Ön kontrolden geçirilen makaleler, iThenticate, Turnitin ve İntihal.net gibi yazılımlar kullanılarak intihal için taranır. İntihal tespit edilirse yazarlar bilgilendirilir. Editörler, gerekli olması halinde makale değerlendirilmesinin çeşitli aşamalarında intihal kontrolüne tabi tutabilirler. Yüksek benzerlik oranları, bir makalenin kabul edilmeden önce ve hatta kabul edildikten sonra reddedilmesine neden olabilir. Makalenin türüne bağlı olarak %20’den az olması beklenir. %20 ve üzeri benzerlik çıkan makaleler yazarlara geri iade edilecektir.
Makaleler, ICMJE-Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing and Publication of Scholarly Work in Medical Journals (updated in December 2015 - http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf) ile uyumlu olarak hazırlanmalıdır. Randomize çalışmalar CONSORT, gözlemsel çalışmalar STROBE, tanısal değerli çalışmalar STARD, hayvan deneyli çalışmalar ARRIVE ve randomize olmayan davranış ve halk sağlığıyla ilgili çalışmalar TREND kılavuzlarına uyumlu olmalıdır.
Makaleler sadece dergipark online makale yükleme ve değerlendirme sistemi üzerinden gönderilebilir. Farklı mecralardan gönderilen makaleler değerlendirilmeye alınmayacaktır. Gönderilen makalelerin dergi yazım kurallarına uygunluğu kontrol edilecektir. Derginin yazım kurallarına uygun hazırlanmamış makaleler düzeltme için yazarlarına geri gönderilecektir.
Yazar(lar)ın aşağıdakileri sunmaları gerekir:
- Telif Hakları Formu
- Çıkar Çatışması Formu
- Başlık Sayfası
- Yazar İsimleri Çıkarılmış Makale Dosyası
Telif Hakları Formu: Makale gönderimi sırasında sistemden indirilebilir.
Çıkar Çatışması Formu: Makale gönderimi sırasında sistemden indirilebilir.
Başlık Sayfası: Gönderilen tüm makalelerle birlikte ayrı bir kapak sayfası da gönderilmelidir.
Bu sayfada;
• Makalenin 50 karakteri geçmeyen başlığı,
• Yazarların isimleri, kurumları, eğitim dereceleri ve ORCID numaraları
• Finansal destek bilgisi ve diğer destek kaynakları hakkında detaylı bilgi,
• Sorumlu yazarın ismi, adresi, telefonu (cep telefonu dâhil), faks numarası ve e-posta adresi,
• Makale hazırlama sürecine katkıda bulunan ama yazarlık kriterlerini karşılamayan bireylerle ilgili bilgileri içermelidir.
• Teşekkür. Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür/bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir.
Yazar İsimleri Çıkarılmış Makale Dosyası: Word formatında yazar isimlerinin bulunmadığı makale dosyası sisteme yüklenmelidir.
ÖZET
Tüm makalelerin İngilizce özetleri olmalıdır. Özgün Araştırma makalelerinin özetleri “Amaç”, “Materyal ve Method”, “Bulgular” ve “Sonuç” alt başlıklarını içerecek biçimde hazırlanmalıdır. Olgu sunumu türündeki makalelerinin özetleri “Amaç”, “Olgu Sunumu”, “Tartışma" ve "Sonuç” alt başlıklarını içerecek biçimde hazırlanmalıdır. Özetler 250 kelimeyi geçmemelidir.
Anahtar Sözcükler: Tüm makaleler 5 anahtar kelimeyle birlikte gönderilmelidir. Anahtar sözcükler, özetin hemen altına yazılmalıdır. Kısaltmalar anahtar sözcük olarak kullanılmamalıdır. Anahtar sözcükler National Library of Medicine (NLM) tarafından hazırlanan Medical Subject Headings (MeSH) veritabanından seçilmelidir. Anahtar kelimeler için http://www.bilimterimleri.com adresini kullanabilirsiniz.
MAKALE TÜRLERİ
Özgün Araştırma: Ana metin; “Giriş”, “Materyal ve Metod”, “Bulgular” ve “Tartışma” alt başlıklarından oluşmalıdır. Sonucu desteklemek için istatistiksel analiz genellikle gereklidir. İstatiksel analiz ile ilgili bilgi, Materyal ve Metod bölümü içinde ayrı bir alt başlık olarak yazılmalı ve kullanılan yazılım kesinlikle tanımlanmalıdır. Birimler, uluslararası birim sistemi olan International System of Units (SI)’a uygun olarak hazırlanmalıdır.
Olgu Sunumu: Olgu sunumları için sınırlı sayıda yer ayrılmakta ve sadece ender görülen, tanı ve tedavisi güç olan hastalıklarla ilgili, yeni bir yöntemi tarif eden, kitaplarda yer verilmeyen bilgiler yansıtan, ilgi çekici ve öğretici özelliği olan olgular yayına kabul edilmektedir. Ana metin; “Giriş”, “Olgu Sunumu”, “Tartışma” ve Sonuç” alt başlıklarını içermelidir.
