Sabit yağlar ve uçucu yağlar, yüzyıllardır insanlar tarafından, hastalıkların tedavi edilmesinde, hastalıklardan korunmak amacıyla ve yaşam kalitesini artırmak için kullanılmaktadır. Ayrıca çoğu bitkisel kökenli olan, özellikle bitkilerin yağlı tohumlarından elde edilen yağlar, aromaterapide “taşıyıcı yağ” olarak kullanılmaktadır. Tedavide kullanılan bu yağların yapısı, kalitesi, elde ediliş şekli ve tedaviye uygun olarak seçilmesi, yağın tedaviye olumlu katkı vermesini sağlayan en önemli etmendir. Özellikle yaşlanma karşıtı ürünlerde tercih edilen yağlar antioksidan özellikleri ile ön plana çıkmakta ve bu yönüyle tedaviye destek olmaktadırlar. Çalışmada da bu amaca yönelik olarak piyasada bulunan bazı yağların antioksidan aktivitesi karşılaştırılmıştır. Yöntem olarak 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH•) radikal süpürücü etki, 2,2’- azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6- sulfonik asit) (ABTS+•) radikal süpürücü etki ve askorbat–Fe (III)-katalizli fosfolipit peroksidasyonunu engelleyici etki tayini yöntemleri kullanılmıştır. Deneysel çalışmalarda kullanılan buğday rüşeymi (Triticum sativum), keten tohumu (Linum usitatissimum), nar çekirdeği (Punica granatum), kişniş (Coriandrium sativum), çörek otu (Nigella sativa), sakız kabağı tohumu yağları (Cucurbita sp.) ve zerdeçal ekstresi (Curcuma longa) piyasadan temin edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda zerdeçal ekstresi ve buğday rüşeym yağı en aktif yağlar olarak belirlenmişlerdir.
Fixed oils and essential oils have been used by people for centuries to treat diseases, prevent diseases, and improve quality of life. In addition, oils obtained from the oil seeds of plants, most of which are of vegetable origin, are used as "carrier oil" in aromatherapy. The structure, quality, method of obtaining, and selection of the oil used in the treatment are the most important factors that make the oil contribute positively to the treatment. The oils, which are especially preferred in anti-aging products, come to the fore with their antioxidant properties and support the treatment in this respect. In this study, the antioxidant activity of some commercially available oils was compared for this purpose. As a method, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazil (DPPH•) radical scavenging effect, 2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS+•) radical scavenging effect and ascorbate–Fe (III)-catalyzed phospholipid peroxidation inhibitory effect determination methods were used. Wheat germ (Triticum sativum), flax seeds (Linum usitatissimum), pomegranate seeds (Punica granatum), coriander (Coriandrium sativum), black cumin (Nigella sativa), pumpkin seed oils (Cucurbita sp.), and turmeric extract (Curcuma longa) used in experimental studies were obtained from market. As a result of the studies, turmeric extract and wheat germ oil were determined as the most active oils.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ocak 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |