Yüksek Hidrofilik Polietilen İmin Kaplamaların Hazırlanması Ve Karakterizasyonu
Abstract
Bu çalışmada süperhidrofilik bir kaplama hazırlanması planlanmış ve bu amaçla polietilen imin (PEI), silanlanmış cam yüzey üzerine modifiye edilmiştir; bu cam yüzeyin karakterizasyonları, X-ışını fotoelektron spektroskopisi (XPS), Geçirgenlik spektrumu ve temas açısı ölçümleri ile yapılmıştır. İlk olarak, cam örnekleri piranha çözeltisinde (sülfürik asit:hidrojen peroksit, 7:3) temizlenerek hidroksil fonksiyonelleştirilmiş daha sonra 3-glisidiloksipropiltrimetoksisilan (GPTMS) kullanılarak silanlanmıştır. Epoksi modifiye cam örnekleri daha sonra polietilen imin (PEI) çözeltisine daldırılmış ve amin grubu modifiye edilen cam örnekler başarıyla hazırlanmıştır. Sonuç olarak GPTMS'nin cam yüzeyine modifikasyonunun başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği XPS ile kanıtlanmıştır. Polietilen imin ile cam yüzeyinin modifikasyonundan sonra, XPS ile amino grubu oluşumu belirlenmiştir. Yüzey hidrofilikliği, su temas açısı (WCA) ölçümleriyle belirlenmiştir. Hiç işlem görmemiş cam yüzeyin su temas açısı 73,6° olarak ölçülmüş ve amin grupları ile modifiye edilen cam yüzeyin su temas açısı değeri 11,7° olarak ölçülmüştür. PEI modifiye edilen kaplamanın süperhidrofilik olduğu belirlenmiştir.
Keywords
References
- [1] T. A. Otitoju, A. L. Ahmad ve B. S. Ooi, “Superhydrophilic (Superwetting) surfaces: A review on fabrication and application,” Journal of Industrial and Engineering Chemistry, vol. 47, pp. 19-40, 2017.
- [2] S. Sorcar, A. Razzaq, H. Tian, C. A. Grimes ve S. In, “Facile electrochemical synthesis of anatase nano-architectured titanium dioxide films with reversible superhydrophilic behaviour,” Journal of Industrial and Engineering Chemistry, vol. 46, pp. 203-211, 2017.
- [3] R. P. Sahu, S. Sett, A. L.Yarin ve B. Pourdeyhimi, “Impact of aqueous suspension drops onto non-wettable porous membranes: Hydrodynamic focusing and penetration of nanoparticles,” Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, vol. 467, pp. 31–45, 2015.
- [4] T. Shimizu, T. Goda, N. Minoura, M. Takai ve K. Ishihara, “Super-hydrophilic silicone hydrogels with interpenetrating poly(2-methacryloyloxyethyl phosphorylcholine) networks,” Biomaterials, vol. 31, pp. 3274–3280, 2010.
- [5] J. Fang, A. Kelarakis, L. Estevez, Y. Wang, R. Rodriguez ve E. P. Giannelis, “Superhydrophilic and solvent resistant coatings on polypropylene fabrics by a simple deposition process,” Journal of Materials Chemistry, vol. 20, pp. 1651–1653, 2010.
- [6] J. Yuan, X. Liu, O. Akbulut, J. Hu, S. L. Suib, J. Kong ve F.Stellacci, “Superwetting nanowire membranes for selective absorption,” Nature Nanotechnology, vol. 3, pp. 332-338, 2008.
- [7] X. J. Feng ve L. Jiang, “Design and Creation of Superwetting/Antiwetting Surfaces,” Advance Materials, vol. 18, pp. 3063–3078, 2006.
- [8] K. Liu, M. Cao, A. Fujishima ve L. Jiang, “Bio-Inspired Titanium Dioxide Materials with Special Wettability and Their Applications,” Chemical Reviews, vol. 114 no. 19 pp. 10044–10094, 2014.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Aslı Beyler Çiğil
*
Türkiye
Emine Arman Kandırmaz
Türkiye
Hatice Birtane
This is me
Türkiye
Memet Vezir Kahraman
Türkiye
Publication Date
July 31, 2019
Submission Date
October 5, 2018
Acceptance Date
March 28, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 7 Number: 3