In this study, La0.7Nd0.1K0.2MnO3 nanoparticles were synthesized by sol-gel method and the structural, magnetic and magneto-thermal properties of the compound were investigated in detail. XRD and SEM analyzes have been performed to determine the structural properties. Rietveld analysis has been performed on the obtained XRD pattern using the FullProf program. At the analysis, it has been observed that the crystal symetry of the compound has had a rhombohedral structure and has had La2O3 and MnO2 impurities in the structure. SEM analysis has revealed that nanoparticles has had spherical and cubic shapes in two different forms. As a result of the magnetic analysis, it has been determined that the compound has been in a ferromagnetic partially paramagnetic state at the room temperature and the saturation magnetization of the existing ferromagnetic phase has been 0.23 Am2/ kg and the coercivity value has been 0.005 T. As a result of the magneto-thermal measurements, the SAR value of the compound has been calculated to be 9.6 W/g.
Çalışmada La0.7Nd0.1K0.2MnO3
nanoparçacıklar sol-gel yöntemiyle sentezlendi ve bileşiğin yapısal, manyetik
ve manyeto-termal özellikleri detaylı bir biçimde incelendi. Yapısal
özelliklerin belirlenmesi için XRD ve SEM analizi yapıldı. Elde edilen XRD
desenine FullProf programı kullanılarak Rietveld analizi yapıldı. Analiz sonucunda
bileşiğin kristal örgüsünün Rhombohedral yapıda olduğu ve içesinde ayrıca La2O3
ve MnO2 safsızlıkların bulunduğu gözlendi. SEM analiziyle
nanoparçacıkların iki farklı şekilde, küresel ve kübik şekillenime sahip olduğu
belirlendi. Manyetik analizlerin sonucunda bileşiğin oda sıcaklığında
ferromanyetik- kısmen paramanyetik duruma geçtiği ve var olan ferromanyetik
faza ait doyum mıknatıslanması 0.23 Am2/kg ve bileşiğin koarsivite
değeri 0.005 T olarak belirlendi. Manyeto-termal ölçümler sonucunda bileşiğin
SAR değeri 9.6 W/g olarak hesaplandı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |