Demir-Çelik Üretim Hattında Yalın Üretim
Abstract
Dünyada hızla gelişen teknoloji bugün içinde bulunduğumuz birçok firmayı tehlike altına almaktadır. Firmalar artık hem kendi iç sektörlerin de hem de uluslararası alanda rekabet edebilmek için kendilerini sürekli geliştirmek zorundadır. Bu anlamda kalite, maliyet ve müşteri memnuniyeti gibi kavramlar gün geçtikçe daha önemli hale gelmektedir. Yalın üretim işte bu noktada modası geçmeyen bir üretim yöntemidir. 1950’ler de Toyota Üretim Firması ile temelleri atılan yalın üretim bugün hale güncelliğini korumaktadır. Sıfır hata ve sıfır stok ilkesini benimseyen yalın üretim hem üretim sektöründe hem de hizmet sektöründe de uygulanmakta bugün birçok alanda kar seviyesini arttırmakta maliyetleri azaltmaktadır. Bugün hala gelişmeyi sürdürmekte ve yeni teknolojilerle entegre olması yalın üretimin devamlılığı açısından çok önemlidir. Yalın üretim Japon halkından dünyaya açılan bir kapıdır. Bu çalışmada bir demir-çelik üretim hattında yalın üretim uygulaması yapılmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanarak işletmeye önerilerde bulunulmuştur.
Keywords
References
- [1] A. Şahin, “Yalın Üretimde Analitik Hiyerarşi Modelinin Uygulanabilirliği”, Yüksek Lisans Tezi, İşletme Bölümü, Gazi Üniversitesi, Ankara, Türkiye, 2007.
- [2] Ö. Aksu, “Bir Üretim Hattındaki Performansın Yalın Üretim Teknikleri ile İyileştirilmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, Türkiye, 2013.
- [3] A. Kılıç, B. Ayvaz, “Türkiye Otomotiv Yan Sanayisinde Yalın Üretim Uygulaması”, Fen Bilimleri Dergisi, s. 29, ss. 29-60, 2016.
- [4] D. Jones, J. Womack, Yalın Çözümler, 1. Baskı, İstanbul, Türkiye: Optimist Yayın, 2015, böl. 6, ss. 15-143.
- [5] Ö. Türkan, “Üretimde Yalın Dönüşümün Temel Performans Kriterleri”, BAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 12, s. 2, ss. 28-41, 2010.
- [6] S. Arslan, “Yalın Üretim ve Man Türkiye A.Ş.’ de Örnek Bir Yalın Üretim Uygulaması”, Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Gazi Üniversitesi, Ankara, Türkiye, 2008.
- [7] İ. Berber, “Yalın Üretim Teknikleri, Kaizen ve Sektörel Uygulaması”, Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Bölümü, Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, Türkiye, 2013.
- [8] D. Jones, J. Womack, Yalın Düşünceler, 3. Baskı, İstanbul, Türkiye: Optimist Yayın,2016, Böl. 1-9-14, ss. 21-387.
- [9] T. Ohno, (1988). Toyota Production System: Beyond Large-Scale Production, Productivity Press, ISBN 0-915299-14-3.
- [10] T. Ohno, Toyota Ruhu, 7. Baskı, İstanbul, Türkiye: Scala Yayıncılık, 2017, Böl. 1-6, ss. 39-197.