Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Öğrencilerinin İlaç Uygulama Hataları
Abstract
Pek çok sağlık disiplinini içinde barındıran ilaç uygulamaları hemşirelik mesleği için belki de en önemli süreçtir. Bu süreç sırasında öğrencilerin etik ve hukuksal sorumluluklarının yanı sıra hasta açısından ciddi problemlere yol açabilecek hataların belirlenmesi ve bunların azaltılması için yapılan çalışmalar da hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmayla ilerde hemşirelik mesleğini icra edecek öğrencilerin bu tür hatalarını tespit etmek ve gerekli önlemlerin alınması için bu konuya dikkat çekmek amaçlanmıştır. Tanımlayıcı tipte yaptığımız bu çalışmanın örneklemini soruları cevaplamayı kabul eden Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu 3. ve 4. sınıf öğrencileri (n=129) oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından literatür bilgilerinden yararlanarak hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildiğinde; oral ilaç uygulama esnasında hasta ilacı içene kadar yanında beklememe, oral ilacı hastanın yanına bırakma ve başka birinin hazırladığı ilacı hastaya uygulama gibi hataların yüksek oranda yapıldığı görülmüştür. En az yapılan hataların ise, yanlış yoldan ilaç uygulama, yanlış ilaç veya yanlış hastaya uygulama olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin aldıkları derslerde ve klinik uygulamalarda özellikle ilaç uygulamaları sırasında öğretim elemanları tarafından daha yakından denetlenmeleri, öğrenci sayısının öğretim elemanları ve uygulama alanları ile dengede olması, öğrencilerin farmakoloji bilgisini geliştirebilecek, hemşireliğe yönelik kaynakların hazırlanması konusunda çalışmaların yapılmasının bu tür ilaç uygulama hatalarının önlenmesi açısından önemli olacağı öngörülmüştür.
Keywords
References
- J. Lukewich, D.S. Edge, J. Tranmer, J. Raymond, J. Miron, L. Ginsburg ve E. VanDenKerkhof, “Undergraduate baccalaureate nursing students' self-reported confidence in learning about patient safety in the classroom and clinical settings: an annual cross-sectional study (2010-2013),” International Journal of Nursing Studies, c. 52, s. 5, ss. 930-938, 2015.
- D. Aygin ve H. Cengiz, “İlaç uygulama hataları ve hemşirenin sorumluluğu,” Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni, c. 45, s. 3, ss. 110-114, 2011.
- T.F. Lo, S. Yu, I.J. Chen, K.W.K. Wang ve F.I. Tang, “Faculties' and nurses' perspectives regarding knowledge of high-alert medications,” Nurse education today, c. 33, s. 3, ss. 214-221, 2013.
- M.C. Balas, L.D. Scott ve A.E. Rogers, “The prevalence and nature of errors and near errors reported by hospital staff nurses,” Applied Nursing Research, c. 17, s. 4, ss. 224-230, 2004.
- N. Menachemi, R.M. Shewchuk, S.J. O'connor, E.S. Berner ve J.J. Allison, “Perceptions of medical errors by internal medicine residents: development and validation of a new scale,” Quality Management in Healthcare, c. 14, s. 3, ss. 144-154, 2005.
- O. Işık, M. Akbolat, M. Çetin ve M. Çimen, “Hemşirelerin bakış açısıyla tıbbi hataların değerlendirilmesi,” TAF Preventive Medicine Bulletin, c. 11, s. 4, ss. 421-430, 2012.
- A. Demir-Zencirci, “Hemşirelik ve hatalı tıbbi uygulamalar,” Turkish Journal of Research & Development in Nursing, c. 12, s. 1, ss. 67-74, 2010.
- P.H. Mitchell, “Patient safety and quality: an evidence-based handbook for nurses,” Defining Patient Safety And Quality Care, Editör R.G. Hughes, 1th. ed., Rockville, USA: AHRQ Publication, 2008, ss. 1-5.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 6, 2018
Submission Date
November 20, 2017
Acceptance Date
February 23, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 6 Number: 2