Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

CONTRACTUAL LIABILITY FOR STANDARD COMPUTER PROGRAM DEFECTS

Yıl 1998, Cilt: 2 Sayı: 1, 147 - 160, 31.12.1998

Öz

Kaynakça

  • Aral, 9 vd.; Yavuz, C., Türk Borçlar Hukuku Özel Hükümler, B. 5, İstanbul 1997

STANDART BİLGİSAYAR PROGRAM AYIPLARINDAN SÖZLEŞMEYE DAYALI SORUMLULUK

Yıl 1998, Cilt: 2 Sayı: 1, 147 - 160, 31.12.1998

Öz

Bilgisayarlar (=Hardware), bilgiyi otomatik olarak işleyen makinalar olup, milattan önce 200'lü yıllarda abaküs ile başlayan bilgi işlemin, günümüzdeki en gelişmiş aracıdır1. Bir tanım yapmak gerekirse, bilgisayar, "ana hafıza birimine depolanan bilgilerin kontrolü altında dışarıdan bilgi alan, bunu depolayan; insan
müdahalesi olmadan bu bilgi üzerinde aritmetiksel ve mantıksal işlemler yapan, tüm bu işlemlerin sonucunda bir çıktı üreten elektronik bir araçtır" Bilgisayar programı (=Software, Computer program ), bilgisayara hayatiyet kazandıran, onu malzeme yığını olmaktan kurtaran, bir programlama diline göre yazılmış, karşılaşılan bir sorunun elektronik sistemler sayesinde çözümüne yönelik girdi işlemlerini, aritmetiksel işlemleri, mantıksal işlemleri, depolama işlemlerini ve çıktı işlemlerini yaptırabilecek anlamlı komutlar dizisidir. Standart bilgisayar programı ise, program üreticilerinin, sözleşmenin kurulmasından önce, belirlenen bir alanın standartlaştırılabilen ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla, bireylerin tek tek spesifik ihtiyaçları dikkate alınmaksızın hazırlanan ve müşterilerin beğenisine sunulan seri halde üretilmiş programlardır. Ayıp, ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanım klavuzunda yer alan veya satıcı tarafından vaadedilen veya standardında tespit edilen nitelik veya niceliğe aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksikliklerdir (TKHK. m. 4). Sorumluluk ise, bir kişiyi ya da kişileri diğer kişi ya da kişilere, bir şey vermeye, yapmaya veya bir davranıştan kaçınmaya zorlayan, ihlali halinde ihlal eden kişinin malvarlığına el atılabilmesi imkanı veren hukuki olgudur.

Kaynakça

  • Aral, 9 vd.; Yavuz, C., Türk Borçlar Hukuku Özel Hükümler, B. 5, İstanbul 1997
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hukuk (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mustafa Fadıl Yıldırım

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1998
Gönderilme Tarihi 15 Ekim 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

Chicago Yıldırım, Mustafa Fadıl. “STANDART BİLGİSAYAR PROGRAM AYIPLARINDAN SÖZLEŞMEYE DAYALI SORUMLULUK”. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2, sy. 1 (Aralık 1998): 147-60.

creative-commons.jpgBu Eser Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.