Amaç: Bu çalışmanın amacı, etil alkol toksikasyonunda Chlorella vulgaris'in karaciğer, kalp ve böbrek MAPK (Mitojen ile aktive olan protein kinaz) aktivasyonu ile lipid peroksidasyon ve antioksidan enzim düzeylerine etkisinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: 10-12 aylık, 200-250 gr ağırlığında 24 adet erişkin erkek Sprague Dawley ratlar 3 gruba ayrılarak her grupta 8 hayvan bulunacak şekilde 2 deney ve 1 kontrol grubundan oluşturuldu. Kontrol grubuna 5 mg/kg izoklorik maltoz gavajla 12 saatte bir verildi. Alkol grubu (n=8)’nda bulunan ratlara 15g/kg olacak şekilde ve %50 su ile dilüe edilerek Etil alkol, Chlorella grubu (n=8)’nda bulunan ratlara önce 300 mg/kg Chlorella ve daha sonra %50 su ile dilüe edilerek 15g/kg verildi. Deney sonunda, punksiyonla kan örnekleri alındı. İntrakardiyal yolla EDTA’lı tüplere alınan kan numuneleri, +4° C, 3000 rpm’de, 5 dakika santrifüj edilerek plazmalar ve metotlara uygun olarak hazırlanan homojenatlar polietilen tüplere konularak laboratuvar işlemlerine kadar -20° C’de saklandı. Alınan kan numuneleri, MAPK, GSH ve GSH-Px değerlerine bakılmak üzere kullanıldı.
Bulgular: Etil alkol toksikasyonu sonucunda MAPK aktivitelerinin karaciğer dokusunda Chlorella vulgaris ile azaldığı, böbrek ve kalp dokularında ise alkol etkisi ile azalan MAPK aktivitelerinin Chlorella vulgaris ile yükseldiği tespit edilmiştir. Grupların alkol etkisi ile doku GSH-Px düzeylerinde meydana gelen azalmanın Chlorella vulgaris uygulaması ile belirgin şekilde yükseldiği belirlenmiştir (p<0.05). Karaciğer ve böbrek dokusunda azalan GSH düzeylerinin Chlorella vulgaris ile anlamlı biçimde yükseldiği tespit edilmiştir (p<0.05). Grupların doku MDA düzeyleri karşılaştırıldığında alkol etkisi ile yükselen MDA düzeylerinin karaciğer ve kalp dokularında Chlorella vulgaris ile anlamlı şekilde azaldığı belirlenmiştir (sırasıyla p<0.001, p<0.001, p<0.05).
Sonuç: Sonuç olarak alkol etkisi ile dokularda oluşan lipid peroksidasyona karşı Chlorella vulgaris’in antioksidan enzim düzeylerini özellikle karaciğer dokusunda yükselttiği ve bu etkisi ile doku koruyucu aktiviteye sahip olduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca alkol toksikasyonu sonucu karaciğer dokusunda yükselen MAPK aktiviteleri Chlorella etkisi ile düzelmiş ve bu durum Chlorella’nın hücre içi enzim sistemlerini koruması olarak değerlendirildi.
Objectives: The aim of the study, to investigate the effect of Chlorella vulgaris on the liver, kidney and heart MAPK (Mitogen-activated protein kinase), lipid peroxidation antioxidant enzyme activity with ethyl alcohol toxification.
Materials and Methods: 10-12 monthly, weighing 200-250 gr, 24 adult male Sprague Dawley rats were used. Rats were divided into 3 (n=8) groups which 2 experiments and a control. 5mg/kg of isocaloric maltose was given to the control group by gavage. 15 g/kg ethyl alcohol diluted with 50% water was given to the alcohol group and 300 mg/kg C. vulgaris and then 15 g/kg ethyl alcohol diluted with 50% water were given to C. vulgaris group. At the end of the experiment tissue samples were taken. Blood samples were collected into EDTA tubes and the tissues were kept at -20°C. The blood and tissue samples were used to investigate the GSH/GSH-Px, MAPK activity and MDA levels.
Results: MAPK activities in liver and lung tissue were increased with C. vulgaris which decrease with ethyl alcohol while MAPK activities in kidney and heart tissue decreased with C. vulgaris. The reduction in tissue GSH-Px levels with alcohol was increased significantly with C. vulgaris application (p<0.05). The declining GSH levels of liver and kidney tissue with alcohol were found to significantly increase with C. vulgaris (p<0.05). When tissue MDA levels of groups were compared, increasing MDA levels with alcohol in liver and heart tissues were determined to significantly decrease with C. vulgaris (p<0.001, p<0.05 respectively).
Conclusion: As a conclusion, C. vulgaris increased antioxidant enzyme activity especially in liver tissues and decreased lipid peroxidation in tissue which arises with ethyl alcohol that was evaluated this effect has tissue protective activity of C. vulgaris. Also, increasing in liver tissue MAPK activities as a result of alcohol toxication was fixed with C. vulgaris. This situation may be associated with a protective effect on the intracellular enzyme system activity of C. vulgaris.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toksikoloji |
Bölüm | Original Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 13 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 3 |