymayı kabul ettiklerini var saymaktadır.
Yayıncı-Editör:
a. Din ve İnsan Dergisi Editör Kurulu derginin kalite standartlarını yükseltmeye aracılık edecek argümanları geliştirir.
b. Din ve İnsan Dergisi Editör Kurulu yazar-hakem ilişkilerinin sağlıklı yürümesini sağlar.
c. Din ve İnsan Dergisi Editör Kurulu okuyucu ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf eder.
d. Din ve İnsan Dergisi Editör Kurulu akademik fikir çeşitliliğini ve bilimsel düşünce özgürlüğünü savunur. Aynı zamanda fikri mülkiyet hakları ile etik standartları gözeterek dergi işleyişini sürdürmeye gayret eder.
e. Din ve İnsan Dergisi’nin yayın politikası gereği tüm yayın süreçleri şeffaf bir şekilde sürdürülür. Herhangi bir sebeple düzeltme, değiştirme ve açıklama gerektiren konularda yayın politikası gereği şeffaflığı gözetir.
Hakem
a. Din ve İnsan Dergisi Yayın politikasına göre dergimizde "Çift Taraflı Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" işlemektedir. Bu süreç içerisinde yaşanabilecek olumsuz durumlarda editör kurulu yetkilidir. Hukuki süreçler dışında dergi yönetimi hakem gizliliğini esas tutar.
b. Din ve İnsan Dergisi’ne gönderilen her yazı teknik yayın kurulunun ön kontrolünden sonra editör kurulunun dışında iki bağımsız hakeme gönderilir. Hakemlerden birinin olumsuz kanaat belirtmesi durumunda yazı üçüncü bir hakeme ya da son kararı vermesi için editöre yönlendirilir. Her iki hakemin de olumsuz kanaat belirtmesi üzerine yazı reddedilir.
c. Her yazı için belirlenen hakemler, o yazının muhtevasına göre belirlenir.
d. Dergi yönetimi hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik eder.
e. Dergimize gönderilen makalelere atanan hakemleri zamanında dönüş yapmaları ve ilgili makaleyi bilimsel ölçütleri göz önünde tutarak değerlendirmeleri esastır.
f. Dergimize gönderilen bir makaleye atanmış olan hakemlerin asgari nezakete uygun değerlendirme yapmaları, ilmî olmayan veya hukukî sonuçları olabilecek mesnetsiz değerlendirmelerden sakınmaları gerekir.

YAYIN POLİTİKASI
1. Din ve İnsan Dergisi 2021 yılından itibaren, “Uluslararası Hakemli Dergi” olarak yayın hayatına başlamıştır.
2. Dergi, Haziran ve Aralık olmak üzere, yılda iki defa yayımlanır. Gönderilen yazılar hakemlik ve editöryal sürecin olumlu sonuçlanmasının ardından sıradaki ilk müsait sayıda yayımlanır. Ayrıca Özel Sayı olarak da yayımlanabilir. Belirli bir konuyu kapsayan Özel Sayı’nın yayımlanmasına, Yayın Kurulu’nun salt çoğunluğuyla karar verilir.
3. Dergiye gönderilen yazılar, başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
4. Yazılar yayınlanmak üzere kabul edildiği takdirde, Din ve İnsan Dergisi bütün yayın haklarına sahip olur. Yayınlanmış yazının tamamının tekrar yayın hakkı derginin iznine bağlıdır.
5. Yayınlanan yazılardan alıntı yapılması durumunda, kaynak belirtilmesi zorunludur.
6. Dergimizde din, felsefe, sosyal ve beşeri bilimlere ait alanlarda hazırlanmış akademik çalışmalara, derleme, makale çevirisi, sempozyum ve kitap tanıtımlarına yer verilmektedir.
7. Daha önce, ulusal ya da uluslararası kongre ya da sempozyumlarda sunulmuş ve özeti yayımlanmış çalışmalar, bu nitelikleri belirtilerek gönderilebilir.
8. Yazılar, yayın kuruluna gelmeden önce kurallara uygun yazılıp yazılmadığı editör(ler) tarafından kontrol edilir; bir eksik ve/veya yanlış belirlendiğinde, düzeltilmesi için bir ön değerlendirme formu ile yazara iade edilir. Yazar tarafından düzeltilerek geri gönderilen ya da kurallara uygun olarak yazıldığı saptanan yazılar için yayın kurulu tarafından yazının içerdiği alanlarla ilgili iki hakem belirlenir. Hakemlerden gelecek rapor doğrultusunda; yazının yayın dosyasına alınmasına, alınmamasına ya da düzeltme istenmesine karar verilir. Durum yazara en kısa sürede bildirilir. Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin en geç 20 gün içinde yapılarak dergiye ulaştırılması gerekmektedir. Düzeltilmiş metin, gerekli görüldüğü hallerde değişiklikleri isteyen hakemlerce tekrar incelenebilir. Yayın dosyasına alınan yazılar Yayın Kurulu'nun belirlediği sıraya göre yayınlanır.
9. Derginin dili Türkçe, Arapça ve İngilizce’dir. Yayımlanacak her yazının başına 250 sözcükten fazla olmayacak şekilde Türkçe ve yabancı dilde özet (abstract) ve anahtar kelimeler (keywords) konulmalıdır. Anahtar kelimeler ise 5'er kelime olmalıdır.

Yayımlanan makalelerden ücret talep edilmez.

Din ve İnsan Dergisi

ISSN: 2980-1117

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde 2021 yılından beri faaliyet gösteren uluslararası, bilimsel ve hakemli dergi.
Yılda iki sayı olarak (Haziran-Aralık) yayımlanır.

İletişim: erdem.ozturk@hbv.edu.tr & okan.uzunoz@hbv.edu.tr & dinveinsan@hbv.edu.tr

Din ve İnsan Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.