Tablolar
Tablolar ayrı bir Word dosyası olarak eklenmeli ve ana metin içerisindeki geçiş sıralarına uygun olarak numaralandırılmalıdır. Tabloların üzerinde tanımlayıcı bir başlık yer almalı ve tablo içerisinde geçen kısaltmaların açılımları tablo altına yazılmalıdır. Tablolar Microsoft Office Word dosyası içinde “Tablo Ekle” komutu kullanılarak hazırlanmalı ve kolay okunabilir şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı; verileri destekleyici nitelikte olmalıdır.
Resim ve Resim Yazıları
Resimler, grafikler ve fotoğraflar JPEG formatında ayrı dosyalar halinde sisteme yüklenmelidir. Görseller bir Word dosyası dokümanı ya da ana metin içerisinde sunulmamalıdır. Alt birimlere ayrılan görseller olduğunda, alt birimler tek bir görsel içerisinde verilmelidir. Resimler alt birimleri belli etmek amacıyla etiketlenmelidir (a, b, c vb.). Resimlerde altyazıları desteklemek için kalın ve ince oklar, ok başı, yıldızlar, asteriksler ve benzer işaretler kullanılabilir. Makalenin geri kalanında olduğu gibi resimlerde kör olmalıdır. Bu sebeple, resimlerde yer alan kişi ve kurum bilgilerine kesinlikle yer verilmemelidir. Görsellerin minimum çözünürlüğü 300 DPI olmalıdır. Değerlendirme sürecindeki aksaklıkları önlemek için gönderilen tüm görsellerin çözünürlüğü net ve büyük boyutlu (minimum boyutlar 100x100 mm) olmalıdır. Resim altyazıları ana metnin sonunda yer almalıdır. Makale içerisinde geçen tüm kısaltmalar, ana metin ve özette ayrı ayrı olmak üzere ilk kez kullanıldıkları yerde açıklanarak kısaltma açıklamanın ardından parantez içerisinde verilmelidir. Ana metin içerisinde cihaz, yazılım, ilaç vb. ürünlerden bahsedildiğinde ürünün ismi, üreticisi, üretildiği şehir ve ülke bilgisini içeren tüm bilgiler parantez içinde verilmelidir; “Örn: Diagnostik Ultrasonografi Cihazı (Siemens Healtcare Germany)”. Özgün araştırmaların kısıtlılıkları, engelleri ve yetersizlikleri Sonuç paragrafı öncesi “Tartışma” bölümünde yer almalıdır.
Kaynaklar
Tüm kaynaklar, tablolar ve resimlere ana metin içerisinde uygun olan yerlere sırayla numara verilerek atıf yapılmalıdır. Atıf yapılırken en son ve en güncel yayınlar tercih edilmelidir. Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur. Dergi isimleri Index Medicus/Medline/PubMed’de yer alan dergi kısaltmaları ile uyumlu olarak kısaltılmalıdır. Altı ya da daha az yazar olduğunda tüm yazar isimleri listelenmelidir.
Eğer 6 ya da daha fazla yazar varsa ilk 6 yazar yazıldıktan sonra “et al.” yazılmalıdır. Ana metinde kaynaklara atıf yapılırken “Vancouver” formatında, noktadan önce parantez içinde Arabik rakamlar kullanılmalıdır.
Örn: ……..in the head and neck region (1-3).
Revizyonlar
Yazar(lar) makalelerin revizyon dosyalarını gönderirken ana metin üzerinde yaptıkları değişiklikleri işaretlemeli, ek olarak, hakemler tarafından öne sürülen önerilerle ilgili notlarını “Hakemlere Cevap” dosyasında göndermelidir. Hakemlere Cevap dosyasında her bir hakemin yorumunun ardından yazarın cevabı gelmeli ve değişikliklerin yapıldığı satır numaraları da ayrıca belirtilmelidir. Revize edilen makaleler karar mektubunu takip eden 30 gün içerisinde dergiye gönderilmelidir. Makalenin revize versiyonu belirtilen süre içerisinde yüklenemezse, revizyon seçeneği iptal olabilir. Yazar(lar)ın revizyon için ek süreye ihtiyaç duyması durumunda uzatma taleplerini ilk 30 gün sona ermeden dergiye iletmeleri gerekmektedir.
Yayınlanma Süreci
Yayına kabul edilen makaleler dil bilgisi, noktalama ve biçim açısından kontrol edilmesi amacıyla dil editörüne gönderilir. Dilbilgisi kontrolü yapıldıktan sonra makale, yazar onayına sunulur. Yazar onayından sonra makale mizanpaja alınır. Dizgisi yapılan makale son onay için tekrar yazara gönderilir. Yazardan son onay alınan ve dizgisi tamamlanan makaleler, yayın planına dâhil edildikleri sayıyla birlikte yayınlanmadan önce erken çevrimiçi formatında dergi web sitesinde yayına alınır. Kabul edilen makalelerin baskıya hazır PDF dosyaları sorumlu yazarlara iletilir ve yayın onaylarının 2 gün içerisinde dergiye iletilmesi istenir.